Сюлейман Гьокче: Протестът можеше да стане насилствен

Протестиращите мотористи опитали да нахлуят в турското посолство
Обновена: 4 авг 2016 20:42 | 4 авг 2016 20:40,
121
Сюлейман Гьокче: Протестът можеше да стане насилствен
Снимка: Bulgaria ON AIR

Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче изрази възмущението си от днешния протест пред турското посолство, заради гастарбайтера Фарук Бекташ, който уби на пътя семейство мотористи, а сега се укрива от съда.

"Демонстрацията е незаконно организирана и криеше потенциала да се превърне в насилствена. Не знаехме защо тези мотоциклетисти са пред посолството, но те се опитаха да нахлуят в него", коментира посланикът в предаването "Денят" на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че разчита на закрилата на местните власти и определи ситуацията като скандална. "Не можем да бъдем отговорни за гражданин на Турция, това е прерогатив на българските власти", категоричен е Сюлейман Гьокче.

Още по темата

Гостът в студиото на Владимир Сиркаров сподели подозренията си, че има провокатори сред протестиращите. "Вероятно е те да са заблудени, но ние нямаме власт и прехвърляме този казус към българските власти", уточни посланикът.

Сюлейман Гьокче коментира и неуспешния опит за преврат в Турция, който определи за "насилствен опит срещу демокрацията". Посланик Гьокче увери, че ситуацията се нормализира и всичко е под контрол, но поради обхвата на събитията ще е необходимо повече време.

"Беше обявено извънредно положение в Турция, което ще продължи 3 месеца. Може да бъде удължено или да спре след този период. Целта не е да се нарушават правата на турците или чужденците там, а да има контрол над ситуацията. Ускоряваме работата на силите за сигурност. Ако някой има жалби след края на тези 3 месеца, може да се обърне към съда", внесе повече яснота посланикът.

Той поясни, че няма да има съдебно преследване на повечето от задържаните при опита за преврат, но те ще бъдат освободени от активна дейност. По-малка група са арестувани след заповед на съда.

"Всичко това подлежи на мониторинг в парламента. Турция не е единствената страна, която прибягва до тези извънредни мерки, но поради размера на случилото се имаме основание за това", обоснова действията на властите Сюлейман Гьокче.

Според него е повече от ясно, че зад преврата стои Фетхуллах Гюлен, който не живее в Турция през последните 20 години и в момента е в САЩ.

"Тази организация е била действаща през последни 40 години, но това е първият път, в който нещата взимат такъв насилствен път. Те се опитаха да овладеят всички държавни структури в Турция", обяви посланикът, който потвърди за интензивните разговори между Турция и САЩ, с цел връщането на Гюлен в южната ни съседка.

"Това крие потенциала да окаже влияние върху отношенията ни със САЩ. Те са изключителни важни и за двете страни, не забравяйте това. Надявам се, че ще стигнем до разумно решение", предупреди Сюлейман Гьокче.

Запитан дали вярва на Европейския съюз посланикът отговори: Делата говорят повече от думите. Нужни са сериозни действия. Това се отнася за всякакъв вид взаимоотношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
коци преди 7 години
Братя коментатори не си кривете душата-КОЙ ПУСНА ОТ АРЕСТА ПРЕСТЪПНИКА ? Така наречения български съд !
55
1
 
8
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
мислех тези мотоциклетисти за по-умни хора...какво общо има турското посолство с тази история...първият адрес пред който би трябвало да протестират е вътрешно министерство и министерство на правосъдието...проблемът даже не е на вътрешно министерство, а на сакатата правосъдна система...полицаите залавят, но съдиите освобождават...
54
0
 
6
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Само техните главорези протестират мирни като на моста дето избиха войночетата! Другите, тези против тях нямат право на протест. Справка боя и сълзортворния газ на опозиционните протести на площад Таксим! Да си запази Гьокчек анадолските измислици за там.
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умен ще излезе този,усетил всеотдайната българска любов.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТурчинСега Ердоган ще се погрижи да ги смъкне в класацията като вземе цялата власт. Тоя така ще ги закопае, че свят ще им се завие на турците.
51
5
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
До Анонимен Поинтересувай се на кое място са по икономическо развитие тия изостанали турци и на кое място е напредналата ви България и след това се изхождай по форума
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 96Пич, знаеш ли коя година сме? Това беше преди години, когато бяхме в съюз с руснаците. Сега сме под крилото на новите братушки :) /хамериканците които са в съюз с турците/
49
1
 
