Бивш шеф на генщаба в Пхенян не бил екзекутиран, а повишен

Това е пореден гаф на южнокорейското разузнаване
10 май 2016 14:52, Елка Василева
12
Бивш шеф на генщаба в Пхенян не бил екзекутиран, а повишен
Ким Чен Ун. Снимка: Reuters

Бившият началник на генералния щаб на севернокорейските въоръжени сили, за когото наскоро бе съобщено, че е бил екзекутиран, вероятно е жив и в добро здраве, тъй като е включен в публикуван днес списък с официални назначения, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

По-рано южнокорейски медии обявиха, цитирайки националното разузнаване, че И Йон Гил е бил екзекутиран в началото на февруари заради подозрения в корупция и създаване на политическа фракция. Северна Корея не потвърди тези информации, но назначи нов началник на генералния си щаб - И Мьон Су.

Още по темата

Името на И Йон Гил обаче фигурира в списъка на новоизбраните членове на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия. Той е избран още за кандидат-член на Политбюро на КТР и за член на Централната военна комисия.

И Йон Гил е известен като един от най-доверените сътрудници на севернокорейския държавен ръководител Ким Чен Ун. Той не присъства на две важни срещи през февруари, след което се появи информацията, че е бил екзекутиран.

Новината, че той е бил назначен на ключови постове, е пореден гаф на южнокорейското разузнаване, което често е давало погрешна информация за Севера, отбелязва АП. Тя показва колко е трудно дори за професионални шпиони да проникнат в тайните на един от най-затворените режими в света.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пък аз имам приятел, който е ходил там на турнир по някакво карате, каза че няма нищо страшно ири ужасно в севера, даже твърде добре ги посрещнали.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не били компютри, а компоти...въй, въй, въй...
8
0
 
4
 
! Отговори
sdf преди 7 години
Аз отдавна съм спрял да чета подобни новини. Нямам доверие в прозападните източници на информация. То не бяха спекулации за разстреляни спортисти заради слаби резултати, убити политици заедно със семействата и т.н. Преди време се срещнах с българин, живял там дълги години и по негови думи няма подобни неща... убити да, но според издадена присъда за конкретни престъпления. Обективен ли е техният съд - едва ли, но къде точно е такъв? Само промивка на общественото мнение и съзнание!
7
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 7 години
Тоя прилича на Мунев
6
0
 
3
 
! Отговори
южна корея преди 7 години
щатниците така казаха да кажа!!!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха..ха...ами то в един момент ще се окаже, че 99 прозцента от инфото за севера не е било вярно:)))Не знам, но световната статистика със сигурност посочва, че там смъртността е доста по-ниска в сравнение с България, както и продължителността на живота и броя на новородените бебета също е значително по-висок в сравнение с БГ-то
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто някои агенции взеха да не правят разлика между "нов" и "дървен" костюм. И в Китай екзекутират, и в други страни и колкото и да звучи невероятно, в много, да не кажа повечето случаи, е основателно. Не чуваме новини за екзекуции в по-богатите страни от Персийския залив, или пребиването с камъни от разни "нови" приятелски демократи. Навремето си мислехме, че има цензура.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е пореден гаф на южнокорейското разузнаване, а пореден епизод от световната информационна война.
2
0
 
15
 
! Отговори
А ОБАМА НЕ Е НЕГЪР преди 7 години
според Американското разузнаване, а само афро американец
1
15
 
1
 
! Отговори
на ким шута преди 7 години
Ми то повишението там си е вид смърт ,само че по бавна и по мъчителна