Франция готова да обучава украински пилоти

Нидерландия, Дания и Норвегия обещаха да доставят F-16 на Киев
47
Франция готова да обучава украински пилоти
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че е постигнал „много важно споразумение за обучение“ на украински пилоти във Франция по време на телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

„Нашата коалиция за модерни изтребители става по-силна“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение в неделя.

Той съобщи, че с Макрон са обсъдили и какво може да направи Франция за защитата на украинския град Одеса и района му.

Зеленски не уточни за каква подготовка на пилоти става въпрос. Франция няма изтребители F-16, каквито бяха обещани на Украйна, а френски "Рафал" и "Мираж 2000".

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че очаква изтребителите F-16, които Украйна ще получи от съюзниците си, да влязат в бой до следващата пролет, съобщи ДПА.

В интервю за украинската държавна информационна агенция Укринформ Резников обясни, че пилотите трябва да бъдат обучени да летят на самолетите, а инфраструктурата, специалистите и съоръженията за поддръжка трябва да бъдат приведени в готовност. Затова, по думите му, най-вероятно пролетта ще е дошла, когато изтребителите действително бъдат изпратени на фронта.

Нидерландия, Дания и Норвегия обещаха да доставят F-16 на Украйна. Резников съобщи, че е трябвало да изпрати няколко писма с уверения, че тези натовски оръжия ще бъдат използвани само за отбранителни цели, а не срещу руската територия. Русия предупреди, че изтребителите се доведат до нова ескалация на конфликта.

Засега Украйна си е осигурила поне 50 самолета. Наскоро украинският президент Зеленски призова на страната му да бъдат доставени общо 160 самолета F-16, за да си възвърне контрола над въздушното си пространство. /БТА, Петър Къдрев/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Тея ватенки ще накарат целия свят да се самнява дали Хитлер е бил толкова луд,когато е твърдял,че руснаците са в повече на планетата!
44
2
 
2
 
! Отговори
Ввв преди 9 месеца
А за какво требе да чакат...да пратят самолетите с натовски пилоти и те да върнат въздушното им пространство и готово...те руснаците ще си мислят че пилотите са украинци....или на натовските пилотчета не им се мре...оо да забравих той девиза бе до последния украинец
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Плюс за 37 не му се хваща. Но е напълно прав.
42
3
 
0
 
! Отговори
Ввв преди 9 месеца
Белгиян вече ги отказа таралясниците ф16...бавно бавно и другите така...щели да ги обучават другата пролет :-)))Той резника вече не е министър ...всичко се променя
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Езиковеда и той с акцент и потресаваща неграмотност. Ако е нарочно още по зле за него , но все тая.
40
2
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 9 месеца
ще ги обучават докато президент е Емануел в района на Ватерло
39
1
 
5
 
! Отговори
Езиковед преди 9 месеца
Всеки нероден в английско говоряща държава има акцент, колкото и да се опитва да го избегне. Чуй притчите пРезидентски на английски и ке сФанеш за кво ти думам.
38
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще ги учат да летят на Рафал,а украинците ще получат F-16! Т.е. ще ги учат да яздят кон,но те ще имат магаре.
37
7
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 9 месеца
Това го обясни на Зеленски, на посланиците на Украйна и на украинския народ, който никога няма да се предаде и отстъпи територията си на азиатските орди. Украинците не са български русоробскиподметки, а смел народ.Ако бяха нападнали България, този пРезидент и цялата му русофилска ДС клика, щяха да подарят цялата БеГе територия.
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Източно славянските народи и съветските народи никога абсолютно никога няна да простят на Америка и Запада че спретнаха тая братоубийствена война. Изхода е незабавно сключване на мир без предварителни условия. Незабавно.
35
5
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 9 месеца
Английският език на френската става само за тоалетните, тука си прав Укрите говорят английски, но така, че само те знаят какво казват. Руският акцент градиционно преобладава.
34
4
 
5
 
! Отговори
Укрите преди 9 месеца
не са азиатски аборигени, а Европейци и се справят отлично с английския език, а и инструкторите във Франция са американци, които говорят както английски, така и френски.
33
1
 
6
 
! Отговори
BTW преди 9 месеца
Какво стана с Мистралите, дето щяха уж да заменят таралясника "Кузя"? Смях в залата...
32
3
 
7
 
! Отговори
До сандо преди 9 месеца
Ще излитат от Полша, ще ги презареждат във въздуха и ще продължават напред, дори и всички летища в Украина да са извадени от строя.
31
4
 
1
 
! Отговори
важно уточнение: преди 9 месеца
АКО има останали живи...
30
3
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 9 месеца
Укрите, които познавам, се справят отлично с английския език - говоримо и писмено. С предимство са летците завършили английски училища и университети, а франсетата, ако не знаете, учат Инглиш и в тоалетните си.
29
4
 
8
 
! Отговори
Арабски кон преди 9 месеца
По-добре арабски кон, нежели краставо магаре се отнасят в съотношение Ф-16 спрямо съветските летящи каруци. Скоро украинската армия ще избомби вси джуджета и непотопяемият мост. Гледайте шоуто.
28
5
 
7
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 9 месеца
До Не съм пилот ... НО като не разбираш, не се обаждай. Поддръжката на ф-16 е една от най-евтините, двигателите се произвеждат, има части за тях и имат много летателни часове. Другите държави ги заменят, защото взимат ф-35, който е един от най-добрите мултифункционални изтребители. За пример Израел увеличава бройката, въпреки, че са скъпи за поддръжка, защото са изключително доволни от ефективността им. ф-16 е именно добър за бедняци, като нас и украинците.
27
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не съм тррол Но само трроловете се котират.
26
9
 
6
 
! Отговори
Не съм пилот ... НО преди 9 месеца
Първо - Северните страни дават на еидн път F16, защото им изтече срока на експлоатация. Защото са ПРЕКАЛЕНО скъпи за подръжка и не си заслужават. Кка Украйна, която има на 1/20 от бюджета на Холандия, ще се справи? О да - сетиха се. Още 5-10 млрд. помощи. Второ - Обучението трае ГОДИНИ, а не месеци. Да изкараш стотина пилота, без предварителна подготовка, е някаква лудост. Трето - F16 е цяла система, не е само самолет. Изискват се други самолети, инфраструктура и помощ, а Украйна ги няма.