Най-страшната суша в Северна Корея от 100 години насам

Засилва се недостигът на храни
16 юни 2015 16:18, Елка Василева
16
Най-страшната суша в Северна Корея от 100 години насам
Снимка: архив, Reuters

Най-страшната суша в Северна Корея от един век насам поражда опасения от засилване на недостига на храни в страната, съобщават официалните медии, цитирани от Франс прес.

Най-засегнати от липсата на дъжд са житниците на страната - провинциите Северен и Южен Хвангха, Южен Пьонан и Южен Хамген, според държавната агенция КЦТА.

Агенцията съобщава също, че над 30 процента от оризищата в момента пресъхват, като прогнозите за дъжд са около нулата в провинциите Северен и Южен Хвангха. В същото време нивото на резервоарите е на най-ниското равнище, а реките и ручеите пресъхват.

Още по темата

Миналата седмица южнокорейското министерство на националното обединение предупреди, че производството на храни в Северна Корея може да намалее с 10 процента тази година спрямо 2014 година и дори с 20 процента, ако дъждовете продължават да са така слаби до юли.

КНДР, чиято икономика и селско стопанство са сринати след десетилетия пагубно управление и ресурси, насочвани към ядрената програма на Пхенян, преживя убийствен глад през втората половина на 1990-те години, когато умряха стотици хиляди от глад.

Извършените реформи при все това са успели да подобрят добивите и прехраната на селяните, според министерството на обединението. Без тях селскостопанското производство е щяло да намалее с 10 000 тона само през миналата година до 4,8 милиона тона, въпреки сушата.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун разреши на селяните да запазват за себе си 30 процента от производствените си квоти плюс евентуални излишъци. През 2014 година този дял беше увеличен на 60 процента.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: гладсушаСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брех тия СТРАШИЛКИ ту Северна Корея, ТУ руските самолети и Путин.Аббее ТИКВИ не гледайте на другия в КАНЧЕТО вижте в своето, ЧЕ скоро заема ще свърши и ще трябва да го връщаме.С част от заема да бяхте си купили МОЗЪК бе тиквеничета калинковски.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
к'во им пука на сев. корейците. Суша, като суша, но затова пък имат много ракети. като видят дебелия, ще нападнат и унищожат Америка.
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
при пазарната икономика няма суша
7
2
 
18
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до 7климата го контролира бойко методиев,затва американците мрът от студ зимно време
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено, че не е случайно. Американците не случайно наливат милиарди в разработка на оръжие с далечен обсег, които могат да контролират климата в определена степен. Достатъчно е суша няколко месеца, а след това потоп и едно земетресение, за да пратят хуманитарна помощ с военни самолети...
5
4
 
25
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 8 години
Ако си сготвят номенклатурата - ще оцелеят.Ако я оставят - ще ги побъркват отново и отново.
4
5
 
29
 
! Отговори
кантара преди 8 години
Важното е, че дундьото Ким Чен Ур трупа яко килца и е все по-закръглен.Голям праз, че няколкостотин хиляди обикновени корейци ще измрат от глад.
3
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми то и Южна Корея е суща, интересно, но хората там не гладуавт, да се чуди човек как оцеляват без вожда Ким
2
3
 
28
 
! Отговори
балет преди 8 години
Ами то и САЩ е суша бе.В Калифорния има воден режим.Другите поне за всичко се оправдават със САЩ, амриканците пък кой да обвинят?
1
6
 
26
 
! Отговори
... преди 8 години
ХААРП в действие...?