Истината за смъртта на Анна още е страшна тайна

"Репортери без граници": Процесът "Политковская" не е завършен
20 фев 2009 15:01, Георги Савчев
39
Истината за смъртта на Анна още е страшна тайна
Снимка: БГНЕС

Международната правозащитна организация "Репортери без граници" нарече оправдателната присъда срещу обвиняемите в убийството на известната руска журналистка Анна Политковская "резултат на недостатъчно разследване, предадено преждевременно в съда".

Според световната организация процесът не трябва да се смята за завършен, тъй като има нарушения, несъвпадения и отсъствие на прозрачност в хода на разследването на убийството.

Обществеността нееднократно беше оттласквана от процеса, твърдят правозащитниците.

Междувременно представители на потърпевшите по делото за убийството на Политковская обявиха, че няма да обжалват оправдателната присъда на московския военния съд за всички обвиняеми по делото.

Това е съобщила пред Интерфакс адвокатката на семейството на убитата журналистка Карина Москаленко.

Dnes.bg припомня, че на 7 октомври 2006 година в Москва бе убита руската журналистка Анна Политковская, превърнала се в трън в очите на властта заради критичните си публикации за действията на руските войски в Чечения.

През октомври 2006 година "Новая газета" публикува последния незавършен материал на Политковская.

В него се разказва за изтезанията, на които са подложени чеченци от правоохранителните органи и в "изправителните учреждения".

Журналистката цитира писмо на чеченеца Беслан Гадаев, в което той разказва как служители на правоохранителните органи в Грозни са го били, измъчвали с ток и слагали на главата му плик, за да не може да диша.

Целта била да даде самопризнания за няколко убийства, които не е извършил.

Според информация, до която се е добрала Политковская, изтезанията над Гадаев се доказват и от медицински свидетелства.


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Gnusmus преди 12 години
Да беше изложил всички факти,а? Скрил си нещичко,ах,ти палавнико!Ха сега,чети внимателно и друг път не заблуждавай харата:1.Руско-турската война (1828-1829 г.) е обявена от турския султан,а не от Русия "...за да се добере до Протоците..."2.Одринския мирен договор дава само автономия на Сърбия и независимост на Гърция.Австрия и Англия само са чакали удобен повод за да нападнат изтощената от войни Русия. Познай с какво оръжие са били въоръжени турците!3.С радост ще плащам "окупационен дълг" на Русия! Разбра ли ХАСАНЕ?!? Или МЕХМЕДЧО?!? Анадънмо?
37
0
 
2
 
! Отговори
роза преди 12 години
между обикновените руснаци има доста такива които са свестни и презират комунизма и тоталитаризма толкова колкото и аз. вярвам че този иначе смел народ рано или късно ще заживее демократично и проклетия тоталитаризъм ще си отиде завинаги.
36
0
 
2
 
! Отговори
merkator.blog.bg преди 12 години
Ти явно си от Марс! И явно си от скоро на Земята или не си бил след 1917 година тук! Моят съвет - качвай се на летящата чиния и яйде у дома! Капацитета ти да коментираш Русия като "велика страна" говори за извънземният ти произход или за това, че си бил отвлечен от извънземни и те са правили с теб страшни неща....и на края са изчегъртали мозъкат от черепната ти кухина!!! Не се плаши всички комунисти са така, ще се справиш...
35
0
 
2
 
! Отговори
преди 12 години
''На България - НИЩО.'' Ами то винаги е така, нима се учудвате? Или пък очаквате Русия да гледа интереса на България? Наивни сте... А иначе Русия си е велика страна с велика история и постижения във всяка сфера, за които България може само да мечтае, както и да го изкоментирате, това не се променя. Не споря и това ми е първото съобщение по темата, предполагам последно, не знам дали ще я отворя пак... но не се дразнете на истината, или се дразнете - и изливайте безсилието си тук..."Има още милион факти, но надали разни пудели и нещастници, пишещи на български език..." - влез в китайския сайт бе...
34
0
 
2
 
! Отговори
merkator.blog.bg преди 12 години
...и замълчете! Това е ИСТИНАТА!!!
33
0
 
