Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време

Най-ранният възможен вариант е пролетта на 2014 г.
Обновена: 7 мар 2013 22:47 | 7 мар 2013 22:47, Миглена Иванова
165
Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време
Снимка: архив, Булфото

Решението за присъединяване на България и Румъния към Шенген се отлага за неопределено време, след като Съветът на вътрешните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) днес реши, че ще се върне отново към темата преди края на годината, съобщи БНР.

Редица страни са изразили резерви, съобщиха от ирландското председателство, а германският вътрешен министър Ханс Петер Фридрих даде ясно да се разбере, че заради проблемите на България и Румъния с престъпността и корупцията страната му не е склонна да обсъжда шенгенското ни членство преди излизането на следващите мониторингови доклади на Европейската комисия.

“Ние отчитаме не само спазването на техническите условия за граничен контрол, но и цялостната политическа обстановка в една държава. Как системата се справя с организираната престъпност, правосъдието, корупцията”, коментира той.

Още по темата

“Винаги сме казвали, че тази цялостна оценка за нас е централна. Тя не ни позволява да отменим граничния контрол сега. Моментът още не е назрял. Тук става въпрос за сигурността на нашите граждани. С нея не може да се правят компромиси. Ще видим как изглеждат докладите в края на годината и пак ще говорим”, допълни Фридрих.

Холандия също ще чака следващите доклади за България и Румъния, каза министърът на имиграцията Фред Теевен.
“Знаете нашата позиция, че трябва да видим два поредни положителни доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. Това още не е факт, така че ще изчакаме и ще видим каква ще е ситуацията през декември”, коментира Теевен.

Според българския вътрешен министър Цветан Цветанов политическата обстановка е един от факторите няколко държави да имат резерви към членството ни в Шенген. Като сериозна причина да сме нежелани в Шенген Цветанов посочи и т.нар. "социален туризъм" към западните страни.

Цветанов не отрече, че при така създалите се обстоятелства най-ранният възможен момент за членство в Шенген е пролетта на следващата година.

Още за Шенгенското пространство четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
2
 
! Отговори
sergo преди 11 години
i nie trabva da vavedem vizov rejim i da vidim kakvo shte pravyt
134
0
 
2
 
! Отговори
sergo преди 11 години
До Леонсио
133
1
 
3
 
! Отговори
оптимист преди 11 години
ще искат да ни приемат, когато никой от нас няма да иска да напусне родината си, а дали тогава ние ще искаме?
132
0
 
7
 
! Отговори
Мнение - продължение преди 11 години
режим и други положителни за България мерки. Да субсидираме собствено производство и да се насочим към пазарите на Русия, Бившите руски републики, Китай, Африка, Близкия изток. С две думи да се стегнем и сами да се оправим, защото никой няма да ни помогне, а само ще ни използват!
131
0
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 11 години
Мисля, че вече е време да обявим независимост от ЕС. Това е поредната гавра с нас. Ограничават ни, поставят ни условия, обиждат ни, продават ни *** си за сметка на нашите фалиращи производители. Вземат бизнеса ни, ч..ат жените ни, вземат земите ни. И за какво? За да можем де кажем "Ние сме в ЕС", а че обираме само негативите на този съюз на никой не му пука. Внасяме по 600 000млн. членски внос т.е. за 5 години 3 млр. сме внесли, а не сме усвоили ни един. Време е да обърнем монетата - да ги отсвирим, да ги обложим с мита и такси и с данъци за бизнесите им в България, да въведем визов режи
130
0
 
6
 
! Отговори
лудият мунчо преди 11 години
НЕ НА ПАРТИИТЕ!НЕ НА МОНОПОЛИТЕ!НЕ НА ОЛИГАРХИЯТА!НЕ НА 'ЕС'!Стига сме се огъзвали,стига са ни мачкали!Набутаха си монополи и търговски вериги.Унищожихани икономиката.Унищожиха АЕЦ "Козлодуй".Набутаха ни насилствено прескъпи ВЕИ.Крадат низлатото.Крадат ни квалифицираната работна ръка - това е следствие от унищожената икономика.Направиха ни хора трета ръка -втора са наводнилите ги африканци,араби и азиатци.Унищожиха ни армията.КАКВО ЧАКАМЕ ОЩЕ?МОЖЕ БИ ТЪРЖЕСТВЕНО ПОГРЕБЕНИЕ?
129
0
 
