Говори военен експерт: Надценена ли бе украинската армия?

Къде са силните страни на руснаците?
Обновена: 25 ное 2023 12:23 | 25 ное 2023 12:22, Александър Попов
395
Говори военен експерт: Надценена ли бе украинската армия?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Някои западни партньори явно са имали твърде оптимистични очаквания относно способностите на украинците за контраофанзива. Географските цели на тази офанзива не бяха постигнати, казва военният експерт Франц-Щефан Гади. Ето какво казва той пред Екарт Аретц от ARD, в интервю, публикуванов в "Дойче Веле".

Наскоро бяхте на фронтовата линия в Украйна. Какво е впечатлението Ви от актуалното състояние на украинската офанзива?

Изглежда, че украинската контраофанзива достигна своя пиков момент още през септември. И че от края на септември боевете постоянно отслабват. Географските цели, които Украйна си постави - град Токмак като междинна цел на юг или Мелитопол, а след това настъпление към Азовско море - не бяха постигнати при тази офанзива.

Една от целите бе също така да се отслаби настъпателният потенциал на руснаците, като в същото време се съхрани украинската бойна мощ за бъдещи операции. Но ние нямаме ясна представа до каква степен е бил отслабен този потенциал.

Някои данни сочат, че макар украинците да са загубили известна бойна мощ, те са успели да нанесат много тежки загуби на руснаците. В това отношение дори и географските цели на офанзивата да не са били реализирани, вече става въпрос за друго измерение, над което нямаме достатъчно ясен поглед.

Кои са причините за това развитие?

Съществуваха някои трудности с координацията в началната фаза. Имаше прекалено много атаки по няколко оси и това направи трудно концентрирането на украинските сили.

Още по темата
В същото време боевата мощ на новите бригади, които бяха сформирани и след това обучени в рамките на няколко месеца, бе по всяка вероятност надценена. Но все пак трябва също да се каже, че това би представлявало огромен проблем за всяка армия по света. Още от самото начало това беше рискован подход и той се доказа като неприложим. Това значително намали нападателния потенциал.

Също така е възможно настъплението да е започнало прекалено късно. Но винаги трябва да се претеглят нещата - всяко решение си има и своите слаби, и силни страни.

Дали политическото и военното ръководство не са били с погрешна оценка за собствените сили при подготовката на офанзивата?

Вярвам, че висшето военно ръководство на Украйна е осъзнавало добре на какво са способни украинските въоръжени сили и на какво - не. Някои западни партньорски страни вероятно са имали прекомерно оптимистична представа за способностите на новите бригади. Но политическите решения и тук са водещи - или казано по друг начин - по какъв стратегически начин се провежда офанзивата в крайна сметка си остава политическо решение.

Възможно е някои от политиците, които са взимали решения, да са имали погрешната представа за това. А онези, които надцениха украинската армия, вероятно са предали погрешните си очаквания на западните партньори и на обществеността.

Каква беше ролята на фактора "боеприпаси" за развитието на събитията?

След проблемите в първоначалната фаза, украинската армия сравнително бързо премина отново към масивна артилерийска война с цел изтощаване на руската армия. А това изискваше повече боеприпаси, отколкото ако се водеше онази маневрена война, при която бяха постигнати и първоначалните успехи, на които всички се надяваха.

Без доставките на американски касетъчни боеприпаси, офанзивата вероятно щеше да спре още през август, тъй като потреблението на боеприпаси от украинска страна бе значително по-високо от очакваното.

Бих желал обаче да подчертая, че това, което сега често се използва като оправдание - че не са били доставяни достатъчно количества оръжия или боеприпаси - според мен не беше решаващият фактор. Става дума по-скоро за начина, по който тези западни оръжия бяха използвани. Истина е, че Западът доставяше прекалено малко и прекалено бавно. Но други фактори бяха по-важни за провала на офанзивата. Искрената самокритика е изключително важна за постигането на успехи на бойното поле.

Какви силни страни демонстрираха руснаците?

Първо - способността им да се приспособяват към ситуацията - нещо, което често им се отрича. Те не се защитаваха според класическата руска отбранителна доктрина. Руснаците решиха да се защитават яростно срещу украинските атаки на първата линия на отбраната и след това веднага да преминават към контраатаки.

Това си имаше висока цена и изтощаваше руските сили. Но в същото време много затрудни украинските усилия да отслабват постепенно руската отбрана и след това да я пробият, за да се премине към маневрена война.

Руснаците се доказаха и като добри защитници в отбраната и в някои случаи превъзхождаха украинските сили. Има и други две много важни точки. Междувременно е така, че самоделните дроновете камикадзе определят ритъма на бойното поле. Русия може да разгърне този вид оръжие много ефективно и в по-големи количества, отколкото Украйна.

Освен това е налице и превъзходство на руснаците в областта на електронната война, тъй като, наред с всичко останало, това е предварително условие за използването на тези бойни дронове.

И последно, руснаците могат да продължат да изпращат резерви към фронта и да започват мащабни контраатаки. Боевете около Авдеевка, а също и в районите на Купянск и Кремина показват, че ако им се остави кратка пауза, руснаците си остават много опасен противник с потенциал за ограничени нападателни операции.

Как се отразява това на украинските войници?

Вярвам, че бойният дух и бойната сила все още са много високи. Но е ясно, че настъпателният потенциал на украинските въоръжени сили е значително отслабен. Съществуват големи дефицити в отделните пехотни части, които се използват за нападения.

