ОЗХО: Либия е унищожила химическите си оръжия

Страната се присъедини към Конвенцията за забрана на химическото оръжие през 2004 г.
Обновена: 5 фев 2014 14:39 | 5 фев 2014 13:16, Елка Василева
2
ОЗХО: Либия е унищожила химическите си оръжия
Снимка: архив, Reuters

Към 26 януари Либия е унищожила всички свои артилерийски снаряди и авиационни бомби с иприт, съобщи Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), цитирана от ИТАР-ТАСС.

Унищожаването на тези боеприпаси бе извършено в сложни технически условия. Успешното преодоляване на трудностите беше резултат от плодотворното сътрудничество на Либия с нашата организация и редица други държави, заяви генералният директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу.

Либийското външно министерство обяви вчера, че всички запаси на страната от химически оръжия, включително бомби и снаряди с иприт, са напълно унищожени.

Либия се присъедини към Конвенцията за забрана на химическото оръжие през януари 2004 г. Страната декларира тогава, че разполага с около 25 тона иприт, 1400 тона съставки за производството на химически оръжия, над 3500 авиационни бомби, годни за оборудване с химически бойни глави, и три промишлени обекта за производство на химическо оръжие, посочва Асошиейтед прес. Бомбите са унищожени до март 2004 г., след което започва ликвидирането на производствените обекти. Те са разрушени или преустроени за продукция с мирно предназначение.

Унищожаването на иприта започва през октомври 2010 г., но е спряно през февруари същата година заради излизане от строя на оборудване на едни от обектите и заради избухналата гражданска война. Възобновено е в началото на 2013 г. със съдействието на Германия, Канада и САЩ. Същата година е завършена неутрализацията на основните запаси от иприт, а сега е приключена ликвидацията на боеприпасите с иприт, пише БТА. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 7 години
05.02.2014 - Бомба в детско заведение в Бенгази е убила 7 деца и ранила 14. Преди седмица -Бойни самолети бомбардират завзета от въстаници база до Себха. Дребни епизоди в ежедневието на освободена Либия. Не заслужават вниманието на свободната преса. Друго си паднало перде в Сочи.
1
2
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
А кога ЩАТИТЕ ще си унищожат БОЙНИТЕ ГЛАВИ С НАЙ-СИЛНОТО ХИМИЧЕСКО БОЙМО ОТРОВНО ВЕЩВЕСТВО НА ЗЕМЯТА ! ХИЛЯДИ ТОНОВЕ VX БОМБИ !!!