Как една телевизионна водеща стана кралица

Летисия е променила сериозно принц Фелипе, като го е приземила до народа
Обновена: 19 юни 2014 19:24 | 19 юни 2014 18:57, Бойчо Попов
12
Как една телевизионна водеща стана кралица
източник: Reuters

Имало едно време една успешна испанска водеща на новини по телевизията, която се отказала от работата си, за да се ожени за принц. Минава една година. В деня на гала събитие, на което ще бъде присъдена награда на името на любимия ѝ принц, тя убедила съпруга си да пропусне обяда, за да репетира речта си.

А наблюдателите на кралската фамилия веднага забелязват разликата в онази нощ, преди повече от девет години. Вместо обичайната за него тежка реч, произнесена с очи, забити в текста, принцът поставил акцентите върху някои основни фрази и поглеждал напред, за да представи пред публиката лауреати, сред които са американският икономист Пол Кругман и италианският писател Клаудио Магрис.

„Може да се каже веднага, че той е бил добре обучен", каза Алфредо Урадачи, бившият шеф на водещата на новините, разказва в свой анализ Wall Street Journal.

Днес тази принцеса, която някога е била водеща и се е показвала по екраните на телевизорите, се превръща в кралица Летисия. А съпругът ѝ сяда на испанския трон като крал Фелипе VI. 

Още по темата
През изминалите десет години нейната подготовка и познанията ѝ в сферата на медиите, произхода ѝ от средната класа и способността ѝ да приема критика са  спомогнали за това принцът да се подготви за ролята, която сега се очаква да изпълнява - да се опита да възстанови конституционната монархия, така че да е по-угодна на обикновените испанци, които често поставят стойността ѝ под въпрос. 

 

"Още от първия си ден с него тя имаше голямо влияние върху принца", казва Урадачи. „Преди брака им той се рееше над населението. Тя го приземи". Испанското кралско семейство обаче не коментира изказванията на Урадачи. 

 

 

 

Летисия Ортис е родена преди 41 години в белязания от упадъка на металургията град Овиедо като дъщеря на местен журналист и медицинска сестра. Тя ще бъде първият обикновен гражданин (без синя кръв) и първият разведен, който ще бъде кралица на Испания. Царските фамилии във Великобритания, Швеция, Норвегия и Холандия са изпреварили в това отношение испанското преди години.

Откакто 76-годишният крал Хуан Карлос обяви през юни своята абдикация, испанските медии са изпълнени с очакване на своята бъдеща "буржоазна кралица". Британските медии я нарекоха "Кейт 2.0“, като смятат, че тя наподобява по външен вид и чувството си за мода на тяхната Кейт Мидълтън, в момента херцогиня на Кеймбридж.

46-годишният Фелипе ще се възкачи на трона като единадесетия член на френския благородническия род на Бурбоните и ще стане най-младият регент в Европа. 

За баща му се твърди, че е написал част от историята. Той поведе Испания към демокрацията след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г. Но финансовите скандали и икономическата криза разклатиха доверието на испанците към кралското семейство.

Така например активисти поставиха през тази седмица в цялата страна избирателни урни, така че хората да могат да гласуват за това дали да се премахне монархията и Испания да се превърне в република. Според проучване на Metroscopia 62% от испанците искат един ден бъдещето на монархията да се подложи на референдум. За момента по-голямата част от испанците – 49% от ясно изразилите мнението си, се изказва в полза на Фелипе.

Престижът на кралското семейство пострада сериозно, когато в разгара на икономическата криза преди две години крал Хуан Карлос се отправи на лов за слонове в Ботсуана. Сънародниците му закипяха от гняв. Фелипе и Летисия трябваше да го заместят на много обществени събития.

Според неговите собствени изявления Хуан Карлос е взел в края на миналата година решението си да абдикира. Докато кралското семейство тайно се е подготвяло за края на царуването, бъдещата кралската двойка все по-често се появява пред обществеността. Те излизат открито на вечери заедно със своите млади дъщери Леонор и София, привличайки медийния интерес. А също и в социалните мрежи са много активни. От май кралското семейство разполага със собствен профил в Twitter.

