Събитията в Източна Украйна: Кой е виновен и какво да се прави?

Експерти: Целта е Украйна да се докара дотам, че сама да се разпадне
Обновена: 8 апр 2014 22:12 | 8 апр 2014 20:10, Елка Василева
309
Събитията в Източна Украйна: Кой е виновен и какво да се прави?
Снимка: Reuters

Засилването на сепаратистките нагласи в Източна Украйна стигна дотам, че проруски активисти провъзгласиха "Донецка народна република" и привържениците й призоваха руския президент Владимир Путин да изпрати на украинска територия военен контингент.

Очаква ли се пълномащабно нахлуване на руски войски в Украйна и какво трябва да направи властта в Киев, за да намали напрежението в региона? Украинската редакция на Би Би Си попита за това руския политолог Станислав Белковски и бившия началник на управление "Военно контраразузнаване" в Службата за сигурност на Украйна Олександър Скипалски, оглавявал навремето бюрото на ССУ в Донецка област.

Според Белковски Владимир Путин още не е решил какво да прави с Източна Украйна. Политологът обаче допуска възможността от нахлуване и анексия.

Още по темата

„Путин е роден под знака на Везните, затова взема всички отговорни решения в последния момент. Засега още сам не е наясно какво ще прави. Той огласи условията, които трябва да се изпълнят, за да не нахлуе в Украйна - федерализация на страната и обявяване на руския за втори държавен език. Всеки, който е наясно с Украйна, схваща, че и едното, и другото са неприемливи неща. Но уверил се веднъж, че условията му не се приемат, Путин може да стори абсолютно всичко“, посочва Белковски.

Според него елитите в Източна и Южна Украйна явно не желаят да минат под управлението на Русия, но известна съществена част от населението в тези региони иска да е в състава на Русия. Затова според политолога нахлуването е реална заплаха.

„Владимир Путин естествено не би могъл да задържи в Украйна окупационните войски - няма нито физическите, нито икономическите ресурси за целта. Но ако хората излязат и посрещнат руската армия с хляб и сол, всичко може да се случи“, казва Белковски.

Според него е възможно местните хора да посрещнат руската армия с хляб и сол в някои региони- в Донецк и Луганск, в Днепропетровск - не. В Харков - наполовина. Също и в Одеса, смята Белковски.

„Затова за Путин днес е належащ въпросът да се признае независимостта на Приднестровието. Има само два начина: първият е да накара Украйна да признае приднестровската независимост, вторият - да окупира Одеска област през Крим“, посочва Белковски.

Запитан какво трябва да прави украинската власт при сегашното положение, Белковски посочва,  че са необходими решителни действия. „На първо място е нужна трезва преценка на ситуацията: без да си прави илюзии, Киев да осъзнае, че заплахата от анексия на Източна и Южна Украйна е реална. Не бива да смята, че Владимир Путин ще се откаже да го прави. Няма да се откаже. Той само чака повод, за да го стори“, посочва политологът.

Затова според него „Киев трябва, първо, да даде на руския статут на официален език, да успокои рускоезичното население с уверението, че не е застрашено, нито неговите интереси. Второ, трябва незабавно да потърси Запада, НАТО. Трябва да убеди Барак Обама и Ангела Меркел, че ако не бъде спряна агресията сега, утре вече няма да е възможно. Те може да повлияят върху елитите в Русия, като наложат санкции на ключови фигури от путинския режим и запорират сметките им.

Стига да запорират сметките на Абрамович и всичко бързо ще се промени, защото той е близък приятел на Путин и не е трупал парите си толкова години, че да ги изгуби заради Донецк и Луганск. Но трябва да се действа решително“, смята Белковски.

Според него „целта на Путин не е Украйна. За него Украйна е само обект на пазарлък със Запада. Путин иска да докаже на Америка, на Западна Европа, че е лидер от калибъра на Барак Обама - и всъщност точно това прави сега“.

„Анексията на Крим ли? Дотук добре, но все някъде трябва да спрем. Ако не спрем сега, ще бъде застрашен целият световен ред. Което е твърде опасно“, обяснява политологът.

От своя страна Олександър Скипалски посочва, че поведението на властта е учудващо.

Запитан дали събитията в източните градове са повторение на кримския сценарий или става дума за друго нещо, Скипалски обяснява, че е склонен да вижда в тях продължение на специалната операция за дестабилизиране на положението в Украйна.

Целта е Украйна да се докара дотам, че сама да се разпадне, а щом потрябва, да се понатисне силово, казва Скипалски.