7
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Турски биологичен екскремент............Точка..........
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като трезвомислещ човек неподдаващ се на манипулации виждам безсмислието на обвиненията срещу турското посолство.Прехвърляне от болната на здравата глава.Пълни детинщини.
47
0
 
15
 
! Отговори
начо преди 7 години
тоя протест е добре,ама защо нямаше протести когато пиян руснак с джипа си премаза двама наши младежи и съда го пусна да си ходи в москва
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Bulgarin patriot 85АКО ТИ НЕ УВАЖАВАШ, И ТЕБ НИКОЙ НЯМА ДА ТЕ БРОИ ЗА НАРОД,СПОСОБНИ СА ЗА 1 ЧАС ДА ПРЕВЗЕМАТ БЪЛГАРИЯ,ВСИЧКИ ЩЕ ГЛЕДАТ СЕИР, КАКТО В МОМЕНТА ГЛЕДАТ СЕИР КАКВО СЕ СЛУЧВА В ТУРЦИЯ, И ВСИЧКИ СИ МЪЛЧАТ ВЪПРЕКИ ЧЕ СА ИМ АРЕСТУВАНИ ХОРАТА
45
0
 
13
 
! Отговори
Кракра преди 7 години
Той си е прав, на него работата му е да представлява чуждата държава и да спасява поданиците и в беда.Друг е въпросът как гледат на задълженията си нашите институции.Да започнем с посланическата- няма я.Има назначена някаква личност която получава заплата да си вее гащите но работа да свърши не това е кощунство.Следва съдебната система- тя е безотговорна и корумпирана.Съдийката си взе парите и толкова.Адвокатите на тях също им плащат безумни пари само за да оттърват престъпника,а морал ЙОК
44
2
 
3
 
! Отговори
Bulgarin patriot преди 7 години
Traibvalo e da go hvanat tazi turska mutra I da obarshat zemiata kadeto mi se pravi na goliam ***.Demonstraziata bila nezkonna! Vsichki demonstrazii sa zakonnni osobenno kogato ima takiva turski izvergi oshte ot predi 500 godini. Kadeto sa izmachvali palili, koleli I iznasolvali nashite zeni I detza. Mamka im izvergi! Dano v dan zemiata da potanat kogato ima zemetresenia! Dai BOZE spravedlivost!
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯКОИ СИ МИСЛЯТ , ЧЕ С ПРОТЕСТ ЩЕ СТАНЕ НЕШЩО,КОЙ ТИ ГЛЕДА НЯКАКЪВ СМЕШЕН ПРОТЕСТ,ВЕЧЕ ИГРАЯТ ТАНКОВЕ,САМОЛЕТИ, ВЕРТОЛЕТИ, БОМБИ,НЯКОЙ ЩЕ ТИ ОТРАЗИ СМЕШНИЯТ ПРОТЕСТ,ДОБРЕ ЧЕ НЕ СА ЯЛИ ПЕРДАХ, ИЛИ НЕ СА ПРОГОВОРИЛИ АВТОМАТИТЕ
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Законен ислямист
41
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На калпав народ посланикът му пречи.
40
4
 
17
 
! Отговори
Бибси преди 7 години
Искам да ви попитам нещо!Така,аз и съпругът ми имаме мотор и кола(която ползваме често,защото сме с малко дете),ако някой ни помете,докато сме с автомобилът ще бълвате ли подобни коментари?Или може би никой от вас не си дава сметка,че става въпрос за семейството загинало на пътя!
39
2
 
8
 
! Отговори
Доган преди 7 години
Очаквам да се включат и футболните фенове и готово
38
12
 
9
 
! Отговори
Българи - юнаци преди 7 години
с каски и птичи мозък и акъл
37
4
 
5
 
! Отговори
Галфонии ясно ли преди 7 години
До АнонименПовредата е в българския телевизор е не в ...