Ситуацията в Европа си остава страшна!

Пол Кругман: Еврото е станало капан, от който трудно се бяга
21 юли 2015 16:22, Елка Василева
53
Ситуацията в Европа си остава страшна!
Снимка: архив, Reuters

Наблюдава се леко затишие в новините от Европа, но ситуацията там си остава така страшна, както винаги. Гърция е в по-тежка криза от Голямата депресия и нищо от ставащото там не дава надежда за подобрение. Испания е сочена за история с успешен край, защото икономиката й най-накрая расте. Въпреки това безработицата в страната още е на равнище от 22 процента. Стагнация е обхванала лидерите на континента: икономическият спад във Финландия е сравним с този в Южна Европа, а Дания и Холандия също се справят много зле, пише Пол Кругман, във в. "Ню Йорк таймс".

Как нещата се объркаха толкова много? Отговорът е, че това става, когато политици, мислещи само за собствените си интереси, не обръщат внимание на аритметиката и уроците на историята. И не, не говоря за левичарите в Гърция или където и да било; говоря за достойните за изключително голямо уважение мъже в Берлин, Париж и Брюксел, които четвърт век опитват да управляват Европа на базата на една въображаема икономика.

За човек, който не разбира много от икономика или е избрал да пренебрегне неудобните въпроси, създаването на единна европейска валута звучеше като страхотна идея. Тя щеше улесни търговията през националните граници и да служи като могъщ символ на единство. Кой би могъл да предвиди тогава огромните проблеми, които еврото ще създаде след време?

Всъщност доста хора. През януари 2010 г. двама европейски икономисти публикуваха статия, озаглавена "Няма как да стане, това е лоша идея, няма да трае дълго", в която се присмяха на американските икономисти, предупредили, че еврото ще създаде големи проблеми.

Както се оказа, статията по случайност се превърна в истинска класика: точно в момента, когато тя бе написана, всички тези страховити предупреждения бяха на път да се сбъднат. Статията съдържаше дълъг списък с икономисти, цитирани заради твърдоглавия си песимизъм, с което целеше да създаде своеобразна зала на срама. Вместо това тя се превърна в нещо като грамота, справочник с имената на хората, които са направили повече или по-малко верни прогнози.

Единствената голяма грешка на евроскептиците бе, че подцениха точно колко вреди ще причини единната валута. Изобщо не бе трудно да се предвиди още от самото начало, че валутен съюз без политически такъв е много съмнителен проект. Защо тогава Европа продължи по този път?

Най-вече, бих казал, защото идеята за еврото звучеше много добре. Изглеждаше далновидна, прилягаше на евроманталитета, бе точното нещо, което се харесва на типа хора, които изнасят речи в Давос. Те не искаха недодялани икономисти да им казват, че очарователната им визия е лоша идея.

Действително сред елита на Европа изведнъж стана много трудно да се отправят възражения към валутния проект. Спомням си много добре атмосферата в началото на 90-те години на миналия век. Всеки, който поставеше под въпрос привлекателността на еврото, биваше на практика изключван от разговора. Особено ако американец изразеше съмнения, биваше неизменно обвинен в задни мисли - че е враждебно настроен към Европа или че иска да запази привилегированата позиция на долара.

И еврото се появи. Десетилетие след въвеждането му огромен финансов балон прикри свойствените му проблеми. Но сега, както казах, всички страхове на скептиците се оказаха истина.

При това историята не свършва дотук. Когато предсказаните и предсказуеми деформации на еврото се появиха, политическият отговор на Европа бе да наложи драконовски мерки за икономии на държавите длъжници. Отхвърлена бе простата логика и историческото доказателство, които показваха, че такива политики ще нанесат ужасяващи икономически вреди и едновременно с това няма да постигнат обещаното намаляване на дълга.

Дори сега е удивително колко безгрижно управляващите в Европа пренебрегват предупрежденията, че орязването на правителствените разходи и увеличаването на данъците ще предизвика дълбока рецесия, как те твърдят, че всичко ще бъде наред, защото фискалната дисциплина ще създаде доверие. Това не стана.

Истината е, че никога не е проработвал опитът за справяне с големи дългове само чрез строги икономии, особено ако едновременно с това се следва парична политика с някакъв стандарт (б. ред.: например, златен). Това не сработи за Великобритания след Първата световна война, въпреки че бяха направени огромни саможертви. Тогава защо някой очаква този път да сработи за Гърция?

Какво трябва да направи сега Европа? Няма добри отговори, но причината за това е, че еврото се е превърнало в капан, от който е трудно да се избяга. Ако Гърция още разполагаше със собствената си валута, щяха да преобладават доводите за девалвация, подобряване на гръцката конкурентоспособност и слагане на край на дефлацията.

Фактът, че Гърция няма вече валута, че ще й се наложи наново да създаде такава, вдига залозите значително. Предположението ми е, че ще се окаже необходимо излизане от еврото. При всички положения ще бъде от ключово значение отписването на голяма част от дълга на Гърция.

Няма обаче открита дискусия за тези варианти, защото европейската реторика все още е доминирана от идеи, които елитът на континента би искал да бъдат верни, но те не са. Европа плаща много висока цена за това чудовищно самодоволство.
 

