Размразяване на ледовете: Нови преговори за Кипър

Лидерите на Северен и Южен Кипър ще преговарят на 15 май
12 май 2015 14:06,
10
Размразяване на ледовете: Нови преговори за Кипър
Снимка: bgonair.bg

Рестарт на преговорите между Северен и Южен Кипър. Лидерите на турската и гръцката част на острова Мустафа Акинчъ и Никос Анастасиадис ще седнат на масата за разговори на 15 май. Това беше решено на среща между тях и пратеник на ООН.

Мирните преговори между ръководствата на етнически разделените части на острова дават реален шанс за решаването на един от най-устойчивите замразени конфликти в Европа. Инициативата за рестарт на преговорите дойде след избирането на Мустафа Акинчъ – представител на умерената левица, за лидер на Северен Кипър.

Преди седмици по време на посещението на американския държавен секретар Джон Кери в Турция, Анкара и Вашингтон призоваха за започването на преговорен процес, воден от ООН. Идеята им е създаването на двуобщностна федерация.

Кипър е разделен от 1974 г., когато турската армия навлиза в него със свои части, в отговор на гръцките амбиции за присъединяването на Кипър към страната.

Вижте още по темата във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Evropa e na6a.
5
2
 
9
 
! Отговори
do 4 Ястреб Османлия преди 8 години
Внимавай, да не те хвърлят в дълбокия трап увит в свински кожи.
4
13
 
8
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
Предишният път стигнахме само до Виена, следващият път ще стигнем до Лондон, иншаллах! Скоро!!
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз не им вярвам на "Турция". Завземат една чужда територия със сила. Вкарват тяхно население и сега ако се съберат да живеят на едно място нищо чудно след 50г. с "***" да ги премажат и подчинят. Станат ли повече от 45% ще си покажат рогата отново. Турция поне още 150 години не бива да влиза в Европа. Все още в главите им съществува манията за величие. Докато не се променят не ги щем в Европа и толкова. Аз предлагам, като са толкова миролюбиви да се изтеглят от Кипър с населението си.
2
0
 
7
 
! Отговори
абе преди 8 години
има 5 човека на тоя остров. Махнете границата ако още не сте я махнали и да си щъкат хората напред назад. И да става федерация ако това им е големия проблем и готово.
1
13
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Лично аз никога не бих повярвал на турчоланец , за каквото и да било