Според него „позицията на Русия, заявявана като пропаганда пред света, гласи: в Украйна процъфтяват национализъм и фашизъм, държавата не може да формира пълноценен управленски механизъм. Сега са раздробили на части тази парадигма и започват (практическото й осъществяване, бел. на Би Би Си). Прочее, специалната операция продължава, ще продължи и занапред“, убеден е Скипалски.

Той е учуден защо властта в Украйна се е оказала неподготвена за продължението на тази операция, особено след кримските събития. “Не разбирам защо службите за сигурност – Службата за сигурност на Украйна, МВР, не действат превантивно. Къде гледат всъщност разузнавателните ни структури? Всички журналисти дори знаеха, че (сепаратистите, бел. на Би Би Си) планират по-активни действия за 5-6 април, а ето: силовият сектор не се готви, не минава в повишена бойна готовност, не прави никакви предупредителни оперативни мероприятия. Просто да те е срам да гледаш“, споделя Скипалски.

Според него е голяма вероятността Русия да използва по-раншното решение на Съвета на федерацията и да реагира на обръщението на самопровъзгласената "Донецка народна република" с изпращане на временен военен контингент в Украйна.

Скипалски прогнозира, че „ако се държим по същия начин, както сега, с всеки изминат ден реакцията на Запада ще бъде по-слаба и по-мека. Щом не можем сами да правим елементарните неща, на Запад също никой няма да ги прави заради нас“, казва експертът, цитиран от БТА.


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
8
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Източните части няма да допуснат никога разполагането на НАТО-вски сили на тяхна територия. ападните - Лвов, Ивано-Франковск, Закарпатските,района на Дубно, може би дори и Виница ще дадат бази на НАТО.А Киев ще остане със специален статут, в който никой няма да разполага войски.Западните и източните части никога не са се погаждали добре и причината не е само езика.Вижданията им, манталитета им е напълно различен.В източните райони са източно-православни, докато в западните са невероятна смесица.
241
1
 
8
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Путин е твърде умен, за да допусне да изгуби. Предвидил е всички възможни варианти иима решение за всичко. Това, което предложи - федерализация на Украйна, за жалост на Запада, е единственото разумно решение. Но и то е в негова полза. Донецката, Луганската, Харковската народни републики ще получат автономност, при това широка в състава на Украйна. Само това е рецептата Украйна да не стане на парчета. Но дори при това положение е все едно да сложиш дива котка и лисица в една клетка.
240
0
 
0
 
! Отговори
titoti преди 7 години
" Само питам "Я.Появи се един МНОГО умен. Политиката ще е само за такива като него.Умния, все въртите все сучите но гледате тоягата да е у вас. И вникни във въпроса който задавам и как го задавам!Май сам се слагаш към умните, а? От такива "умници" е на този хал държавата ни.П.П.А иначе себе хвалебствието е признак на ниски ценности.
239
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 287РУСКАТА
238
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви " филми" те гонят пa тебе? Крaвaрите имaт 900 и кусур военни бaзи из цел свят, техния военен комплекс бълвa близо 60% от БВП то им, рaботи, тa се късa. въоръжaвaт повече от 2/3 от светa, имaт 1,3 милионнa ПРОФЕСИОНAЛНA кaленa в десетки войни aвиaция, пехотa, специaлни чaсти и флотa. Бият всичко де що свaрят зa дни, aвиaциятa им е в пъти нaд втория, третия по численост, дa не говорим, че техникaтa е поне едно поколение нaд остaнaлите. Коя aрмия ОБЕКТИВНО може дa се бие със щaтскaтa, НИКОЯ!
237
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТези впечатления сигурно са ти от многото US-фими, които си гледал. Американците също бяха наритани в Куба, Виетнам. Не се заблуждавай с ''войната'' в Персийския залив през 1991 г. ,или Ирак и Либия. Що не пробват с КНДР. Но си прав, че нарочно създават войни (извън Америка) за да изпробват войските си в реални бойни условия. А знаеш ли колко жертви са дали в тези конфликти и колко още дават тези йезуити (целта оправдава средствата). Русия обаче е залък който не могат да преглътнат.
236
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кaкво сесесере бе, кaквa " прaвослaвнa русия" бе путито се нaaкa от стрaх, чa крaвaрите ще го опънaт нa тезгяхa, кaто чекискa- " девицa", вие руските *** мечтaете зa виртуaлни " империи". Империя се прaви с aрмия, имa сaмо еднa която си прaви кaквото си поискa, aмa не е пут..новaтa, a щaтскaтa! Aмерикaнците трупaхa оръжия, воювaхa и кaлявaхa войските и флотa си в реaлни бойни действия, руските *** от кaк ги нaритaхa в aфгaнистaн истинскa войнa не сa видели
235
0
 
7
 
! Отговори
СЕМ преди 7 години
Интересно нещо сте това медиите! Намирате си едни "експерти"-разбирачи по всичко и едно си баба знае- едно си бае.Това е у нас,на запад -в частност този материал на ББС а ако превключите на руска медия -същото но в обратен аспект. Къде остана честната журналистика и истината? Нима т.н. експертна пропаганда въведена от СНН през 1990 е овладяла всички медии.Може ли всички да ни занимават с брътвежите на на един пандизчия-Петното и да правят медийна звезда едно *** знаещо 10-15 столици - велико!
234
0
 
11
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Чудя се защо ли им е на руснаците да завладяват Източна Украйна?Една "малка" операция в Киев и проблема може да се изкорени-Яценюк,Турчинов,Тимошенко и останалите на студено и за дълго.
233
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изходът е :джуджето на въжето
232
3
 
10
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
До Анонимен 274"Това, че са се наплодили руснаци в Украйна не означава, че това им дава право на сепаратизъм и да откъсват територии."Случайно да знаеш, че в Косов в началото на миналия век сърбите са били около 80%, а в началото на войната са около25 %??? Останалите са наплодили се ***. И какво стана? Откъснаха Косово от Сърбия. Защото на ХАХАмериканците това им изнася. Като мериш, мери с един аршин всички.
231
2
 
10
 
! Отговори
тя преди 7 години
Та тя Украйна се е разпаднала , на какво се надяват още украинските милиардери?
230
2
 
12
 
! Отговори
NOVUS ORDUM SECLORUM преди 7 години
Чудя се кога ще си спретнат една " нежна " революция в Хамериката та да кандисат ?
229
1
 
8
 
! Отговори
NOI преди 7 години
ДО БЪЛГАРИН : ПЪРВО СИ АДСКИ НЕВЪЗПИТАН *** ЗА ДА ГОВОРИШ ПО ТОЗИ НАЧИН. ВТОРО ОБРАЗОВАНИЕТО И ИНТЕЛЕКТА ТИ СА ГРЪГЛА НУЛА НО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН МАЙМУНЯК КОИТО БОГОТВОРИ ДРУГ МАЙМУНЯК ОТ АМЕРИКА....
228
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До българинСамо че, всяко господство е до време. Исторически е доказано. От Гражданската война насам САЩ непрекъснато водят войни извън територията си. Не ги бъркай с миротворци, те така налагат виждането си за световен ред и господство. В началото на 21 век обаче картината се изменя. Това очевидно не им е по вкуса и затова вземат мерки. Цената на тези мерки, измерена в пари и/или жертви е без значение, стига да задържи статуквото им световен лидер. Жертвите ще почетат, пари ще напечатат.
227
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте ни баламосвали с атлантическа пропаганда!! Светът не е чрно-бял, за да ни показвате лошия!!!
226
13
 
2
 
! Отговори
z sdv преди 7 години
Виновно е кирливото Шутинско посмешище!!Мазен, скапан сатрап-дано гори в Ада този ***!!!
225
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не ги поканите руснаците и тука в България! Ще се народят повечко, че после ще провъзгласяват Сливенска руска република, Великотърновска руска република, Бургаска руска република, Поморийска руска република. Те и квартали си имат по морето, квартали в които няма нито един български имот, всичко е руско. Това, че са се наплодили руснаци в Украйна не означава, че това им дава право на сепаратизъм и да откъсват територии. Ами турците в България ако поискат турската армия да влиза да ги пази???
224
23
 
4
 
! Отговори
българин преди 7 години
До БЪЛГАРИН и Тервел:*** сте и вие и Орбан, който докара Унгария до просешка тояга. А бяха напреднали, преди него. Не се учудвам - малкото му име е Виктор. СЪВЕТСКА *** КАТО ВАС.
223
13
 
4
 
! Отговори
българин преди 7 години
До NOI:Съветска ***, янките НЯМАТ "МЕРАК" ЗА СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО, ТЕ СИ ГО ИМАТ СВЕТОВНОТО ГОСПОДСТВО, откъм края на Първата световна война насам. А ЗА ПАРИ СЪВЕТСКИТЕ ТИ БРАТЯ ЛАМТЯТ ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ЯНКИТЕ, ЗАЩОТО СА ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-БЕДНИ! И СА ГОТОВИ ДА УНИЩОЖАТ ЦЕЛИЯ СВЯТ, САМО ЗА ДА НАГРАБЯТ ПОВЕЧЕ. А янките УПРАВЛЯВАТ света - ту по-добре, ту по-зле (при Буш-младши, например, много зле, при Бил Клинтън - много добре), НО НЕ ГО УНИЩОЖАВАТ КАТО СЪВЕТИТЕ.