Ще превърнат ли Путин в "политически парий” санкциите, въведени от САЩ?

Байдън потвърди, че засега не се прави опит за налагане на директни санкции на Путин
Обновена: 25 фев 2022 06:40 | 25 фев 2022 06:30, Александър Попов
212
Ще превърнат ли Путин в "политически парий” санкциите, въведени от САЩ?
Снимка: БГНЕС

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън обяви „строги икономически санкции”, които да превърнат президента Владимир Путин в "политически парий" заради нахлуването му в Украйна, но призна, че липсва единство сред западните партньори за въвеждане на още по-строги мерки.

В речта си от Белия дом Байдън заяви, че още четири банки - включително двете най-големи, Сбербанк и ВТБ - ще бъдат засегнати от санкциите на Запада. Освен това експортният контрол, наложен върху важни технологични компоненти, ще "прекъсне повече от половината от високотехнологичния внос на Русия".

"Това ще доведе до сериозни разходи за руската икономика, както незабавно, така и с течение на времето", каза Байдън.

Тези мерки, в допълнение към множеството други санкции, които вече бяха обявени тази седмица, ще превърнат Путин в "парий на международната сцена", каза Байдън.

"Всяка нация, която се съгласи с откритата агресия на Русия срещу Украйна, ще бъде опетнена от нея", каза той.

Байдън потвърди, че засега не се прави опит за налагане на директни санкции на Путин, за когото се говори, че е натрупал огромно тайно състояние през двете си десетилетия на власт.

Още по темата
Той също така заяви, че широко обсъжданата стъпка за изключване на Русия от международната система за разплащания SWIFT - което по същество ще осакати банковия ѝ сектор за сега не е на дневен ред.

В четвъртък Украйна пледира за изваждане на Русия от SWIFT, но Байдън заяви, че западната коалиция все още не може да постигне споразумение.

"Това винаги е възможност, но в момента това не е позицията, която останалата част от Европа желае да заеме", каза той.

Байдън направи обръщение към нацията, след като присъства на виртуална среща при закрити врата, продължила час и 10 минути с Г-7.

Групата на богатите западни демокрации - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати - заяви, че застава твърдо срещу "заплахата от страна на Русия за международния ред, основан на правила".

Байдън съобщи в Туитър, че лидерите на Г-7 "са се договорили да продължат напред с опустошителни пакети от санкции и други икономически мерки, за да държат Русия отговорна. Заставаме на страната на смелия народ на Украйна."

В съвместно изявление седемте индустриални сили също така заявиха, че са "готови да действат", за да сведат до минимум смущенията на световните енергийни пазари в резултат на нападението на Москва срещу Украйна и при санкции, които вече са насочени срещу "Северен поток 2".

В Лондон министър-председателят Борис Джонсън заяви, че Великобритания замразява британските активи на руски компании в банковото дело и оръжейното производство, налага санкции на още петима руски олигарси и забранява дейността на "Аерофлот".

А вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек сигнализира, че западните санкции целят да "откъснат руската икономика от индустриалния прогрес (и) драстично да ограничат достъпа на Русия до европейските и американските пазари".

Първият кръг от западни санкции беше разгърнат още във вторник, след като Путин обяви, че ще изпрати войски като "миротворци" в две малки области, които вече се контролират от подкрепяните от Москва сепаратисти.

Правителството на САЩ се присъедини към европейските съюзници, като наложи санкции на две руски банки, на държавния дълг на Москва, на няколко олигарси и други мерки.

След това в сряда, когато стана ясно, че руските сили са готови за атака, Байдън обяви, че налага санкции на газопровода "Северен поток 2" - един от най-значимите геополитически проекти на Москва.

По-рано Германия обяви, че ще блокира отварянето на газопровода за експлоатация.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс предупреди тази седмица, че "нито една руска финансова институция не е в безопасност".

Но има ограничения в действията на западните държави в момент, когато светът излиза от ковид пандемията.

Енергетиката и други големи руски сектори засега са пощадени от санкции. Въпреки това цената на петрола се повиши до над 100 долара за барел - скок, който ще навреди на западните политически лидери, тъй като гласоподавателите им ще усетят болката от растящите цени по бензиностанциите.

Съединените щати "няма да направят нищо, което да доведе до непреднамерено прекъсване на енергийните потоци, тъй като глобалното икономическо възстановяване все още е в ход", заяви заместник-съветникът по националната сигурност Далип Сингх.

Особено проблематична се оказва опцията за изключване на Русия от SWIFT. Това би откъснало Русия поне за известно време от основната търговия - което би нарушило значително икономиката на Путин - но също така би довело до значителни потенциални последици за по-широката финансова система, ръководена от САЩ.

Друга слабост на стратегията за санкции е, че Путин се е подготвил да преодолее всякакви финансови бури, поне временно.

Въпреки това Сингх заяви, че руското правителство е изправено пред "стратегически провал".

