Руснаците горди и доволни от анексирането на Крим

Хората ще платят висока цена - нисък жизнен стандарт и безработица
24 мар 2015 09:43,
205
Руснаците горди и доволни от анексирането на Крим
Снимка: Reuters, архив

Повечето хора в Русия виждат засега ползи от присъединяването на Крим, пише "Новие известия".

Влизането на Крим в състава на федерацията преди година буди сред жителите й чувство на гордост и справедливост. Повечето анкетирани го наричат постижение на руското държавно ръководство. Това са данни от допитване на социологическия център "Левада", посочва изданието.

Според 69 на сто от запитаните влизането на Крим в Русия ще има благоприятни икономически и политически последици. Отрицателен ефект очакват 17 процента.

Осемдесет и един на сто смятат присъединяването за постижение на руското ръководство, а 6 процента го наричат грешка. Събитието буди чувство на гордост у 32 процента, 28 на сто изпитват чувството, че справедливостта е възтържествувала. Четири процента от участниците не одобряват влизането на Крим и Севастопол в състава на федерацията като два нови региона. Три процента заявяват, че кримските събития предизвикват тревога и страх.

Москва е бранела правата на руското население в Крим, смятат 55 на сто от анкетираните. Според 40 процента властите на Русия са възстановили историческата справедливост - върнали са й изгубени някога земи.

Седемдесет и два процента са убедени, че присъединяването на Крим връща на Русия статута на велика сила, утвърждаваща своите интереси в постсъветското пространство. Четиринайсет на сто са на мнение, че събитието е трябвало да отвлече вниманието на хората в Русия от вътрешните проблеми на страната.

Всъщност обаче присъединяването на Крим носи на Русия "много негативни последици - геополитически и икономически. Най-близкият съсед се превърна във върл враг", коментира Сергей Митрохин, лидер на руската опозиционна партия "Яблоко". Според него, въз основа на този прецедент може да последват териториални претенции към Русия от страна на Китай, наричан днес "едва ли не най-близък съюзник" на федерацията от официалните медии в Москва. Митрохин приканва в Крим да се проведе повторен референдум за присъединяване към Русия - с участието на международни наблюдатели.

Хората в Русия ще платят за Крим "много висока цена - спад на жизненото равнище, съществено намалено финансиране на социалните програми, масово затваряне на предприятия и внушителен брой безработни", твърди Дмитрий Гудков, депутат от опозиционната партия "Справедлива Русия".

"Какво трябва да направят властите, за да избегнем голяма беда? Първо. Да започнат преговори с Украйна и световните сили за Крим. Естествено не можем да го върнем сега - това ще е нов трус за населението на полуострова. Второ. Да започнат икономически и политически реформи. Трето. Да започнат преговори за вдигане на санкциите. Те трябва да протичат на фона на реформи", казва Гудков. Според него, ако Москва се залови с всичко това още сега, Русия ще получи шанс благополучно да излезе от ситуацията, пише "Новие известия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
5
 
4
 
! Отговори
Бон преди 9 години
Русия и в сегашните си граници е цъфнала и вързала , та още земи искат. Имперска амбиция к'во да ги правиш.
95
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция също си иска територията от Османската империя, какво ще кажете , кое е справедливо ?
94
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
горди, доволни, сплотени !но тъй като ние сме с висок стандарт на живота, с много работа-хубава, перспективна, платена, имаме право да даваме на руснаците акъл!!и освен това парад в Москва няма да има на 9 май, защото без Плевнелиев не могат да почнат...
93
11
 
9
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Жалкия руснак една свястна кола не можа да произведе за 50 години!Затова крадат чуждото, защото са некадърни да произведат нещо свястно, освен оръжие и войни!Дори и водката им не струва, украинските са много по-качествени!
92
3
 
