Трафик на хора на Острова - за домашни роби и донори на органи

31% от жертвите на трафика на хора се използват за сексуална експлоатация
26 авг 2012 10:30, Елка Василева
36
Трафик на хора на Острова - за домашни роби и донори на органи
2077 са били жертвите на трафик на хора миналата година във Великобритания.Снимка: архив, Reuters

Миналата година във Великобритания са били идентифицирани 2077 души, които са били жертва на трафиканти на хора, пише вестник "Гардиън", като се позовава на доклада за 2011 г. на британския Център за проучване на трафика на хора.

Малко под една трета - 31 на сто - от жертвите на трафика на хора във Великобритания се използват за сексуална експлоатация.

Единадесет на сто от жертвите на трафикантите стават домашни роби, 1 на сто се използват като донори на органи, 17 на сто се използват за престъпни деяния, 22 на сто са подложени на жестока трудова експлоатация, посочва вестникът. Най-малко пет на сто от хората, жертви на трафиканти, са подложени на повече от един вид експлоатация, а при 13 на сто от случаите причините са неизвестни.

Докладът е изготвен въз основа на информация, предоставена от полицията, от службите за борба с организираната престъпност, гранична полиция и други организации. На почти всички жертви се обявява, че дължат до 70 000 лири за пътни разноски. "След това хората са принудени да се оставят да бъдат експлоатирани, докато изплатят дълга си. В много от случаите дългът непрекъснато се увеличава заради фиктивни разходи за храна, настаняване, които не се покриват от ниските заплати. С това жертвите на практика се превръщат в роби", се посочва в цитирания от "Гардиън" доклад.

"За пръв път две от жертвите съобщиха, че са били вкарани нелегално в страната с цел от тях да бъдат взети органи за трансплантация", посочват авторите на доклада. Нелегалната търговия с органи за трансплантация е доминирана от високото търсене на бъбреци, които при това могат да бъдат отстранени оперативно без особена опасност за донора, се казва в доклада.

 "От години ние изнасяме факти, че трафикантите вкарват нелегално хора, които се използват за принудителен труд в земеделието, строителството и хранителната промишленост", е заявила Клара Скриванкова, координатор на международна програма за борба срещу трафика на хора с цел използването им за принудителен труд. "Правоприлагащите органи трябва да активизират усилията си да вкарат в затвора онези, които печелят от принудителния труд на жертвите им, и да гарантират на всички жертви, че хората, които ги експлоатират, ще бъдат изправени пред съда",е подчертала Скриванкова.

Страните, чиито граждани най-често стават жертви на трафика на хора, са Румъния, Чехия, Словакия, Полша и Нигерия.

Жертви на трафика на хора във Великобритания миналата година  са били и 99 британци, посочват авторите на доклада. От тях близо 80 на сто са били момичета, предлагани за сексуална експлоатация.

 "Гардиън" оспорва някои от данните, съдържащи се в доклада. Според данните, които издателството "Обзървър", собственик на "Гардиън", започва да събира през 2009 г., за три години - до март 2012 г. - във Великобритания са вкарани от трафиканти общо 2445 души., от които 1566 са били жени, 596 - мъже, а останалите са били деца. Сред жертвите на трафика е имало 431 нигерийци, 255 виетнамци и 224 китайци. Националността на останалите близо 1500 души не се уточнява.

Според Юропол, пише "Гардиън", нигерийските организирани престъпни групи създават най-сериозни проблеми за правоохранителните органи в Европа от гледна точка на трафика на хора. "Вносът" на деца от Виетнам е сред основните тенденции, които са били установени в трафика на хора през 2010 г. Повечето от тези деца са били принудени да работят във ферми за канабис, останалите са били предлагани за секс или са били използвани в различни престъпни схеми, в това число за продажба на пиратски дискове и незаконно проникване в домове.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трафик на хора на Острова - за домашни роби и донори на органи...Боко, не се бой, мозъкът ти е на сигурно място- няма да се плашиш! Никой не го ще!
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BIL SAM V LONDON AD E BIHA ME PREDUPREDILI ZA IRLANSKI ZIGANI KADETO TI ISKALI PASPORTA I UJ TE VODELI NA RABOTA I SHE TI PRAVIAT DUKOMENTI POSLE CHUH PO NOVINITE ZA ZALOJNIZI NA ZIGANI KARAT TE NASILA DA IM RABOTISH BEZ PARI I GI ZATVARELI V NAPRAVENI LICHNI ZATVORI CHE TIAHNITE SA BELI NE MOISH GI RAZBRA A...POLNO E CHERNI UJASH VSE EDNO SI V ADA
27
0
 
8
 
! Отговори
Малее задръстеняци преди 11 години
Абе стига с тия партии , всичко е измислено за заблуда , те тия същите партии се пазят защо няма осъдени ? Докато гледаме как те си играят Театъра така ни изнудват всички . Бих казал думата Рекетират ни.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продажници колкото щеш продават хората като стадо овце Българска работа
25
5
 
