Джихадисти с нови заплахи срещу Белгия

"С Божията воля ИД ще остане завинаги в Брюксел"
Обновена: 25 фев 2015 11:46 | 25 фев 2015 11:46, Елка Василева
3
Джихадисти с нови заплахи срещу Белгия
Снимка: архив, Reuters

Джихадисти са отправили нови заплахи срещу Белгия, съобщават местни медии.

В профили в Туитър на белгийски джихадисти са поместени снимки, направени пред Атомиума - архитектурен символ на Брюксел. На снимките се виждат бели листове с надписи на арабски език. Единият от тях съдържа религиозен надпис, какъвто е изписан на знамето на терористичната групировка Ислямска държава (ИД). Другият надпис гласи "С Божията воля ИД ще остане завинаги в Брюксел". Под снимките в интернет е написано, че авторите са привърженици на ИД в Белгия.

От средата на януари това е поредната заплаха от джихадисти срещу кралството. Миналата седмица в книжарница в Брюксел бе получено писмо със снимки на знамето на ИД и на автомат, в което се отправяха призиви за прекратяване на продажбата на френския седмичник "Шарли ебдо".

Четири дни по-рано двама белгийски джихадисти разпространиха видео от фронта в Сирия, в което заявиха, че ще вдигнат във въздуха Париж и Брюксел.

В началото на февруари в редакцията на един от основните белгийски всекидневници бе получено писмо, в което се твърдеше, че ИД ще завладее Европа от Белгия. "Това, което се случи във Франция, ще се повтори в Белгия", се посочваше в писмото.

По разузнавателни данни джихадистите с белгийски документи за самоличност са няколкостотин. Над 40 от тях бяха осъдени на първа инстанция по-рано този месец, макар местонахождението на повечето да остава неизвестно.

През май миналата година френски джихадист, работил за ИД в Сирия, извърши атентат срещу Еврейския музей в Брюксел.

При разследването на атентатите в Париж от януари срещу редакцията на "Шарли ебдо" и еврейския магазин бе установено, че част от оръжията, използвани от терористите, са били купени в Белгия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: белгияджихадисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
:-) преди 9 години
За да подчинят Европейците на САЩ, трябва: 1. заплаха в Европа; и 2. силен защитник (САЩ).