3
 
! Отговори
ha-ha преди 11 години
КАК ДА НЕ Е ОПРЕДЕЛЕНО!ОПРЕДЕЛЕНО Е--З А-В-И-Н-А-Г-И!Само овцете могат да живеят с надежди говежди!
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne na cherna EVROPA DOLU EVROPA VAN OT EVROPA NE NA EVROPA stiga sa ni machkali za smetka na kakvi li ne chernilki i zigani
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Политическата обстановка в страната ли??? Абе стига лъгахте, бе! Дебелокожи сте като тапири!Сесилия Малмстрьом заяви, че България има най-корумпирания държавен апарат в ЕС и затова е на първо място в съюза по злоупотреби с обществени поръчки. Еврокомисарката се позова на доклад на Трансперънси интернешънъл.
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шенген няма за нас защото това означава една секретна база данни да отиде в ръцете на ББ и Герб заради това не ни пускат елементарно е но като има такива *** които да гласуват за герб така е
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отказ от шенген = *** и нискоквалифицираните остават в България за неопределено време.Умните и предприемчиви хора винаги са намирали начин и поле за изява извън България - "с" или "без" Шенген.
124
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 11 години
Уважаеми евро-съюзници, разбрахме ви доводите защо трябва да стоим ВЪН от Шенген и ги приемаме. Друго не сме и очаквали от гостоприемството ви, освен да ни настаните в антрето.Сега, обаче, ако обичате ни дайте доводи и защо трябва да сме ВЪТРЕ в ЕС, за да видим дали ще можем да приемем и тях.
123
0
 
2
 
! Отговори
емо преди 11 години
Анонимния като искаш обиждай,мен не ме боли от това грам даже..Не ме вълнува това
122
1
 
4
 
! Отговори
емо преди 11 години
алоо даа гадно *** израснах в гадна държава със гадни хора да! Никога не бих се отказал от семейството си,що за простотия!?...Но да срам е да кажа че съм Българин и че съм от България ,Срам И Позор!!!!
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЛЛЛОООООО КОМЕНТАР 141 КАТО ТЕ Е ЯД ,ЧЕ СИ БЪЛГАРИН АМИ ОТКАЖИ СЕ ОТ МАЙКА СИ ,БАЩА СИ,ПРЕДЦИТЕ СИ,НАРОДА СИ ...АМА ОФИЦИАЛНО ,А НЕ ЗАД КОМПА.......БЕЗРОДНИК ИЛИ ГАДЕН ПРОВОКАТОР......КАКЪВТО И ДА СИ ГАДНО *** СИ...
120
5
 
5
 
! Отговори
емо преди 11 години
Яд ме е че съм българин и ме е срам да го кажа... с една дума от най-пропадналия народ на света ..яд мее е и ме е срам !!
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С МНЕНИЯ,ЧЕ ЕТО ВИДИТЕ ЛИ СТРАХУВАТ СЕ ЗА СОЦИАЛАНИТЕ СИ СИСТЕМИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА И ЗАТОВА НЕ НИ ПРИЕМАТ В ШЕНГЕН.КОГАТО НИ ПРИЕМАХА В ТОЗИ СМАХНАТ СЪЮЗ(ВИНАГИ СЪМ БИЛ ПРОТИВ) ,СЛЕД КАТО СЕ НАПРАВИХА ТОЛКОВА ПРОУЧВАНИЯ НЕ ВЯРВАМ ДА НЕ СА СИ НАПРАВИЛИ СМЕТКАТА КАКВИ ГРАЖДАНИ ДА ОЧАКВАТ ДА ПОСЕЩАВАТ ДЪРЖАВИТЕ ИМ.ГРАЖДАНИТЕ СА СИ СЪВСЕМ НОРМАЛНИ.ДЪЛБОКА КРИЗА И ХОРАТА ТЪРСЯТ ПРЕПИТАНИЕ.ШЕНГЕН НЕ Е НЕОБХОДИМ НА БЪЛГАРИЯ.БЛАГОДАРЯ ЗА ОТКАЗА.ОБИКНОВЕН БГ ГРАЖДАНИН.
118
2
 
6
 
! Отговори
емо преди 11 години
да го духа народа като не е научен на поведение,култура,честност и още много много други неща ...цял един народ- еми как да се избави от този остарял манталитет и мислене -трудна работа да не каба невъзможна след като заобикалящите ги са "от глупав по глупав" и няма от кой пример да се взима... или ако случайно някой умен от някаде попадне измежду другите те го мислят за откачен хахах заради това че не са имали възможност да чуят много такива хора! Не случайно казват за България третия свят 200 години назад живеем ако не и повече..
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ.ШЕНГЕН НЕ НИ ТРЯБВА.АКО СЕ ПОРОВИТЕ МАЛКО ИЗ НЕТА ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ ,ЧЕ НИ НАПРАВИХА ДОБРО,ЗАЩОТО ШЕНГЕН Е В ЕДНА СТАРА ПРОГНИЛА РАЗТЪРСВАЩА СЕ ОТ КОРУПЦИЯ ЕВРОПА.ЖАЛКО ЗА ЕВРОПА.НЯМА ДА МИ Е ЧУДНО АКО Т.НАР.СЪЮЗ СЕ РАЗПАДНЕ.МОЖЕ ДА НЕ Е СКОРО,НО НА ТАМ ВЪРВЯТ НЕЩАТА....
116
0
 
7
 
! Отговори
СОКРАТ преди 11 години
ЕС не може да си позволи в момента България да напусне съюза.Но ние трябва да го направим,щом ни взимат за мезе...то и каква полза имаме от него.Заплашваме ги и до 1 месец въпроса е решен... не го ли решат ЕС е пред разпад и ние ще сме първите които ще дадем знак да се случи!!!!!