5
 
! Отговори
Крум преди 11 години
Да е прочетат тази статия хората, които много парадирват, че вижте, ние сме били роби на Турците. Де да можеше това сега да го прочетат и Ботев и Вазов как им вадят бъбреците.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АМИ .... Що да ходиш някъде бре ? Няма организация в българия и то от Алчност ?
23
4
 
1
 
! Отговори
Надиплен преди 11 години
Човешки дреболии на скара с една две бири хе те това е
22
2
 
3
 
! Отговори
kiki преди 11 години
ami istinata e 4e ni prinydixa ,da se spasiavame izvan podinata,i sega kato ostariaxme triabva da se varnem.no pensia HIAMA.
21
18
 
7
 
! Отговори
АМИ .... преди 11 години
...НЕ ХОДЕТЕ НА "ЗАПАД" НА РАБОТА ,БЕ....ХА,ХА,ХАААААААААААА...ОТИВАЙТЕ НА ИЗТОК ..".У БРАТСКА РУСИЯ" ,БЕ....КВО ЧАКАТЕ???!!КЕФ ВИ НА СЕЛО ---КЕФ ВИ У РУСИЯ ......ХА,ХА,ХАААААААААААААА...!СВОБОДНИ СТЕ ОТ 10.11.89......*** СМОТАНИ!!!!!!ТЕЖКО Е ОБАЧЕ "....ДА СИ *** ---И ДЕ НЕМА КОЙ ДА ТИ ЗАБЪРКА..."...!!!!!
20
1
 
8
 
! Отговори
к преди 11 години
Да бе, те сигурно БКП/БСП действат и в Испания, където хванаха кораба с кокаина.
19
4
 
9
 
! Отговори
к преди 11 години
До Желев- продължение :Ограбването на България особено първите 7 години. престъпноста в Бг. отвличанията на хора заради откуп, нарко трафика, трафика зад граница на живи хора и т.н. и т.н. са все дело на доказано най-престъпната организация БКП/БСП.
18
3
 
4
 
! Отговори
до18 преди 11 години
болен мозък си..*** се лекувай..за твое добро е...
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми испания колко безследно изчезнали има , ми колко са продадените , малко се говори и Много се потулват нещата
16
2
 
0
 
! Отговори
sara преди 11 години
do 15 i kvo kato se znaqt golqm praz misli6 4ese borqt s tqx li drug pat i targoviq s organi i xora s varvi i seksindustriq si varvi o6te po zle imat si lobi igi pokrivat trqbva mnogo da si typ da ne vi!di6 tova targoviq s tezi ne6ta e imalo vinaégi otkat svqt svetuva qsno li vie ni6to ne gi spira ni demoktaciq moje bi samo diktatura gi spira
15
14
 
17
 
! Отговори
до Ж. Желев преди 11 години
Слушай бе ***. Ти не си Жележ, а жалък комунист, които взривихте 1925г. църквата св. Неделя и избихте цвета на нацията към 200души. 30000 са жертвите 1923г във вашето Септемврииско въстание за завземане власта, чрез оръжие/ваша доктрина/ .След като вземате власта с помоща на чужда армия пак избивате около 30000души след 1944за да укрепите със страх и терор подарената ви от Червената армия власт. В света са избити милиони народ от най кръвожадните престъпни комунисти и братята ви фашисти. Тра
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До за Разлика от любима Ти чуваш ли се какво приказваш ?че икономиката на западните държави се дължи само на робите продадени от бедни държави имало полиция и съд в Англия Ха ХА ХА
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е, то е ясно че в Русия са най-страшните престъпления, но мн по-страшно е, че такива стават и вече все по-често, в страните, с големи претенции за демокрация и законност
12
16
 
11
 
! Отговори
за Разлика от любима преди 11 години
Англия е бяла държава, затова там тези неща се засичат и се знаят ... за Разлика от любимата ви Русия, където нищо не излиза на повърхността, ... а престъпленията са несравнимо по-големи и страшни.
11
7
 
18
 
! Отговори
!? преди 11 години
АЛО, КЪДЕ СА ТУК ЗАЩИТНИЦИТЕ НА ОНИЯ КУРВЕТА ОТ РУСИЯ. Къде е АЗИС, КОСТОВ, МЛАДЕНОВ, МАДОНА и прочие "борци" за човешки права. Ако на изток осъдиш богохулници си претъпник, ако на запад отвличаш хора за органи е нарушение на обществния ред. Нацията ни маймунясва с космически темпове.
10
1
 
6
 
! Отговори
я пак? преди 11 години
И така мили деца.Когато паразита(държавата)умори гостоприемника(народа)сам умира.За това е и тази статия.Трябва да се ограничи емиграцията,но като няма законни средства се пуска в деиствие пропагандата на д-р Гьобелс от МВР.За най голямо съжаление на бетонните червени тикви най големия им враг за осъществяване на това пъклено дело е Негово Величество НЕТА!