10 икономически предвиждания за света през 2015 г.

Очаква се доларът да запази господството си
2 яну 2015 11:41, Екип на Investor.bg
167
10 икономически предвиждания за света през 2015 г.
Снимка: архив, Reuters

Глобалната икономика стагнира през миналата година, като възстановяването в САЩ помогна да се компенсира забавянето на растежа в Европа, Япония и Китай.

Накъде ще поеме световното стопанство през 2015 г.?

"Има положителни фундаменти за усилване на инерцията в глобалната икономика през идната година", смята Нариман Бехравеш, главен икономист в консултантската компания IHS, която очаква глобалният растеж да се ускори до 3% от очакваните за 2014 г. 2,7%.

IHS очертава своите топ 10 икономически предвиждания, които съставляват глобалната прогноза на консултантската компания за 2015 г.:

1. Икономиката на САЩ ще продължи подема си

Най-голямата икономика в света ще продължи да се представя по-добре от конкурентите си в резултат от засилване на вътрешното търсене, особено на потребителските разходи. Щатската икономиката ще нарасне с 2,5-3%.

Динамиката в основата на потребителските разходи, които представляват 70 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), остава много положителна, включвайки силен ръст на заетостта, подобряване на финансите на домакинствата и ниските цени на бензина.

2. Проблемите на еврозоната ще продължат

Еврозоната ще продължи да се бори със слаб пазар на труда, но комбинацията от ниски цени на петрола, слабо евро, намалени фискални препятствия, облекчаване на дълговото бреме и гъвкава парична политика ще помогнат за скромно ускоряване на растежа до 1,4% през 2015 г. от 0,8% през 2014 г.

3. Япония ще излезе от рецесията

След като претърпя четвъртата си рецесия през последните шест години, японската икономика ще отскочи през 2015 г., макар и само с около 1 процент. Монетарните стимули на Японската централна банка и фискалните правителствени стимули в съчетание с по-ниски цени на енергията ще върнат икономиката към растежа.

4. Китай ще продължи да се забавя

Допълнителна подкрепа както от паричната, така и от фискалната политика няма да бъде достатъчна, за да се предотврати забавяне на китайския растеж до 6,5% през следващата година. Макар и слаб по местните стандарти, този темп на ръст е обект на завист от всички водещи икономики.

5. Смесено представяне за развиващите се пазари

Повечето развиващи се икономики ще имат по-добър растеж през 2015 г. благодарение на по-евтиния петрол, повишената глобална ликвидност и икономическото ускорение в САЩ. Най-силен ще е растежът в развиващите се икономики от Европа, Латинска Америка, Близкия изток и Северна Африка, както и Субсахарска Африка.

Русия ще бъде слабото звено, зашеметена от тройния удар на западните санкции, ниските цени на петрола и изтичането на капитали.

6. Спадът при суровините ще се задълбочи

Цените на петрола паднаха с над 40 на сто от лятото на фона на слабото глобално търсене и силния ръст на предлагането.

Китай остава ключов фактор за търсенето, като по-нататъшно забавяне на растежа там вероятно ще доведе до нов кръг на спад при суровините, чиито цени ще спаднат с 10 процента средно през следващата година.

7. Заплахата от ниска инфлация

Дезинфлационните сили са най-силни в развития свят, като цените на суровините падат, а растежът на световната икономика е анемичен. Изключенията са развиващите се пазари, като Русия например, чиито валути рязко се обезцениха.

8. Фед първи ще вдигне лихвите

Федералният резерв, Английската централна банка и Централната банка на Канада ще започнат да повишават лихвените проценти – съответно през юни, август и октомври, което значително ще ограничи инфлацията.

За разлика от тях Европейската централна банка (ЕЦБ), както и централните банки на Япония и Китай са напът да намалят лихвите още или да предоставят повече ликвидност чрез закупуване на активи и други средства.

9. Доларът ще запази господството си

Щатският долар ще продължи да се засилва заради добрите перспективи за растеж в САЩ и очакванията за вдигане на лихвите от Фед.

Междувременно монетарните стимули в еврозоната и Япония ще доведат до още обезценки за еврото и йената. Единната валута ще спадне до 1,15-1,20 долара до есента на 2015 г., докато доларът ще струва 120-125 йени през следващата година.

10. Рисковете ще намаляват през цялата година

Възстановяването на световната икономика бе осуетявано от множество фактори през последните няколко години, включително високи публични и частни дългове, които наложиха намаляване на задлъжнялостта на домакинствата, корпорациите и правителствата.

Тези пречки пред растежа обаче отслабват в някои страни, по-специално САЩ и Великобритания, което обяснява по-доброто им икономическо представяне.

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още по темата: икономикапредвиждания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ: Химическа промишленост-най-развита в света. Петрол - добив и преработка, водещи в света Метали - добив и преработка, водещи в света Автомобили - сред най-добрите Самолети - 45% от всички в света Оръжейна промишленост - най-добрата Космически изследвания - водещи в света Селско стопанство - произвеждат 3 пъти повече, отколкото могат да изядат. Кино, музика - водещи в света. Информационни технологии - без коментар.
94
3
 
3
 
! Отговори
до анонимен24 преди 9 години
В крайна сметка твоята Русия винаги да побеждава, руския нярод винаги ще си живее зле въпреки изобилието от суровини.А за разпад на САЩ не си и мечтай, защото тогава ще трябва да пишеш срещу 50 държави едновременно. Сега поне пишеш срещу една.
93
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те ЕС, Китай и Япония буксуват,ча какво да се каже За РФ ?Разни *** пишат че било тенденциозно, какво му е тенденциозното бе чукове не ви се вярва че щатите са най-голямата икономика ли ?Спрете да четете руската преса и си отворете очите за какво става около вас и в света.
92
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой красив либерал е писал тази статия,нали? 75% манипулации.
91
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента борсите са наводнени с евтини рубли, хората се спасяват даже срещо 70 "дървени" за долар. Понеделник всичките тия рубли ще се изсипана на Московската биржа и ще стане МАМАТА !
90
8
 
13
 
! Отговори
Шегобиеца преди 9 години
повечето от нещата са тенденциозно написани и не са съвсем точни и верни , дали умишлено или нарочно :-)) не мога да кажа! Най вероятно и двете :-)))
89
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДО 143Какъв хайвер, руски ? Ядеш синтетичен хайвер от Калифорния и Япония. То е ясно, че Путин е добре. Човекът граби заедно с олигарсите му. А обикновените руснаци ? Радват се вече на български рибни консерви и мариновани миди. Дори палтата от норки се внасят от САЩ и Канада, там са най-добрите кожи. Хубавата водка също отдавна не е руска - Smirnoff, Absolut, Столичная. Лапай руски картофи и цвекло като си голям патриот !
88
3
 
6
 
! Отговори
деловодител в БСП преди 9 години
Днес на Позитано беше разлепена следната обява : - Във връзка със зачестилите притеснения и тревоги от нашите симпатизанти от 5.01.2015 г. започваме обмяна на всички левове, долари и евро в рубли . Това ще успокои нашите членове , че няма да загубят пари от сриващия се долар и евро .
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали рублата щеше да е със златно покритие тая година ?
86
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доларът ще изравни еврото до 2016 година. Спестявайте в долари, макар, че който се е сетил вече е инкасирал печалби.
85
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички американски разузнавателни служби и агенции, включително ЦРУ и ФБР вече алармираха, че САЩ са изправени пред риска от колапс на икономиката, а основните заплахи са две огромните дългове, които страната продължава да трупа и падането на долара като световна резервна валута. Според някои хора в разузнавателните кръгове САЩ всъщност вече са във фалит. Сега на кого да вярваме ?!
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой дава тези прогнози ?! Американска компания със седалище в Лексингтън , Масачузетс. И са обективни и не си правят реклама ?! Айде сиктер, американски компании , които дават оценки на държави, компании и пр.
83
2
 
1
 
! Отговори
До120 преди 9 години
Виж "Лукойл Нефтохим Бургас" АД !Най-големият работодател в BG !
82
1
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
До 120Не познаваш тогава начина на разплащане,щом твърдиш,че има общо между фалитите на тур оператори и неплащане на заплати от български хотелиери. Нито един турист не почива на черноморието на вересия и като си отиде оператора да плаща...........;)
81
13
 
7
 
! Отговори
до 119 преди 9 години
аз не познавам нито един човек, който да работи за руска фирма и да получава прилична заплата, за сметка на това познавам много, които бачкат за западни фирми и си взимат редовно прилични заплати, също така познавам хора които много се радавха лятото на руските туристи ама още не могат да си вземат августовските заплати, щото малко фалираха руските туроператори
80
1
 
7
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 116Руснаците,отдавна са капиталисти,натрупали са капитал и търсят къде да го инвестират. Така по добра ли е формулировката?
79
1
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
през 2006г чуждестранните инвестиции в България са за 8.9 милиарда евро,за 2013 са инвестирани 1,16 милиарда евро
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 115 Ами направи ти едно предприятие и изнасяй, щом нищо не се произвеждало в България. Виждам, че много разбираш от икономика.
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 114Руснаците одавна са истински европейци и инвестират парите си.----------------- А Путин казва, че са евро-азиатци и братя на жълтите и черните? Сега на кого да вярвам?
76
3
 
16
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 108Тези песни сме ги слушали. За лошите руснаци,който ни грабят. Залагай все на тази песен. Руснаците одавна са истински европейци и инвестират парите си. Ако западът беше изпълнил обещанията си,да инвестира тук,да вдигне качеството на заплащането,всички българи щяхме да работим във фирми от ЕС.Щяхме да получаваме по 1000е заплати и гадните руснаци нямаше да намерят евтина работна ръка тук. На практика е точно обратното молим се на руснаците да ни вземат на работа за 300лв.