Русия, Армения и Азербайджан обмислят ситуацията в Кавказ

Тримата държавни глави се срещнаха в замъка Майн Дорф край Москва
2 ное 2008 20:22, Петя Славова
2
Русия, Армения и Азербайджан обмислят ситуацията в Кавказ
Дмитрий Медведев. Снимка: БГНЕС

Ръководителите на Русия, Армения и Азербайджан се споразумяха да работят заедно за оздравяване на ситуацията в Кавказ.

Срещата се състоя в замъка Майн Дорф край Москва, тъй като инициативата за нея е именно на руския държавен глава.
Руският президент Дмитрий Медведев и президентите на Армения Серж Саркисян и на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха в конструктивна атмосфера състоянието и перспективите за урегулиране на нагорно-карабахския конфликт с политически средства.
Една от крачките за това е продължаване на прекия диалог между Армения и Азербайджан с посредничеството на Русия, САЩ и Франция като съпредседатели на Минската група на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа).
Тримата главни са единодушни, че мирното споразумение трябва да се придружава от международни юридически задължителни гаранции по всичките му аспекти и етапи.
 Президентите Медведев, Саркисян и Алиев натовариха министрите на външните работи на трите страни да ускорят преговорния процес за гарантиране в района на обстановка на стабилност и сигурност чрез политическо уреждане на нагорно-карабахския конфликт, се посочва в декларацията.
Уреждането на конфликта трябва да стане на основата на принципите и нормите на международното право и да създаде благоприятни условия за икономическо развитие и всестранно сътрудничество в района, се изтъква още в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кой знае,след това как си подпират с гръб вратите,та чак се свличат.