ЕС обмисля идеята за поставяне на черни кутии във всички нови коли

Устройствата може да помогнат за подобряване на безопасността по пътищата
26 фев 2005 18:44,
ЕС обмисля идеята за поставяне на черни кутии във всички нови коли
Черните кутии биха допринесли за подобряване на ситуацията по пътищата. Снимка: ВВС

Черни кутии, които да съхраняват данни, може би ще бъдат инсталирани в новите коли, ако проучване, извършвано в цяла Европа, докаже, че идеята е добра, съобщи ВВС.

 

Полицейските сили на целия континент се опитват да установят дали технологията, която се използва в самолетите, може да подобри безопасността на пътя.

 

Европейската комисия ще използва проучването, за да реши дали устройствата могат да помогнат в разследването на катастрофи. Черните кутии могат да записват информация, включително скоростта на каране и дължината на спирачния път в последните секунди преди катастрофата.

 

Надеждите са това устройство да помогне на разследващите инцидентите да добият подробна представа за обсотятелствата, довели до сблъсъка.

 

Някои британски полицейски сили, включително Metropolitan Police в Лондон, използват тази технология в техните коли и казват, че това им е помогнало да намалят броя катастрофи с техни служители.

 

Еврокомисията е помолила висши полицейски представители в Европа да участват в проучването, което цели да установи дали е осъществима идеята за поставяне на черни кутии във всички нови коли. Ако изследването приключи с успех, законът може да бъде одобрен от министрите в Брюксел.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание