Починаха двама работници, пострадали при злополуки в две японски АЕЦ

Инцидентите са станали във "Фукушима-1" и "Фукушима-2"
20 яну 2015 13:21, Елка Василева
1
Починаха двама работници, пострадали при злополуки в две японски АЕЦ
Снимка: архив, Reuters

Починаха двама работници, пострадали при злополуки в двете атомни електроцентрали "Фукушима-1" и "Фукушима-2", предаде Франс прес, като се позова на компанията оператор ТЕПКО.

Един служител на строителната фирма подизпълнител "Хазама Андо" паднал вчера сутринта в резервоар за събиране на радиоактивна вода във "Фукушима-1", пострадала от вълните цунами след разрушителното земетресение на 11 март 2011 г..

Той бил откаран в болница, където починал. ТЕПКО не съобщи името на жертвата.
В тази централа вече имаше смъртоносен инцидент през март 2014 г.

Друг работник загина тази сутрин в централата "Фукушима-2", също ръководена от ТЕПКО и също пострадала от цунамито през 2011 г., макар и в по-слаба степен.

Мъжът "изгуби съзнание, заклещен в инсталация на 4-я етаж на сграда за обработка на отпадъци. Откаран бе в болница с кръвотечение от главата, след което бе потвърдена смъртта му", заяви говорител, цитиран от АФП.

Между 3000 и 6000 души работят всеки ден в изключително сложна обстановка в авариралата АЕЦ "Фукушима-1" за преодоляване на последиците от бедствието. През последните месеци ТЕПКО съобщава много рядко за злополуки в централата.

Властите често повтарят, че грижите за сигурността трябва да стоят на първо място. В работата обаче участват и хора от фирми подизпълнители; ТЕПКО не може да ги контролира в същата степен, както собствените си екипи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ЯпонияФукушима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През последните месеци ТЕПКО съобщава много рядко за злополуки в централата, а преди това видимо е съобщавал доста по-често, но на нас е нямало кой да съобщи. Защо ни държите на тъмно?