2
 
! Отговори
merkator.blog.bg преди 12 години
НА АНОНИМНИ НЕ ОТГОВАРЯМ!!!
32
0
 
2
 
! Отговори
жоро преди 12 години
това е трагедията на нашия народ - повече руснаци и русофили, отколкото българи.Русия води множество войни. Много от тях са на Балканите - и всичките, които ги води на Балкание не са освободителни, а за да се добере до Протоците и да има влияние върху страните.Според член втори на Одринския мирен договор от 1829 г., който по разбираеми причини не се учи в училищата, но си съществува, НИВ Руският император връща на султана цяла България, която е бил вече завоювал - да - войските му са били в Одрин и под руския ботуш са ВСИЧКИ български територии. И какво прави с тях? Връща ги на султана. Има го черно на бяло! И не само това. Руският император извоюва независимостта на Гърция и дава на Сърбия 6 области! На България - НИЩО. Още в 1829, когато с помощта на Русия съседните ни народи получават независимост и територии. Там, обаче няма паметници, няма тиради за освободителката си. Българските патриоти Левски, Раковски, Ботев и др. не само не радуват за някаква освободителка, но и предупреждават за опасностите, идващи от Русия. Която благодарение на войната разделя България на части, за обединението на които българите дават хиляди жертви. Апропо, Русия не изпълнява секретния си договор с България да възпре Румъния по време на Междусъюзническата война, поради което България, макар и да е била на път да разбие армиите на Сърбия и Гърция едновременно, нападната в гръб с руско подкукуросване не може да извоюва победа на бойното поле.Има още милион факти, но надали разни пудели и нещастници, пишещи на български език могат да разберат това - просто защото са жалки родоостъпници и едновременно застъпници за една чужда държава, на която сме изплащали години наред окупационния дълг от войната 1877-1878.
31
0
 
2
 
! Отговори
преди 12 години
Я разкажи за демокрацията в милата ни родина България. В мъгла от мързел и омраза и още куп други не по-малко гнусни... по-добре да пиехте бе, хора! А, грешка, пиете - оттам фаталните "спречквания" на всяко място, където има достатъчно хора, за да се скарат, и то това е ежедневие... Просто мисля, че за да говориш за другите, трябва да имаш какво да кажеш - българина е уникално *** - все дава съвети, все знае, а самия той като знае що бе, що е все така нещастната нация...
30
0
 
2
 
! Отговори
merkator.blog.bg преди 12 години
Москва и съд!?!? Кремъл е символ на тоталният диктат и безкруполните репресии, а тази журналистка е просто троха в кървавия пир на путин! Но руснаците обичат камшика...в мъгла от водка явно е трудно да видиш "демокрацията" :):):)
29
0
 
2
 
! Отговори
преди 12 години
ами те на спецслужбите това им е работата да взривяват.на изток взривяват блокове на западнебостъргачи.кои каквото има това взривява.у нас се взривяват мутри има ги бол.имаме и много политици,не им ли е време вече??
28
0
 
2
 
! Отговори
преди 12 години
Бях в Русия скоро и стандарта на т.нар. обикновени хора е много по-висок, отколкото на обикновените българи. Българите сме злобни, злобни - но само на нас вреди това. Докато не се освободим от това винаги ще сме назад.
27
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
От 2002г. досега в Русия са убити /поръчково убити, а не загинали при изпълнение на професията/ 47 журналисти. Каква е тази страна и какво става в нея, че се случва този мор? Ясно е само,че там са далеч от цивилизацията и няма да се променят неопределено време. Нещо добро да се е чуло от там, да се е случило последните 100години? Само неприятности и геноцит над собствения народ от време на време - за разнообразие и за "решаване" на проблемите с прехраната му. Този червен сайт неслучайно поднася новината така,както се очаква от него, а не пише ,че тази Анна нашумя покрай войната с чеченците след като се добра до доказателства ,че руската спецслужба сама е взривила няколко руски жилищни блока с много убити за да го препише на чеченците като повод за започване на войната срещу тях. Тази жена ,дъщеря на потомствени комунисти на ниво политбюро на КПСС, стана защитник на чеченците след като не прости на своите,че пожертваха близо 1000 невинни руснаци в тези "атентати". Тук сме абсурдландия, но в Русия са далеч напред в тази посока. Много прав е Вофката в позицията, за която пледира тук.
26
0
 
