Северна Корея изстреля балистична ракета

Тя прелетя 800 км и падна в Японско море
18 мар 2016 08:26, Елка Василева
31
Северна Корея изстреля балистична ракета
Снимка: архив, Reuters

Северна Корея изстреля тази сутрин балистична ракета, която прелетя около 800 км и падна в Японско море, предаде южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от Франс прес и ТАСС.

Ракетата е била изстреляна от района около Сукчон в южната част на КНДР и е паднала в морето североизточно от севернокорейското пристанище Вонсан, уточни говорител на южнокорейското министерство на отбраната. Според американски служител, цитиран от Ройтерс, ракетата е със среден обсег и е била изстреляна от мобилна установка.

Това става няколко дни, след като лидерът на КНДР Ким Чен Ун нареди да бъдат извършени опити с миниатюризирани ядрени заряди на ракети.

Още по темата

Южнокорейски военни експерти, цитирани от Йонхап, също смятат, че ракетата вероятно е от типа "Родон", със среден обсег. Ако фактът се потвърди, това ще е първият опит на Пхенян с ракета със среден обсег, способна да достигне Япония, от 2014 г. насам. Ракетата "Родон", разработена от Северна Корея, по преценка на експертите, има максимален обсег от 1300 км.

Същите експерти съобщиха, че 22 минути след първата вероятно е била изстреляна и втора ракета от същото място, но тя изчезнала от радарите на височина около 17 км. Според Йонхап това може да означава, че тя се е разпаднала или взривила във въздуха, без да достигне целта си.

САЩ също са фиксирали изстрелване на две ракети от Северна Корея, съобщи представител на Пентагона, цитиран от телевизионния канал Ен Ейч Кей. Според него двете изстрелвания не представляват никаква заплаха за Япония и Южна Корея.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че внимателно следи обстановката на Корейския полуостров и призова Северна Корея "да се въздържа от действия, които още повече повишават напрежението в региона, а вместо това да предприеме конкретни стъпки към спазване на международните си ангажименти и задължения".

Японския премиер Шиндзо Абе каза, че до момента няма данни за някакви щети, нанесени от изстреляната ракета. Външният министър Фумио Кишида решително осъди новото изстрелване на балистична ракета от Северна Корея и заяви, че японското правителство ще изпрати протест по дипломатически канали чрез посолството си в Пекин, защото това е "явно нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН".

Пхенян извършва тези провокативни опити въпреки приетата единодушно тези дни резолюция от Съвета за сигурност на ООН, която осъди извършения от Северна Корея ядрен опит през януари, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NEKA SEVRNA KOREA RADVA USA I EU S POLITIKATA SI DOKATO TE SASHESTVUVAT NEKAKA DA STE RADOSTNI ZIONISCHENZA SAS SEVERNA KOREA
24
0
 
2
 
! Отговори
Цун Кай .... преди 8 години
Другаря Ким Ч.Ун -президент на България,министър председател и министър на вътрешните работи .Ура за другаря Ким ! Ура а а а а а а а а .
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички желаещи да палят самолета и да заминават за бленуваната Северна Корея. Да чакат потупването по главата от Кимчо и да се надяват, че няма да свършат на носа на някоя ракета, щото на него му се сторило, че не го гледат с респект. Отивайте, бе, отивайте! Ама май само на думи сте отворени! Щото много добре знаете какъв шит е там!
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА - ха. ***! Какво ме заплашваш със Северна Корея ? Мислиш, че са по-зле от България ? В КНДР дали мутрите пребиват хора, защото им "отнели предимството" на пътя. Ако имах възможност, щях да отида в КНДР и с чест да служа в армията им! Поне те се борят, а ние вече сме се предали на американците отдавна.
21
2
 
8
 
! Отговори
Истината преди 8 години
е,че корейците пък и повечето азиатски,европейски и други народи имат чувство за национално достойнство и чест!Ние такова нямаме и следователно ще го д_хаме!Толкоз!
20
4
 
