Тимошенко обяви: Кандидатирам се за президент

Освободеният лидер на опозицията вече е в Киев
Обновена: 22 фев 2014 20:20 | 22 фев 2014 19:00, Красимир Ангелов
255
Тимошенко обяви: Кандидатирам се за президент
Снимка: Reuters

Освободеният лидер на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко обяви, че възнамерява да участва на изборите за президент на Украйна, насрочени от парламента за 25 май, предаде ИТАР-ТАСС.

"В момента пътувам за киевския площад Независимост. Ще се кандидатирам за поста на президент”, заяви Тимошенко, преди да отлети от Харков за Киев.

Още по темата

Тимошенко бе изведена от болницата в инвалидна количка, но с бодър вид. "Диктатурата падна", гласи първото изявление на Юлия Тимошенко след освобождаването й, поместено на уебсайта на  нейната партия "Баткившчина" и цитирано от АФП.

Малко преди 20 часа Юлия Тимошенко пристигна със самолет  в Киев и се отправи към площад "Независимост", съобщи ИТАР-ТАСС.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес украинската Върховна Рада прие постановление за отстраняване от длъжност на държавния глава Виктор Янукович. За това решение гласуваха 328 народни представители.

Депутатите решиха още да свикат предсрочни президентски избори на 25 май. Новоизбраният днес председател на Върховната Рада Олександър Турчинов заяви, че президентът се е отказал от конституционните си задължения и това "заплашва функционирането на държавата, териториалната цялост и суверенитета на Украйна".

Малко по-рано украинският президент Виктор Янукович заяви в телевизионно интервю, че няма да подава оставка.

"Не съм напуснал страната. Нямам намерение да подавам оставка. Аз съм легитимно избраният президент", обяви той в интервю за телевизионен канал, базиран в големия източен град Харков.

По-късно той отново заяви, че категорично отказва да признае решението на Върховната Рада за отстраняването му от длъжност.

Според новоизбрания председател на украинския парламент Олександър Турчинов тази вечер е бил осуетен опит на президента Виктор Янукович да отпътува със самолет за Русия и сега той пребивава в Донецка област.

"Той е опитал да се качи на самолет за Русия, но гранични служители са го спрели", гласят цитираните от агенция Интерфакс  думи на Турчинов.

По информация на РИА Новости Виктор Янукович планира обиколка на югоизточната част на страната.
„Възнамерявам да тръгна на обиколка в югоизточната част на страната, която все още е по-малко опасна или повече безопасна”, се посочва в изявление на Янукович, публикувано в интернет.

Същевременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу  приветства в акаунта си в Туитър освобождаването от затвора на бившия украински премиер Юлия Тимошенко. Официална делегация на Европейския парламент отпътува днес  за Киев, за да обсъди с украинските депутати помощта, която ЕС  може да окаже на страната, за да излезе от кризата, съобщи още  ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на ЕП.

Тя е оглавявана от председателя на комисията на ЕП по външните работи, германския евродепутат от Европейската народна партия Елмар Брок.

Министрите на външните работи на Великобритания Уилям Хе и на Германия Франк-Валтер Щайнмайер са се споразумели да подкрепят новото правителство на Украйна и да способстват за предоставянето на финансова помощ от страна на Международния валутен фонд, съобщава още ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: УкрайнаЮлия Тимошенко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 122При Чаушеску румънците бяха номер 2 по БВП и промишленост в СИВ, а сега румънските *** и емигранти са основен проблем на Франция и Англия. При Живков нашите лекари и сестри печелеха добре при Кадафи и нямаше проблеми, докато при Надежда Михайлова и Костов проблемите с Кадафи почнаха след като те подкрепиха ударите на САЩ срещу Либия.
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЕГА НА МАИДАНА СЛЕД ТРИ ЧЕТРИ ГОДИНИ СЛЕД УПРАВЛЕНИЕТО НА ЗАПАДА ЩЕ ХОДЯТ НА КУРБАНА НА УКРАИНА
102
1
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 129 Айде оправдания,друг като тебе се оправда с изслямистите . По същия начин беше и с атентата в Сарафово. Веднагически го приписаха на Хизбула и веднагически го покриха,барем не им разберем долните номера.Същото стана и със Сирия. Видяха няколко руски кораба и им се сецна настроението за намеса. Ама нали си гладкомозъчен уруспундел ,няма как да разбереш.Сигурно им вярваш на всичко което кажат от Белия дом или Брюксел.
101
0
 
