Турция върви към предсрочен вот

Новите избори не са бедствен сценарий, заяви Давутоглу
14 авг 2015 15:12,
11
Турция върви към предсрочен вот
Снимка: bgonair.bg

Свикването на предсрочни избори в Турция няма да бъде трагедия за страната. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу след провала на коалиционните преговори между управляващите и Републиканската народна партия.

Опозицията пък обвини Давутоглу, че през цялото време той не е търсил компромиса, а е предложил единствено съставянето на временен кабинет, който така или иначе да организира нови избори.

Последните социологически проучвания показват, че Партията на справедливостта и развитието е изиграла правилно картите си. Подкрепата към нея в последните седмици нарасна значително, което е условие за по-добро представяне при евентуален нов вот.

Още от самото начало на коалиционните преговори, Партията на справедливостта и развитието търсеше формирането на преходно реформаторско правителство, което да изпълни определена програма, след което да организира предсрочни избори.

"Турция днес изпусна златна възможност. Трябваше поне да опитаме", коментира лидерът на републиканците Кемал Кълъчдароглу.

"Новите избори не са бедствен сценарий. Страната ще бъде по-стабилна след нов вот“, заяви Давутоглу. А президентът Реджеп Ердоган отсече: "Това, че няма коалиция не значи, че премиерът трябва да се самоубие".

Управляващите загубиха пълното си мнозинство на предишния вот и никога не са приемали идеята да управляват в коалиция, коментират турските медии. Със започването на въздушните удари срещу позициите на Кюрдската работническа партия и новият интензитет на напрежението спрямо кюрдите, управляващите извличат дивиденти, що се касае до обществена подкрепа.

В същото време прокюрдската Народна демократична партия на Селяхтин Демирташ, която спечели 80 депутатски места на вота на 7 юни, губи популярност.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OCAKVAM EDNO ZEMETRESENIE OT 10-TA STEPEN DA RAZRUSHI TURZIA I UBIE VSICKI TURZI.
2
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 8 години
Има една стара българска мъдрост: Каквото посееш, това ще жънеш.
1
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
Проблема в Турция:1. Кюрдите си завладяха територии в Сирия които са на границата с Турция.2. В парламента на Турция има кюрдска партия която ще се бори за автономност и незаввисимост3. Във войната с ислямска държава единствените хора напредвад по земя са кюрдите.Ердоган иска война с кюрдите (която вече започна) за да сплоти избирателя и да спечели убедително. Ами ако не стане ?Проблема за България: Когато гори къщата на съседа, молко вятър може да запали и нашата.