"Ще започнете да виждате смразяващите ефекти в Русия", каза той пред репортери, като нарече западните санкции от четвъртък "най-съществените, налагани някога на Русия, и вероятно най-съществените, налагани някога в историята".

Себастиан Смит, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
5
 
3
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
А "парият" Путин може да ги направи мъртви патриции,ако продължават така...
119
2
 
1
 
! Отговори
. преди 2 години
Когато срещу себе си имаш изкуфяло и самозабравило се гризли - удряш първи
118
1
 
5
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
До Предложение, да бъде национализирана собствеността на руските граждани у нас. Ха,ха,ха,ха, ами че те комунистите ще останат голи, бе.
117
2
 
5
 
! Отговори
По жицата преди 2 години
Накрая руския народ ще отрови, разстреля и удави РАЗпутин.
116
0
 
1
 
! Отговори
one man преди 2 години
1.САЩ и Путин ще превърнат Русия във Европейският Иран.2.САЩ така проектираха следващото дългогодишно зло - киберпрестъпника, след тероризма и Ковида.3.Дали до края на 2022, няма да падне и Тайван ?4.Какво ще отговори Путин за санкциите ? Като спре паладия, урана, недта и газата ?5. Някои се успокоиха, Ковида изчезна, стария живот се връша - Надали, няма да притежаваш нищо и ще и хеппи.
115
4
 
12
 
! Отговори
Злобар преди 2 години
Путин да превърнат в парий вие шегувате ли се или какво. Само да свирне на американците и те ще му изкупят газта му и ще я препродадат на нас *** и т е на четворни петорни цени . Някой ще гъкне ли , много се съмнявам ,даже и американеца тихичко пасува , а иначе е бабаит пред слабите държави .Ето Полша и Прибалтийците даже се изпокриха защото знаят какво може да последва .Страх лозе пази . Само наш Киро е герой и май сака да Продължи Промяната но този път в Русия .
114
11
 
5
 
! Отговори
скоро преди 2 години
Путин се оказа по малът и от Хитлер страх го е да се гръмне.
113
4
 
7
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Този...е компрометиран...белязан е за Историята......когато и да се спомене неговото име,ще се знае че е разпалил война в Европа,с държава с която 70 год.бяха заедно....Поне Те... знаят какво значи война.То и от тази война станаха зомбирани,около тях само врагове....кофти синдром....
112
6
 
12
 
! Отговори
... преди 2 години
За Путин историята започва с края на Втората световна война,но е пропуснал да прочете за началото,за възхода на Хитлер,светкавичните победи и неговия край.А може би мечтата му е като на Нерон,да се порадва на глобалния пожар...
111
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хехехе, доста смешно е малкото жабче зад голямата бяла маса
110
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Putin se hvana na vadizata, a go misleha za po umen. Ot godini se cudjat kak da sprat progresa na Rusia. Za sajalenie naroda na Ukraina shte plati zenata. Sega vece Putin savsem njama da moje da spi ot strah ot predatelstvo dokato ne prevarti totalno, istoriata s diktatora se povtaria i shte zavarshi tragicno.
109
9
 
6
 
! Отговори
Путин преди 2 години
се оля. Сега ще я оплеска съвсем.
108
9
 
14
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Да бъде национализирана собствеността на гражданите на Русия на територията на България. След това да се продаде на търг и получените средства да се използват за социални нужди като напримир повишаване на пенсии, подобряване на медицинското обслужване и други.
107
5
 
27
 
! Отговори
Гошето преди 2 години
Няма да стане парий, защото хубав или лош в лидер на голяма сила. Западняците може да пищят двулично, но в същото време банките им перат парите на руските олигарси и на всякакви други престъпници - скандалите са ежедневни. Както е казал Ботев - 'смешен плач'
106
23
 
16
 
! Отговори
РР преди 2 години
Едва ли някоя страна ще тръгне да се договаря с Путин след като знае,че той не изпълнява договореностите. Войната в Украйна е края на Путин. Цената ще я плати руския народ. Няма да се учудя, ако някой тегли куршума на Пудинг.
105
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще превърнат ли санкциите Путин в политически парий? - Тц!
104
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време ресурсите се заменяха за злато. На американчетата им "омръзна" да плащат 1971-ва. После направо почнаха да си крадат.
103
20
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Путин вечe e политически труп.
102
21
 
10
 
! Отговори
Реалност преди 2 години
Хе,хе ! Декларации, заплахи, мнения, плещене,писания....... ! Само това се чува от останалия свят ! А Украйна е оставена сама ! И ще изчезне ! Скоро няма да има за какво да санкционират Путин , защото няма да има за какво - Няма да съществува обекта Украйна ! Светът позволи на едно джудже с мегаломански манталитет да разруши световния мир ! Е, вече всеки може да прави каквото си иска и да нахлува и завзема която страна си иска ! Едно джудже се подигра със света 1
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Олд Ти това за бидона ли? Не така де, пази си хранилката. Не е ясно камилата, ако дойде, дали ще ти продължи подаянията.