8
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
122 я не дрънкаи глупости за либиязнаеш ли какво разрушиха американците там???аз ще ти кажа заводите,болниците,летищата които нашите строители построиха и за които им беше платено доста приличноа сега ми кажи колко български фирми отидоха да въстановяват разрушена Либия=нула ,нула,нула======================================================от мен да знаеш тъпо парче си и тва е
100
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До neni4aЗаради това, което се случи във Вашингтон и Ню Йорк. Дреме му на някой за съветския дрипльо.
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2006 и 2012(с 30%) Партията на регионите печели изборите в Украйна. Какви комунисти ,каква тирания? Партията иска връзки с Русия и за това е всичко. Комунизъм има само в Северна Корея.
98
9
 
2
 
! Отговори
Алилиии преди 10 години
ТАА МОЖЕ И ДА Е КРАДЛА, АМА ЩЕ ИМ РАЗКАТАЕ ФАМИЛИЯТА НА СИТЕ КУМАНОИДИ А ЯНХУЕВИЧ НЕ Е ЯСНО КЪДЕ ТРЕБЕ ДА СЕ КРИЕ, ЩОТО БАЯ БОРЧОВЕ И СМЕТКИ ЗА РАЗПЛАЩАНЕ Е НАТРУПАЛ. ПО КУМАНИСТИЧЕСКИ *** И ПО КУМАНИСТИЧИСКИ ЩЕ ПЛАЩА. А ТУКАШНОТО УКРАИНСКО СИНЧЕ И НЕГОВИТЕ ОТОМАНСКИ ДРУЖКИ МАЙ ЧЕ ТРЕБЕ ДА СЕ ПОЗАМИСЛАТ МАЛКО И ДА СИ ОДАТ ПО МИРНО ЩОТО НЕ СА НОО ДАЛЕЧЕ ОТ ТОА ГНУСАР ЯНХУЕВИЧ
97
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кличко работи за ЦРУ, а Тимошенко за английското разузнаване.
96
2
 
31
 
! Отговори
selko преди 10 години
Горките украинци ,чака ги европейска солидарниост.Първо солидарно ще ги разцепят на запад и изток.След това солидарно ще им затрият промишленоста.И след това солидарно ще ги мачкат и ще ги наказват за неспазване на ,,европейските ценности".А за тока водата,газта парното да не говорим.Ще плащат много и ще жалят много.ПРИМЕР-България 1989-2014!А за пенсионерите ще бъде ад под украинското небе!Да живее ,,демокрацията" - висша форма на заробване и унищожаване на нациите по света!
95
0
 
9
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
все пак украинските бежанци са за предпочитане пред сирииските терористи
94
1
 
10
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 103 ХАхахахахахахахахахахахаха Путин ядял шамари ?хахахахахахахахаха Абе уруспио,я се сети защо НАТО не посмя да се намеси в Сирия,а бяха приготвили воиските а? Кажи бе ***? Или пък,защо Меркел микаеше газ,като Кипър й каза да си гледа работата а? И в двата случая Путин им каза да не се *** с Русия и западните *** си подвиха опашките и заскимтяха като бити улични песове. А разликата мужду Чаушеску и Янукович е че втория си е вързал гащите.
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боко не се ли е изходил още по-въпроса?
92
2
 
6
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
колкото и да се дуете в краина сметка всички сме едни мишоци пишеики удобно зад екранчето на топло и уютнолично за мен последващата лудост ще е интересно четиво в следващите месециа колкото до това дали украинците са ни братя .като някои е решил да се метне от моста на Марица с главата надолу -дерта си е негов,по важното е че скоро бардаците ще се сдобият с нови труженички,ще са руси и няма да намирисват
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 110Днес я амнистираха, защото много от депутатите имат фирми и ще спечелят от търговията с газа. Украинците пак са измамени.
90
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен 777 преди 10 години
То и нашият президент не е цвете!
89
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МАХНАХА СЕ ЧЕРВЕНИТЕ КОМУНУСТИ СЯ ИДВАТ СИНИТЕ КОМУНИСТИ
88
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 106Нито Румъния, нито Либия прокопсаха. Мислеха, че ще цъфнат, но само убиха Чаушеску и Кадафи, а резултатите са доста по-разочароващи от тяхно време.
87
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Аз съм професионалист и на такива глуповати изказвания, какво щяло да стане след седмица, след месец или в по-далечно време, въобще не им обръщам внимание. Тези събития са като курса долар-евро: днес нагоре, утре надолу. Дори най-добрите не познават.
86
6
 
6
 
! Отговори
до 108 преди 10 години
Украйнски народ има ли?Теб пък кои те знае българин ли си ?Какви са тея превратаджииски бръщолевеници!
85
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тимошенко влезе в затвора заради договор за руски газ ,с който ощети Украйна за милиарди. Кво става тука бе хора? За това ли се проля толкова кръв? Знайте,че като се доберат до власт всички стават еднакви!