/БТА/
 


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СМЕШКИ в тая статия , ТО шоуто тепърва започва - някой да забеляза 2 от 3 мата големи вече изоставиха ябълката на раздора Урина. УСА и Русия загубиха интерес , а Китай и без това си има други грижи.ТА за хилавия ЕС остава да плати сметката за Урина съвсем по кварталски.
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да има тъпня катоевроГейския съюз хораааа!Няма как кокошкари като на и румънците,мързели като гърците,*** катофрансетата да *** в едно гърне,с англичани и германци!Не може,не става в света на капитала,на конкуренцията и пазарната икономика!Не става,разберете го!Може ,но у "цоциалиЗъма"!Все едно с мечка дренки да береш!А тогава...... резултата е ясен!Останалото е бля-бля!
26
2
 
2
 
! Отговори
rewreh преди 6 години
До timi77да .... и заплати и цени не са еднакви навсякъде. ДА ЖИВЕЯТ ЛИХВАРИТЕ
25
3
 
7
 
! Отговори
timi77 преди 6 години
и за среден икономист му е ясно че финасовото положение в цяла европа не розово и че европа живее на кредит от световната банка и мфф а еврото се крепи изкуствено за да н се срине на валутните пазари целата затворена икономика на саюза неможе да издържа и се крепи изкуствено от политиците и държавите с цената на заеми европа не изнся за трети страни всичко върти вътре в един пазар това е .
24
3
 
9
 
! Отговори
без евро преди 6 години
Трябва да се отмени изкуствената валута евро, да се възстановят всички стари национални валути и тогава кризата с еврото ще се реши!
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се следва 'успешния' Американски модел - печатане на Евра - колкото им трябва на страните от Еврозоната - докато не остане бял лист за печатане! Този 'умен' икономист би могъл да обясни как Америка смята да върне своите дългове - след като по оценки на много имономисти не е в състояние да върне дори лихвите по тях! И тогава да плаче за Еврото
22
3
 
10
 
! Отговори
dodger преди 6 години
Като правило всички драскачи против еврото се намират в УСА и почти всички са спекуланти залижили на курса евро-долар. Как пък не се намери поне един черен анализ от европеец
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пирамидата на неравенството зле се е пропукала. В момента се води бясна надпревара, кое ще е по-бързо - един крах или една война. За всички нас, това няма значение - и в двата случая сме живи умрели.
20
4
 
10
 
! Отговори
спек-спек преди 6 години
Би било хубаво този тапир Кругман да спре само да ръси заядки от типа казахме ли ви и лошото те първа предстои. Освен тях нищо друго не казва - нито посочва причини за проблемите, нито предлага решения, нито пък представя някаква алтернатива на еврото! Изживява се като типичен медиен икономист, когото търсят най-вече защото създава полемика, а не щото е кой знае какъв експерт по разискваната проблема!!!
19
15
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
До Анонимен 34Пич или намали пиенето, или си лекувай стреса, Нищо от това което казваш няма връзка с действителността.
18
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"в света има два съюза,СССР и ЕС края се знае"Хаха, да бе... Щатите не са съюз със единна валута, и не съществуват вече 200 години. Всеки съюз се разпада ако това което го обединява изчезне. Тъй като за ЕС това е търговията, не вярвам да се пропука докато основните членове които искарва парите не им писне да хрантутят останалите.
17
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А можеше Германия да върне на Гърция дължимите репарации и всичко да приключи....
16
12
 
8
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Доста социалистическа статия. Подхожда на някой социалистически писател.Както беше казал Бай Тошо - хапнахме, пийнахме - ха да видим сега кой ще плаща . . . Ха-Ха-Ха!Хубаво е човек да има мечти - Лошото е когато се окажат илюзии.Дай сега да дадем на гърците още някой и друг милиард че да видим какво сиртаки ще извъртят.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно съм съгласен с статията ... само не разбирам, нашите политици и икономисти толкова ли са неграмотни, че бързат и те към еврото ?При абсолютната конкурентна НЕСПОСОБНОСТ на българската икономика въвеждането на еврото ще бъде последния гвоздей в ковчега.
14
5
 
14
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Кругман оправдава собствения си провал с агресивни аргументи и позиция. Еврото не просто е спасено, то се оказа НЕПОКЛАТИМО, въпреки всички усилия.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само за Гърция в частност, проблемът не е в еврото като валута, а основно в МВФ, който като американска институция, и отпусна над половината от общият и дълг. А всяка дългова криза води до директна зависимост от кредитора. А като цяло, доларът в момента има две удобства - може да се печати почти неограничено - нещо с което еврото не може да се похвали, и доларът е приет за основна единица за остойностяване на световната търговия. Нооо всичко е до време. Рано или късно големия краш ще настъпи.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И долара и еврото трябва да се обезценят 1лев = 1000 долара (евро) 1:1000 или даже 1:10000 към лева и САЩ и ЕС да се редят за български визи. Нали МВФ поиска валутен борд от България през 1997 г. че печати левове ами хайде сега фалити и на ЕС и САЩ и валутни бордове към лева.
11
0
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Долара е световния капан от който няма спасение.Гърция може да напусне еврозоната когато си поиска, но нито те нито германците го искат.
10
2
 
23
 
! Отговори
компетентен преди 6 години
Много аматьорска статия но за сметка на това некомпетентна.Много преди да се появи еврото държави са фалирали заради задлъжнялост.Точно ако го нямаше еврото Гърция отдавна щеше да е по Българския стандарт.Не бих казал че някой се оплаква от еврото освен най бедната част от обществото,но те се оплакват от всичко.Без еврозоната европа просто си заминава и поотделно не може да се противопостави на Русия,Америка,Китай или Индия.Дори най силната европейска икономика Германия е твърде малка сама.
9
4
 
24
 
! Отговори
факт преди 6 години
Пол Кругман един от глашатаите на Америка в борбата й срещу Европа. Но колкото и да джафка, Америка неотклонно губи позицията си на световен лидер.