Новозеландците гласуваха за запазване на сегашния националния флаг

Окончателните резултати от референдума ще станат ясни на 30 март
24 мар 2016 14:14, Елка Василева
0
Новозеландците гласуваха за запазване на сегашния националния флаг
Снимка: архив, Reuters

Избирателите в Нова Зеландия се произнесоха на референдум за запазване на сегашния национален флаг, предаде Ройтерс, като се позова на предварителните резултати.

На сегашния флаг на основно тъмносиньо поле в левия ъгъл е британското знаме "Юниън Джак", а вдясно има четири червени звезди във формата на Южния кръст, които символизират географското разположение на Нова Зеландия в Южния Пасифик.

Още по темата

Около 1,2 милиона души гласуваха за запазване на този флаг, приет през 1902 г., а около 900 000 избраха алтернативния - в левия ъгъл със сребриста клонка папрат на черен фон, а вдясно четирите звезди във формата на Южния кръст на тъмносин фон, съобщи в декларация правителството на Нова Зеландия.

В тези предварителни резултати не са включени бюлетини, които все още не са получени по пощата. Окончателните резултати, които едва ли ще се различават значително от предварителните, ще бъдат оповестени на 30 март.

Нова Зеландия е член на Общността на нациите. Държавен глава е кралицата на Великобритания Елизабет Втора, представлявана от генерал-губернатор.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: нова зеландиязнаме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари