Хората с пари - в Европа, на бедните Господ да им е на помощ

600 000 сирийски бежанци намерили спасение в Йордания
15 сеп 2015 20:05, Елка Василева
57
Хората с пари - в Европа, на бедните Господ да им е на помощ
Снимка: архив, Reuters

"Хората с пари отиват в Европа. На бедните Господ да им е на помощ", казва Фаузия Солтан, сирийска бежанка, която току-що е пристигнала в Йордания в пустинна ничия земя, с лице, покрито от дебел слой прах, пише Имед Ламлум от Франс прес.

Фаузия, на видима възраст около 50 години, казва, че няма средствата да опита пътешествие към Европа, както от няколко седмици правят хиляди сирийци, бягащи от войната в страната си.

Тя е била част от група от около 40 сирийци, повечето от тях жени и деца, на които в четвъртък е било разрешено да влязат в Йордания през пропускателния пункт Ар Рокбан, разположен в лунен пейзаж в триъгълника, където се събират границите на Йордания с тези на Сирия и Ирак.

Този пропускателен пункт е един от малкото, останали отворени за бежанци в Йордания, тъй като властите са затворили други от съображения за сигурност, обясниха представители на йорданската армия, които в четвъртък за пръв път разрешиха на журналисти да посетят зоната с официален придружител.

Мястото се намира на над 500 км североизточно от столицата Аман и групата журналисти изминава във военни камиони над 120 км по неравен път в облак прах, за да стигнат до "приемен център", който също се държи от армията и където протича процедурата по проверка на самоличността на новопристигащите.

След това бежанците са пращани в един от лагерите, създадени в кралството от избухването през 2011 г. на войната в Сирия, в която са убити над 240 000 души, а над 4 милиона са принудени да заминат в изгнание. От тях Йордания е приела 600 000, по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Фаузия е дошла от Хомс, в центъра на Сирия, където "положението е зле", казва тя със сълзи на очи.

Синът й от повече от две години е държан в затвора от силите на режима на Башар Асад, въпреки че според нея не е участник в бунта.

"Сега не знам нищо за него. Търсих го, напразно", изразява съжаление жената, която заявява, че е чула хубави неща за приема на сирийците в Европа.

Европейците "веднага ги поемат. Дават им заплати, жилище, храна, дрехи", казва тя в момент, когато европейските страни са разделени по кризата с мигрантите.

Редица страни се противопоставят на препоръчваната от Берлин политика на щедър прием на вълната бежанци, която продължава да расте по пътищата на Европа.

Пристигането на десетки хиляди мъже, жени и деца, дошли и от други страни като Ирак или Еритрея, изправя Европа пред най-тежката миграционна криза от Втората световна война.

35-годишният Ахмед Ясин е избягал заедно с жена си и и дъщеря си от държания от групировката "Ислямска държава" град Ракка. Той също се надява да отиде в Европа, "в Германия или която и да било друга страна", но няма нужните финанси.

"Ако имам средствата, ще опитам преминаването (в Европа). Сега ще видя тук (в Йордания) как да постъпя", каза той.

Държейки двете си деца в ръце, Али Ахмед пък е дошъл от северния сирийски град Алепо. "Нямахме избор, бяхме принудени да напуснем града", където положението беше "драматично", каза той.

"Прекарахме 15 часа на път. Не знаехме дали ще стигнем или не" до йорданската граница, разказва той.

Опирайки се на патерица, Анас Ибрахим, на около 40-годишен, е избягал от Ракка с жена си и седемте си деца, най-голямото от които е на 14 години. Подбедрената му кост е счупена на три места при бомбардировка.

"Не ща ни Европа, ни нищо. Искам само да се лекувам", казва той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
20
 
! Отговори
един немски виц преди 8 години
един сириец върви в Мюнхен и благодари за спасението на минаващ по улицата ,а той -моля,моля,ама няма защо- аз не съм германец а кюрд,благодари на друг минувач-моля,моля,ама аз не съм германец а африканец ,благодари на 3-и ,и той аз не съм германец а иранец,и сириеца пита -А КЪДЕ СА ГЕРМАНЦИТЕ ,ЗА ДА ИМ БЛАГОДАРЯ-минувача казва-а колко е часа.. -10.00 ами ТЕ ГЕРМАНЦИТЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ СА НА РАБОТА ,затова няма на кого да благодариш...
31
1
 
15
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Абе тук пишещите ''бодри демократчета'' не си ли спомнят картата на света определена от ИД за новият халифат!? Тя май включваше целия арабски свят, цяла централна Азия, западен Китай, индийски Кашмир, цяла северна Африка, целите Балкани, Апенинския и Пиринейския полуострови, а ''демократчета'', ''умните'' ви тиквички нещо не си ли я спомнят!?
30
8
 
6
 
! Отговори
до 42 от славянин преди 8 години
Знаем че главният ''виновник'' за страданията на тези хора е другаря ни ***, нали той ''свали'' диктаторите Саддам и Кадафи от власт, уби ги и въведе ислямистката ''демокрация'' в Ирак и Либия!? Хубаво е че башдемократите демократизираха 14 години Афганистан за да бъде той днес ''остров на благоденствие и просперитет'' (и световен производител на опиум) в ислямския свят! Знаем също и че другаря ни *** ''създаде'' и ''въоръжи'' до зъби талибаните, Ал-Кайда и ИД, нали!?
29
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
Трагедията е пълна ! Някой да ми припомни КАК И ЗАЩО започна всичко, че нещо ми се губят подробностите.
28
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
"Не ща ни Европа, ни нищо"В тези прости думи е казано всичко за политиката по света
27
3
 