2
 
! Отговори
до гражданин преди 8 години
Тия смешни данни от някоя американска агенция ли са?Я дай линк!
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КНДР е велика държава. Малка държава, но имат атомни бомби, самолети, балистични ракети, танкове, силна армия. НИкой копче не може да им каже! А ние, хем сме бедни, хем нямаме нищо, всеки си прави, каквото си иска с нас. Корейците са 100 пъти по-могъщ и достоен народ от българите.
18
6
 
3
 
! Отговори
смех преди 8 години
Ракетата на другарите севернокорейци май пак не можа да стигне по-далеч от 800 километра. Пък те се готвят да удрят американците, които са на хиляди километри от тях. Спокойно, другаре, след 50 години може и да изобретите ракета, която да стигне до САЩ...
17
5
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
БВП на Северна Корея е около 39 млрд. долара (за 25 млн. население). Нашият е около 130 млрд. долара за (7 млн. население). За кимчовците се падат средно по 1 800 долара на глава от населението ГОДИШНО. При нас е около 18 000. Т.Е. около 10 пъти по голяма икономика от тяхната сме и сме бедни и нямаме пари за армия, бомби, самолети. Представете си готава каква мизерия е там.
16
2
 
5
 
! Отговори
до демократ преди 8 години
Ти пък кога си ходил в СК та знаеш какво е?Там било глад и мизерия,тук цъфтим и връзваме,само дето е пълно с хора ровещи по кофите и възрастни ги убиват за 5лв и то безнаказано!Ти си с промит мозък!Аман от щрауси заровили си главите в пясъка!
15
4
 
2
 
! Отговори
напред братя преди 8 години
Да живее Ким Чен Грух!
14
9
 
5
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Като в Сев. Корея живота е по-добър, защо не хванете самолета. България няма нужда от промити мозъци като вашите. Били по-добре кое им е добрето бе. Там в момента е глад и мизерия. Хората умират от глад. Като Русия и Сев. Корея са по-хубави от България защо не се "праждосвате", а седите тук?
13
1
 
5
 
! Отговори
до гражданин преди 8 години
Да не си блондинка,та не схващаш иронията?Корейците *** от глад толкова,колкото ти си астронавт!Не казвай какво е било преди 40г,кажи ми сега какво е!Тяхната ракета е прелетяла 800км пък в натовска България почти не останаха оръжия,които да могат да поразяват на 8км!Пак да попитам,отворко,да ти припомня ли какво се случи с елитната квантунгска армия през ВСВ?
12
3
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
До 14: от твоя коя коментар става ясно, че искаш и ние да умираме от глад но да имаме ракети и голяма армия ли? И повярвай ми ракетите,които Сев. Корея прави ги правехме същите преди 40 години.
11
4
 
5
 
! Отговори
Даа, преди 8 години
в Северна Корея където хората *** от глад по улиците и е подложена на санкции от много години,успешно се разработват и модернизират ракети,поддържа се и съответно обучава огромна армия.В процъфтяваща България,горд член на НАТО и ЕС,армията барабар с въоръжението си е на изчезване,и даже чужди самолети ще охраняват въздушното пространство...Щеше да е смешно,ако не беше тъжно-нещо такова!
10
2
 
5
 
! Отговори
Рибар преди 8 години
Кимчо, изби рибата, бе, мойто мУмче! Стиг пльока с тез ракети, то не остана к'во да се лови!
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, няма само хамериканците да извършват опити с ракети и оръжия.
8
4
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
До 8: не е имала стелт. Тя е била междугалактическа и е пратена на планета в друга Галактика където има живот, вчера открита от сев. Корея, но според режима била твърде враждебна спряно Кима.
7
3
 
3
 
! Отговори
до гражданин преди 8 години
Та в контекста на коментара ти, да ти припомня ли какво се случи на едномилионната елитна японска квантунгска армия през ВСВ за няколко дена?
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едната ракета изчезнала, което означава че е имала СТЕЛТ, а другата е била за отклоняване на вниманието. Прасчo отново изработи краварите, а те си лаят. Но пък ние знаем, че куче дето лае не хапе.