"Енергоатом" предупреждава: Евентуална авария в АЕЦ "Запорожие" би засегнала България

Ще има и радиоактивно замърсяване на Черно море
10 авг 2022 07:03, Нели Христова
157
"Енергоатом" предупреждава: Евентуална авария в АЕЦ "Запорожие" би засегнала България
Снимка: БГНЕС

Украинската държавна компания "Енергоатом", която управлява четирите атомни електроцентрали в страната, разпространи в канала си в Телеграм прогноза на ръководителя на отдела за математическо моделиране на околната среда в Института по проблеми на математическите машини и системи на Националната академия на науките на Украйна Иван Ковалец.

Тя е за последиците при евентуална авария в най-голямата в Европа ядрена централа - Запорожката АЕЦ в Южна Украйна. От март тя е окупирана от руските войски, а вчера всички украински медии разпространиха изявление, което според тях е направено от генерал Валерий Василиев, командир на руските части в централата и гласи:

"Ще има или свободна руска земя, или опожарена земя. Вие, войниците от руската армия, трябва да сте готови да изпълните важна заповед. Минирахме всички важни съоръжения на АЕЦ и не крием това от врага. Врагът знае, че централата ще бъде или руска, или ничия. Трябва да разберете, че нямаме друг начин. Ако получим най-тежката заповед - трябва да я изпълним с чест".

През уикенда срещу централата имаше обстрел, а Киев и Москва си размениха обвинения кой е отговорен за него. Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш пък заяви, че рискът от ядрена конфронтация се е завърнал след десетилетно отсъствие, като призова държавите, притежаващи ядрено оръжие, да поемат ангажимент да не го използват първи. Всякакво нападение срещу атомна електроцентрала е "самоубийствено", предупреди Гутериш.

Според учения Иван Ковалец милиони хора ще бъдат подложени на радиоактивно въздействие, ако се случи инцидент в Запорожката АЕЦ.

"Има изчисления на емисиите за един от тези сценарии. Този сценарий включва компетентни действия на персонала по време на аварията за минимизиране на последствията. Тоест не става дума за "апокалиптичен" сценарий, а за много тежка авария от максималната категория 7 по скалата INES. Когато се правят оценките на емисиите, всичко зависи от метеорологичните условия и ние моделираме атмосферното разпределение", обясни Ковалец.

Според него последствията ще бъдат повлияни по-специално от метеорологичните условия, които се променят всеки ден. Той добави, че последствията от експлозията в Запорожката АЕЦ могат да се усетят в южната част на Украйна, в Крим, Румъния и България. Ще има и радиоактивно замърсяване на Черно море.

По думите на Иван Ковалец обаче при други метеорологични условия, радиоактивният облак може да отиде на изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 86 преди 1 година
Дам и сами се обстрелват, сами се избиват и сами са се нападнали. Абе няма толкова нелепа теория :)
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито Русия нито Украйна има файда да обстрелват централа. Пълна мистерия с неясни последици за цяла Европа.
65
7
 
20
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Войната в Украйна е голямо изпитание за западните средства за масова информация. Не че и преди не са изкривявали истината, но не личеше толкова много. А сега вече се вижда ясно, че просто няма престъпление на украинската армия което те да не се опитват по всякакъв начин да оправдаят. Досега единствено Амнести Интернешънъл намери сили да отправи някакви критики към разполагането на украински военни и техника в болници, училища и жилищни сгради с което се предизвикват жертви сред мирното население
64
8
 
12
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До Анонимен 84: "как да я стопанисват укронацистите"? Стопанисват я по укронацистки - като я обстрелват.
63
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми затова и украинците я обстрелват. Вероятно с координати дадени от САЩ и НАТО.
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 67"Та тогава в България 1 година след като гръмна чернобил чак тогава официално се каза, че някъде нещо е гръмнало! " - пак европеидни лъжи.
61
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Shark, тя можеше безпроблемно да ги стопанисва, преди лудия с картечницата от Кремъл, да им нападне държавата! Когато руските терористи а им окупирали централата, как да я стопанисват?
60
6
 
10
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН на 11 август във връзка с обстрела на Запорожката атомна електроцентрала от украинските въоръжени сили, съобщи за Интерфакс източник от руската постоянна мисия в Организацията. Както уточни друг източник, руската страна е поискала участието и на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси като докладчик.
59
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
немедлено украйна да капитулира преди да ни затрият с тая атомна централа!
58
10
 
15
 
! Отговори
Докога с това? преди 1 година
"Въз основа на информацията, предоставена от Украйна, експертите на МААЕ прецениха, че няма непосредствена заплаха за ядрената безопасност в резултат на инцидента от събота", заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. ............................................. Но русофобската пропаганда спиране няма. Утре пак ще напишат, че Русия сама е обстреляла контролираната от нея АЕЦ. Който иска да вярва.
57
12
 
13
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Защо Украйна разполага с толкова АЕЦ след като не може да ги стопанисва. Как може на тези *** да им дадат ядрени реактори, това е все едно луд с картечница.
56
6
 
16
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Авария в АЕЦ Запорожка няма да засегне единствено Америка...всеки да си преценя кой прав, кой крив и кой обстрелва АЕЦ-а!!!
55
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядрен тероризъм- боже дакъде стигна Украйна..
54
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски, Зеленски, докъде я докара с братята руснаци! Не можа да се разбереш за Донбас ..
53
4
 
17
 
! Отговори
Значи викаш преди 1 година
наркомана Зеленски минира ядрена централа и зплашва да я взриви. Къде ви намират такива, и за пари да го правите, пак не намирам думи колко низко може да падне един човек.
52
2
 
12
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Още вчера писахте, че изявлението на генерал Валерий Василиев е фалшиво, но днес пак го цитирате. Този път даже споменавате под чий контрол е тази АЕЦ, тогава, КОЙ я обстрелва, че да е възможен инцидент?
51
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, въоръжавайте още наркомана Зеленски, пък да гръмне всичко и да се свършва!!! То бива западна неадекватност, ама чак толкова да рискуват здравето и живота на милиони свои граждани заради болните амбиции на наркомана...
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми цтирай чиновника гутиериш, който не каза кой е хвърлил бомбите над Хирошима и Нагасаки!Много тромаво интерпретиране на действителността!
49
12
 
5
 
! Отговори
.. преди 1 година
Трябва да изтръгнем сърцето на болшевишкия демон
48
7
 
23
 
! Отговори
Мяу преди 1 година
Ами украинските фашисти да престанат да обстрелват централата. Стига са правили математически модели. Плюс това всички знаем, че само най-надарения математик в света може да ги направи както трябва. Естествено говоря за знаменития професор Витанов.