2
 
! Отговори
MOPETO преди 12 години
Айде да мислиме.В един и същи ден, в един и същи вестник, на една и съша страница, на един и същи език, български, е писано за Анна Поликаровская и закланите от баща си брат4ета.И за какво да мисля. Еми ако тези нещастни, бяли деца бяха писали в тетрадките си срещу Путин и Кремъл нямаше една западна станция да не дойде до селото и да отрази до молекула не ами до електрон материята свързана с убийството на мом4етата. И от друга страна изобщо нямаше да разбера колко топки висят от ушите на Анна под рамките на о4илата ий художественно прикрити в косите ий.
25
0
 
2
 
! Отговори
raylight.blog.bg преди 12 години
че е пределно ясно, че Путин е поръчител на убийството и
24
0
 
2
 
! Отговори
Vofka преди 12 години
Имаш много завист, което не е учудващо, по принцип къде са руснаци и украинци, а къде българи в тоя свят, това между друго е съвсем нормално явление така нареч сидром на непълноценост може да се проявав като на една личност така и да присътства в менатлитет на няква народност.За съжеление имат го българи.Аз ви говоря гледайте своя работа какво ви пука за руснаци, американци и така натък важно България да е добре.
23
0
 
3
 
! Отговори
ER_Dr преди 12 години
Истината все ще е тайна в Русия, докато "либерал" там е *** дума. *** е сега, била е при Сталин, била е при Ленин, била е и при Романови. Ако е била измислена по времето на Рюрик и Игор, сигурно и тогава е щала да бъде *** дума.Русия е велика, Русия е вечна, но е трудно място за живеене. Особено за хора, които обичат свободата. Това е положението, господа и таваришчи.
22
0
 
2
 
! Отговори
преди 12 години
Руснаците не са ни били братушки.Напротив дълги години ни използваха,а нашите управници им близаха гъзовете тогава.Руснаците са били винаги едно мръсно и гадно племе,а дане говорим за Украинците който са уфффф ще си издрайфам червата само кат се сетя.Такаче една свиня по-малко не е зле да има на тоя свят.
21
0
 
2
 
! Отговори
Vofka преди 12 години
Не съм руснак макар, че имам отношение към руска култура израснъл съм в Източна Украйна.Българи тряба да не мразят руснаци, но и да не ги обичат.Най-важно да мислят за България, първо което искам до пожелая на всички еб.е.те се здраво, на вашите баби и дядове да не им било супер лесно, по онва време още по зле беше положение ама правиха по 6-7 деца.На мен ми лично е все едно какво ще правите (макар и майка ми е българка), но виждам как поради неувереност и страх ще загубите тази наистина чудесна земя.Например в Украйна аз като бях се учидих много, мойти съученици 80 % процента имат вече деца а някой и второ а теса едвам приминаха 20, тук повече ми приятели вече клонът към 30 и даже не мислят за продължение
20
0
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Вовката прекалява с... перцовката...Досега се подписваше с "руснак",а сега на пияна глава си каза името...
19
0
 
2
 
! Отговори
Vofka преди 12 години
А на дантес само ще кажа, повярвай ми на руснаци им през оная работа за България и български народ, както и на всички останали ЕС САЩ и т.н, единствено спасение което можеш да видиш от руснаци- асимилация, няма значение за кой украинци, татари българи, който се хваща с тях в една връзка след няколко поколения става руснак, стане ли руснак няма връщане култура им действително силна, например факт за руски еврей, в САЩ които си продължават да остават руснаци.За България тряба вие да мислите българи и да действайте пак вие, а не да чакате и мислите че от някаде ще има помощ, всеки да мисли преди да преобърни коша за *** на спирката, всеки да мисли преди да изхвърли фас на улицита или хартия от шоколод.Голями работи почват от малки неща