23
 
! Отговори
Опорни точки преди 9 години
Журналистите са получили опорните точки от Брюксел, да употребяват названието Крим винаги с определението анексиран. Да живее независимата европейска журналистика с централно управление в Брюксел. Внимавайте журналсти, да не напишете нещо свое. Съобразявайте се с инструкциите от Брюксел.
91
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук четем за твърдения на Сергей Митрохин, лидер на руската опозиционна партия "Яблоко" и Дмитрий Гудков, депутат от опозиционната партия "Справедлива Русия". Какъв % от гласовете на руските избиратели имат тези партии? Мизерен? Защо тогава ни занимавате с мнението на маргинали?
90
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По въпроса за собствеността - я дай да видим " собствениците " на американската земя. От колко години съществува например САЩ ? Къде са коренните жители на северна Америка? ... Опоскаха цял континент, сега правят същото и с територията наречена България! Това разбира се става с активното съдействие на много драскачи тук! Виждате не по далече от носовете си! А мислите с коремите и някои други части на телата си. Да се смее ли човек, да плаче ли?
89
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AААААААААААААААУУУУУУУУУУУУУУУУУ ВНУШИТЕЛЕН БРОЙ БЕЗРАБОТНИ. КЪДЕ ГИ БЕ??????
88
15
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ,КУМОНОИД преди 9 години
Нашта вяра в Путин е голяма той ще ни спаси от раза ний ще му дадем в замяна дупе мило в този час.
87
13
 
8
 
! Отговори
демократ преди 9 години
"Руснаците горди и доволни от анексирането на Крим"-АМИ РУСНАЦИТЕ ЩЕ СА ДОВОЛНИ ДА АНЕКСИРАТ ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА И ВСИЧКИ ДА ИМ БАЧКАТ КАТО КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ .
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До демократЕдна идея от Мурзил Ушанков Чугунов:Далеч от богатата странавечно води се война.Глутници от *** злив градове и махали......Техен враг са Русия и Европа,даже целия нормален свят,поставят диктатура, размахват сопа,но защо при Путин не вървят?ПП И ние назнайваме малко от поезия :)
85
2
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
до морски:Супер! Събрахте ли се и четиримата на снимка? :)
84
5
 
13
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Хайде стига с обидите и опорните точки и да видим практически какво става в Крим и РФ1. Крим се спаси за сега от месомелачка подобна на Донбас(имаше и жертви но около 30 човека)2. Стандарта на живот е по-висок от Украинския.3. От началото на санкциите РФ е слючила повече - по-големи договори в сравнение една година по-рано вярно не със запада.4. Магазините са пълни, независимо от увеличаване на цените - ГостНЕЗНАМКАКВОСИ гони и глобява спекулантите а правителството индексира пенсиите...
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До демократ за епоса му ГЛУТНИЦИКаква поезия, какъв плам, колко чувства - в пет изречения! Браво! Разчувства целия демократичен форум. А останалите зли хора навря в Сибир! Поетам Слава! :)
82
3
 
10
 
! Отговори
морски преди 9 години
Пук на протеста срещу НАТО в неделя имаше двойно повече хора.Що ли е така!
81
2
 
10
 
! Отговори
До 82 преди 9 години
До Анонимен""Руснаците горди и доволни от анексирането на Крим"И ГЛАДНИКолега, човекът е социално същество . Чувството за гордост и съпричастност с нещо голямо /група,народ.../ е много по-важно за него от глада!Един инвалид може да бъде щастлив, въпреки недъга си... И това е човешкото.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мутрите също са доволни и горди когато пребият и окрадът някой безащитен човек
79
4
 
13
 
! Отговори
морски преди 9 години
Колкото и да се напъва запада с пропагандата си,не може да разубеди руския народ в правотата на действията на Путин и руското ръкоеводство.САЩ и ,,партньорите им"вече са смешни в очите на световната общност.
78
3
 
15
 
! Отговори
морски преди 9 години
В РУСИЯ щели да затворят стотици предприятия........хахаха,това да не ви е продажна България!И между другото започнаха да режат за скраб АЕЦ Козлодуй.Ха честото,българи!Да е жива и здрава Меглена Кунева.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анон преди 9 години
Интересна статия. За начало - суха статистика какво мислят кримчани.Следва заключението - Хората ще платят висока цена - нисък жизнен стандарт и безработица по мнения на - Яблоко - 3.5 % влияние /за справка - Болен - 4.1%/ , един Гудков от "Справедлива Русия" - в 13%, в близки отношения с нашата БСП, и вестник 'Новие Известия " - 50 000 тираж, с профил на читатели - женската част :)