Чернобилската АЕЦ спира дейността си окончателно

Енергоблоковете ще бъдат затворени до 2028 г.
10 апр 2015 14:29, Александър Попов
15
Чернобилската АЕЦ спира дейността си окончателно
Призначният град Припят до чернобилската АЕЦ. Снимка: Reuters

Чернобилската АЕЦ официално започна процедура по приключване на дейността си, по време на която ще бъдат окончателно спрени и подложени на консервация всички енергоблокове, съобщи на своя сайт централата, цитирана от ТАСС и БТА.

"Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна издаде отделно разрешение за действия по Програмата от етапа на окончателно затваряне и консервация. Това означава, че Чернобилската АЕЦ приключва дейността по спиране на експлоатацията и официално минава към етапа извеждане от експлоатация", се казва в съобщението.

Окончателното затваряне на чернобилските енергоблокове ще трае до 2028 г. Предвижда се главно работа по реакторите, контурите за многократна принудителна циркулация и други инсталации от първи, втори и трети блок на централата. Планирано е бившите енергоблокове да минат "в качествено различно състояние - с по-високо равнище на сигурност при минимално потребление на ресурси в режим на дългосрочно съхранение", добавя агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: АЕЦчернобил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
Стар комунист преди 9 години
Няма и година от как дойдоха техните *** на власт и почнаха закриванията
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МНОГО неосведомени хора се изказват по сложна тема като ядрената енергетика. За ваше сведение ще кажа, че централата не произвежда електричество от края на 2000г. Тази година се планира да се завърши масивния саркофаг (New Safe Confinement), който ще закрие стария и ще осигури надеждна защита на авариралия 4-ти блок. Иначе работа по централата и замърсения район ще има много след 2028-***, това вече зависи от научния напредък, и желанието на политиците за справяне с последиците.
8
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По тъпашко нещо от ядрените централи не може да съществува. Извеждането от експлоатация и дългосрочно съхранение означава охлаждане на реакторите и отработеното гориво още за няколко хиляди години.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая снимка с въртележката ме изпълва с носталгия. Още си спомням ква пуцалка стана в онова ниво в кол оф дюти.
6
9
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Привърженици на БСП набират кандидати да посетят красивите и екзотични места около централата.На червените кратуни не им се вярва ,че там дълги години няма да има живот
5
32
 
9
 
! Отговори
Anti преди 9 години
До 1 с 4: По-тъпо не може да с бъде казано! След като я закрият, трябва да изнесат радиоактивните остатъци с камиони до ДНР и ЛНР, за да им върнат на блядите (руснягите) мизерията, която им сътвориха и разсипаха хиляди човешки животи и здраве (не само в Украйна), експериментирайки (както винаги) с човека и неговата съдба и здраве.Украйна ще се оправи господа, но само ако е извън попечителството на Русия (както и ние, междувпрочем).
4
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами те фабриките вече са закрити. До преди "Революцията" магазините в провинцията полупразни, а стоката предимно от Русия - като започнем от сирене и стигнем до мюсли. А цените - западно европейски. Прави си сметката руската мечка що сиромашка кръв е изпила за десетилетия в Украйна. Сега надуват гайдата, че Обамата с ЕС също искат да се наредят на хранилката, а пък истината е, че Украйна на където и да се завърти все ще н а д у п е н а.
3
8
 
9
 
! Отговори
qwerty преди 9 години
До 1Евала, по-добре неможе да бъде казано!
2
5
 
3
 
! Отговори
Бл.Благов преди 9 години
Само на няколко километра от АЕЦ Чернобил се за формя така наречената Чернобилска Ривиера! След като години наред там няма никаква човешка дейност хората се връщат и строят там . Природата е може би най-добрата в Европа там, след като радиацията не е по-голяма от един голям европейски град. Ако искате да видите снимки може да влезнете в темата ми " ТОВА КОЕТО МЕ УЧУДВА"/download.bg/index.php?cls=forum&mtd=thread&t=203989&p=112
1
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трънлив е пътя към ЕС , после ще си закрият и фабриките , та да има пазар за стоките от ЕС , а нах-голямите опашки , ще са като в София , пред магазините за дрехи втора употреба . Честита "демокрация"