Ето защо смятам, че е спешно необходимо да се премине към стратегическа отбрана възможно най-скоро на повечето участъци от фронта и същевременно да се използва следващата година за възстановяване на силите. Това трябва да бъде мотото на украинските въоръжени сили през 2024 година. А подходът, при който нещата се решават „ad hoc“ - трябва да спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Такова нещо '' мобилизация '' има само в примитивните , диктаторски страни Путин няма право да взема децата на руснаците и да ги праща в окопите , на сигурна смърт , заради някакви свои болни , грандомански амбиции Но руснаците са изостанал , примитивен народ , и се съгласяват на всичко това , както преди 2-3 века Русия е изостанала страна ,с примитивен народ , с азиатски манталитет
296
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблемът е че Европа и Америка много бавно и предпазливо дават оръжия на украинците Ако всичко им бе дадено бързо , руснаците нямаше да имат време да минират половин Украйна и да се окопаят там
295
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро това парче земя ще бъде разделена ,и цял живот ще плащат борчове на Америка и Европа
294
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Те не се защитаваха според класическата руска отбранителна доктрина. Руснаците решиха да се защитават яростно срещу украинските атаки на първата линия на отбраната и след това веднага да преминават към контраатаки." - ами защото атаките бяха токова слаби, че не се наложи да използват останалите 6 линии...
293
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"че макар украинците да са загубили известна бойна мощ, те са успели да нанесат много тежки загуби на руснаците." - едната страна изпраща на фронта вече и жени и се готви за пълна мобилизация, другата страна не. Сами си водете изводи кой реално е претърпял тежките загуби
292
1
 
11
 
! Отговори
Мир преди 7 месеца
А за Мирр, защо никой не говори. За някакво парче земя умират хора, умират хора в 21 век заради някакви средновековни глупости. Този клоун Зеления ще изтрепа народа си, как му се връзват не знам.
291
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До eдин Нямаше причина да спира войната Украйна. Русия е слаба и каквото и да прави ще трябва да напусне Украйна рано или късно. Така че нямаше смисъл Украйна да се съгласява на временно примирие което предложи Русия в Истанбул. Ако се беше съгласила на такова до 3-4 години Украйна отново щеше да бъде нападната от Русия. Историята учи че няма договор подписан от Русия който да не е нарушен от нея.
290
7
 
15
 
! Отговори
eдин преди 7 месеца
Мина време и истината лъсна.И тя е че Украйна можеше да спре войната веднага на истанбулската среща-руснаците искаха само да не влиза в НАТО.И без друго няма да влезне - ама сега украинците са мъртви.И за какво?Нато е силен само срещу талибани терористи и слабаци но срещу руската армия няма никакъв шанс.Вече си видя и разбра-ако Зеленски се махне-войната спира.Стига толкова жертви.Запада е измамен и не трябва да му се вярва.
289
6
 
13
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Западът си направи сметката без кръчмаря.
288
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Надценена беше руската армия. Всички русофилски безделници очакваха Русия да смаже Украйна за седмица най много две. Украйна показа топки и повали Русия коята се намира в нокдаун в момента. След 21 месеца война Русия загуби 50% от територията която беше завладяла през първата седмица предимно с измама и предателства от руски шпиони интегрирани в украинската армия.
287
3
 
9
 
! Отговори
Bad Face преди 7 месеца
Отговора на тази статия се дава днес от the Financial Times, където техният военен анализатор Jack Watling написа: "Ukraine's problem is not the number of troops, but their quality, as well as the ability to manage large-scale operations" Накратко казано фaшагите са гола вода и кал в ушите, както обикновените войници, така и генералитета им който лошо планира всички операции.
286
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зимата пак ни изненада и няма ток в над 200 населени места но за сметка на това си даваме реакторите на украйна и то сигурно за без пари или за една студена вода и за бог да прости.
285
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най големия военен експерт е зеленото джудже ,че артист комик стана профисионалист по военно дело
284
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трудно е да дам оценка на украинската армия от фермери. Обаче за "великата" руска армия от алкохолици и затворници оценката е две.
283
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Военни експерти с лопата да ринеш ,по лошото че и в казарма не са ходили като ПП ,най големия експерт е сегашния военен министър ,само че не разбрах ме на украйна ли е министър или на България
282
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вчера излизам от асансьора. Около 7-8 вечерта и гледам някакъв тип пред вратата ми. Какво правиш тук, бе? Ми мън, мън. Искаш ли нещо-мън, мън. Просто си влязох и траснах вратата. Питам се нямах ли право да му фрасна наглата мутра? Е, Путин е решил, че има право да фрасне, тия които са му се залепили на вратата и не се знае какво му мислят. Няма да виня Путин.
281
0
 
0
 
! Отговори
Бай...до 341 преди 7 месеца
Тази война ще свърши на *** в пърдалника!
280
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоа "специалист" даже не си прикрива симпатиите към агресора. Изглежда би се зарадвал ако Украйна загуби, защото така ще излезе, че е бил прав.
279
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз да попитам все пак русофиляците- какво ще направи кремълското джудже ако Украйна капитулира? Все пак поне 5 милиона украинци не биха искали да живеят в руския мир. Като Хитлер ли, мъжете по етапно в газови камери или като Сталин - на конски вагони и в Сибир? Интересно все пак, вие как мислите?
278
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така наречената "украинска армия" даже не е в групата на руската армия. Ако чичо Вова реши- Украйната за няколко часа ще спре да съществува. И то - без използване на ядрено оръжие. Но на него така му е изгодно - Да си продава нефта и газа през посредници на безумни за нас цени. Ние си слушаме басните за руската заплаха, зависимост от Русия, през това време старателно ни изтръскват джобовете. Сега купуваме същият нефт и газ от русия - Какъв е смисъла? Или някой вярва, че Индия има собствен газ???