17
 
! Отговори
Следват нашия пример преди 8 години
Един с 15 деца, друг със 7 деца ...Как точно си представят нещата?!Европа как да насмогне да им дава помощи и надбавки за всичките им деца и за неработещите кадъни?Германия не знае ли как се развиха нещата у нас, след като преди около 50 г. Т.Живков вкара в България към 400 000 роми, та да увеличи масата на пролетариата? Докато СССР ни даваше огромни заеми и после ги опрощаваше, имаше колкото щеш заводи, работещи на загуба - никой не беше гладен. Щом свършиха подаянията, елате ни вижте :(
26
12
 
5
 
! Отговори
Хан Крум преди 8 години
До ЦветанаЦветано - моме глупава, глупава още проста. Твоите братя руси могат само да те окрадат, набият и нае.ат. Ако това искаш не е необходимо да каниш цялата руска *** тук. Можеш сама да отидеш там и да ти се случи всичко това. Ако решиш, мога да ти помогна като ти купя еднопосочен билет за там. Изглежда нямаш мозък да свършиш това сама след като правиш такива изказвания. Ако прочетеш внимателно историята от 9ти век насам ще видиш твоите руси какви братя са ни били. Кокошко ***.
25
0
 
10
 
! Отговори
будало преди 8 години
До 38. Като те настанят в една квартира с 5 сомалийци с големи *** , бързо ще си дойдеш .
24
6
 
3
 
! Отговори
до Евро-Атлант преди 8 години
"Е от днес ще трябва да изхранват цялата арабската ***, дето няма да бачка и да им плаща данъци!"Ти ако мислиш, че българите им плащат повече данъци... В Германия само 20% от българите имат НЯКАКВА приложима професионална квалификация, при сирийците 15% - горе-долу същото. Така че не се сърди на Герт Вилдерс, прав си е.
23
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Къде е мюсюманския свят Богатите мюсщлмански страни се чудят какви коли да си поръчат мюсюлмански свят от филипините до марако ...болен зрав носи....българите са *** серсеми и будали....добия човек е брат на будалата...
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ И ДА СЕ ЗАПИШЕМ КАТО БЕЖАНЦИ В ГЕРМАНИЯ ПРИМЕРНО!!!ЩЕ НИ СЕ ДАДЕ ДОМ ХРАНА И БЕЗПЛАТНА ИЗДРЪЖКА ДО КРАЯ НА ДНИТЕ НИ :DПАРИТЕ КОИТО ГЕРМАНИЯ ЩЕ НИ ДАВА КАТО БЕЖАНЕЦ ЩЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ!!!ИЗДРЪЖКА ДОЖИВОТ!!!ХОРА ЗАМИСЛЕТЕ СЕ СЕРИОЗНО ДОКАТО НЕ СМЕ ОПУСНАЛИ КЕЛЕПИРА :D
21
0
 
29
 
! Отговори
Фани преди 8 години
Трудно се живее в някои арабски страни, ама те идват със стотици хиляди, за да съсипят и нашия живот.
20
3
 
5
 
! Отговори
СПОКО , Цветана .... преди 8 години
Нема да останеш нее..ана .....арап дава "рокля , чорап" и ....."зелени беляшки" от чичо Сам!Ше си видиш и ти рахатя,мааааааааааааа....простооооооооо....!!!!
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се помогне на христяните в Сирия и Египет. Христяни има в Етиопия, Судан и Нигерия. Задължително трябва да им се помага!
18
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че какво им е в Йордания? Близка култура, една и съща религия. Европейците по цял свят са христяни.
17
17
 
29
 
! Отговори
Цветана преди 8 години
Братя Руси избавете ни от американския ботуш и продажните ни политици!Надеждата ни е само във вас!
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз съм на това мнение. Тези дошли в Европа са с парите. Бедните няма как да си го позволят. НА тях трябва да им се помогне, а не на тези нагляри, които ги гледаш каква *** оставят след себе си ами и нахални сякаш някой им е длъжен.
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да отива Путин и да ги запуква ама не само с огнехвъргачките дето ми унищожават по 3 блока,а с яките ракети,които променят географският релеф на местността,а от исляма остава жалък спомен,че ми писна да чета сополивите жалейки на българската журналистика ,а тука най вече.
14
0
 
28
 
! Отговори
АААА преди 8 години
КАКВО СА РАБОТЕЛИ ТИЯ ***,ЧЕ ДА ИМАТ ПАРИ ЗА КАНАЛДЖИИ, ЗА ТЕЛЕФОНИ, КОИТО НЯКОИ ОТ НАС НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ.СПОРЕД МЕН НИЩО.. НЯКОЙ ИМ ПЛАЩА ДА ОКУПИРАТ ЕВРОПА..ПЪРВО НАТОВСКИ БАЗИ,ИД, ПОСЛЕ МИГРАНТИ РАЗМИРИЦИ,БУНТОВЕ. ЗА ДА СЕ НАМЕСЯТ СПАСИТЕЛИТЕ ДА КОНТРОЛИРАТ И ОПРАВДАЯТ ПРИСЪСТВИЕТО СИ ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА ОТ ЕС.
13
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая "бежанска вълна" се програмира в Москва и Дамаск!Използва се една от постановките в ЕС, за :..."СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА И ИДЕИ"....Понеже не може да се воюва с ЕС --с оръжие......С БЕЖАНЦИТЕ СЕ СЪЗДАВА ИКОНОМИЧЕСКИ ХАОС!