Бразилската левица на протест срещу импийчмънта на Дилма Русеф

Десетки хиляди се събраха под лозунга: "Няма да има държавен преврат!"
1 апр 2016 13:14, Елка Василева
3
Бразилската левица на протест срещу импийчмънта на Дилма Русеф
Снимка: Reuters

Бразилската левица излезе на демонстрация, за да протестира срещу евентуално отстраняване от длъжност на президента Дилма Русеф, чийто пост е в голяма опасност, откакто центристката партия Бразилско демократично движение напусна коалицията и мина в опозиция, предаде Франс прес.

Десетки хиляди симпатизанти на управляващата Партия на трудещите се демонстрираха "в защита на демокрацията" под лозунга "Няма да има държавен преврат!".

Още по темата

Протестите се състояха в трийсетина бразилски града на датата, когато се навършват 52 години от военния преврат в Бразилия през 1964 г. Участниците са наброявали 149 000 души според полицията и 728 000 според организаторите, според информационния сайт G1.

Левите в Бразилия се надяват тази мобилизация да повлияе на депутатите, които все още се колебаят дали да гласуват "за" или "против" импийчмънта. Гласуването се очаква в средата на април.

Бившият президент Луиз Инасио Лула да Силва (2003-2010 г.), предшественик и политически наставник на Русеф, не се появи на демонстрацията в столицата, където близо 50 000 души дефилираха пред сградата на парламента, съобщи АФП.

Да Силва, заподозрян в корупция в скандала с държавната петролна компания "Петробраз", отбеляза вчера победа в схватката си с федералния съдия Сержио Моро. Върховният съд лиши магистрата от възможността да използва част от материалите по делото, засягащи Лула, тъй като съдържат записи от телефонни разговори, в които се споменават президента Русеф и министри, защитени с имунитета си от обикновеното правосъдие.

Върховният съд взе това решение с 8 срещу 2 гласа. Ройтерс отбелязва, че седем от членовете му са назначени след идването на Партията на трудещите се на Лула и на Русеф на власт през 2003 г..
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: бразилиядилма русеф
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо много стереотипно действат американците. Веднаж със стомна за вода... ама този път бразилците ще им се опънат! Пък и не стават за биене!
1
1
 
5
 
! Отговори
,оа,ьо,ьуишо преди 8 години
Дано янките не успеят този път да върнат Бразилия двадесет години назад!