Царуването на Фелипе и Летисия ще бъде много по-различно", се казва в един портрет на бъдещата кралица във вестник El País от май. "Това ще бъде една модерна, отворена и прозрачна кралица".

От средите на двойката се твърди, че Фелипе е скромен, икономичен и тих - черти, които сякаш не може да бъдат приписани на баща му, който на престола се радваше на активен и шумен живот.

Летисия е помогнала на Фелипе да се представя по-добре пред публика. Освен това тя е прерязала връзките към стари приятели от детинство от аристокрацията, разкриват хора, близки до тях. Тя например го е убеждавала да приеме поканата за вечеря в дома на испанския певец Хоакин Сабина, който е известен с републиканските си настроения, твърди Урдачи.

Сабина е разказал за срещата си с принца в телевизионни интервюта и в една книга. Той е показал на бъдещия крал колекцията си от републикански знамена и флага в лилаво, червено и жълто, който за кратко време след бягството на прадядото на принца, крал Алфонсо XIII, през 1931 е бил официалният национален флаг. Франко е победил републиканците по време на Испанската гражданска война, въвел е отново монархията и е обявил Хуан Карлос за крал.

В края на 2003 г. Летисия и Фелипе се сгодяват. Една година по-рано те са се срещнали на вечеря. Бъдещата кралица е била телевизионен журналист и е репортерствала след терористичните атаки от 11 септември в Ню Йорк и в Ирак по време на нахлуването на САЩ в страната.

Когато става публично известно, че тя вече е била женена за учител в гимназията, привържениците на кралското семейство са шокирани. Католическата църква от своя страна е допринесла за смекчаване на протеста сред хората, като им е позволила църковна сватба. Първият брак е бил безцеремонно обявен от канонична гледна точка за недействителен поради кратката му продължителност. Нещо повече, имало е само граждански брак.

Принцеса Летисия е имала репутацията на отчуждена и студена жена. Много испанци проявяват симпатия към нея едва след като сестра ѝ Ерика се самоубива през 2007 г., а Летисия се посвещава на изследвания в областта на редките заболявания.

Но някои наблюдатели считат издигането ѝ до кралица като заплаха за оцеляването на монархията. Мигел Рох, остър критик на кралското семейство и автор на книга за Летисия, пише, че убедените роялисти нямат доверие в нея, тъй като някои от нейните роднини са отявлени републиканци.

Вижте снимки от церемонията в галерията на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАми както всички знаем у нас кои са със "синя кръв"...
9
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е смешно и демоде това с монархията, както и това със синята кръв. Хора като всички останали, но като пиявици смучат от цял народ за да се правят на нещо по-различно. Трябва да си много глупав и залупен за да вярваш в тях. Няма никаква нужда от тези хора. Защо всички толкова се прехласват от това, че се е оженил за журналистка, да се радват, че не е за журналист.
8
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КРАЛИЦА СЕ СТАВА МНОГО ТРУДНО. НО ЖЕНАТА Я БИВА В ЛЕГЛОТО ЗНАЕ СЕКСУАЛНИТЕ ТОЧКИ НА СТАРИТЕ ЕРГЕНИ.
7
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как една телевизионна водеща стана кралица... s mnOO lapanIE......purvo-za da stane televizionna vodesta..., a posle ...;))Ako be ziv Bateto-kakuv li komentar stese da izpraska pod statiikata...
6
15
 
38
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА ИЗОБЩО!!!!ПА И ДА Е ЗАГЛАВНА НОВИНА!!!!!
5
9
 
48
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Истината има и друго лице- кралското семейство я избра сред множеството възмогности. случайни неща в тези фамилии не стават.
4
19
 
33
 
! Отговори
Как се преди 9 години
става к*рлица ли ? М***ЕТ - ДЪ БЕСТ ДЪ МЕН КЕН ГЕЕТ
3
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Цар Киро-ПатриотВие старшинките ги държите под око и им водите досиетата...Нъл тъй?
2
10
 
41
 
! Отговори
Летисия преди 9 години
Евала.
1
18
 
43
 
! Отговори
Цар Киро-Патриот преди 9 години
Ей чуждопоклонници! За Царица Костадинка защо не пишете нищо?