Легендарният кубински лидер Фидел Кастро почина на 90

Командирът на кубинската революция е издъхнал в дома си в Хавана
Обновена: 26 ное 2016 14:52 | 26 ное 2016 07:42, Камелия Цветанова
219

 

Снимка:Ройтерс

Легендарният кубински лидер Фидел Кастро почина на 90-годишна възраст, предава AFP.

Кастро е издъхнал в петък вечер в дома си в столицата Хавана.

"Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер" (местно време), заяви в ефира на националната телевизия Раул Кастро, негов брат и президент на карибската държава.

Кастро беше министър-председател на Куба от февруари 1959 г. до декември 1976 г., а след това председател на Държавния съвет на Куба.

Той беше и първи секретар на Кубинската комунистическа партия, пише Wikipedia.

Фидел Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Фулхенсио Батиста.

През 1965 г. става Първи секретар на Кубинската комунистическата партия и трансформира страната в еднопартийна система и социалистическа република.

През 1976 г. става председател на Държавния съвет на Куба. Той също заема поста върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Куба.

Поради заболяване през лятото на 2006 г. прехвърля временно правомощията си на първия вицепрезидент – своя по-малък брат Раул Кастро.

На 19 февруари 2008 г., пет дни преди края на своя мандат, той обявява, че не желае и няма да приеме нов мандат на президент или армейски главнокомандуващ.

На 24 февруари 2008 г. Народното събрание на Куба избира Раул Кастро за президент на Куба.

Фидел Кастро е роден през 1926 г. в плантация за захарна тръстика край Биран, Източна Куба.

Сведенията за образованието на Фидел Кастро са противоречиви. Според повечето сведения той прекарва години в частни католически училища и завършва средното си образование през 1945 г. в Йезуитското подготвително училище „Белен“ в Хавана.

По-късно през същата година той започва да учи право в Хаванския университет, където се включва активно в сблъсъците между студентски групи с различни политически възгледи.

През 1947 г. Фидел Кастро се присъединява към лявата Ортодоксална партия, основана малко преди това от Едуардо Чибас.

Чибас се кандидатира за президент, като обвинява президента Рамон Грау Сан Мартин в корупция и се обявява за премахване на стария политическия елит и установяване на икономическа независимост от Съединените щати. Макар че Чибас губи изборите, Кастро остава един от неговите активни поддръжници. През 1948 г. участва в студентска конференция в колумбийската столица Богота, където се включва активно във възникнали по същото време безредици. След завръщането си в Куба се жени за Мирта Диас Баларт, студентка от богато семейство, а през 1950 г. завършва университета.

След дипломирането си Фидел Кастро става адвокат в Хавана, но остава активно ангажиран с Ортодоксалната партия.

Става известен със своите силно националистически възгледи и своето противопоставяне на влиянието на Съединените щати в кубинските вътрешни работи.

По време на кандидатпрезидентската кампания на Едуардо Чибас през 1951 г. Кастро присъства на радиопредаване, по време на което Чибас се прострелва в корема, малко след което умира. През 1952 г. самият Кастро се кандидатира за място в парламента, но изборите са отменени след военен преврат, оглавяван от генерал Фулхенсио Батиста.

Режимът на Батиста се ползва с подкрепата на консервативните среди в Куба и е официално признат от Съединените щати. Кастро, който по това време се разграничава от Ортодоксалната партия, прави опит да предяви формални обвинения срещу Батиста в нарушение на Конституцията, но Конституционният съд отказва да разгледа внесената от него петиция.

През следващите месеци Фидел Кастро изоставя адвокатската си практика и организира нелегална група, в която участва и брат му Раул. Тя се стреми да организира преврат срещу Батиста и активно се снабдява с оръжие. За тази цел на 26 юли 1953 г. те организират нападение срещу казармата Монкада, военен гарнизон край Сантяго де Куба.

Резултатът е катастрофален, като над 60 от 135-те души, участващи в атаката се убити. Кастро с група други участници успява да избяга в планините Сиера Маестра, но малко по-късно и те са заловени. Не е напълно изяснено защо Фидел и Раул Кастро не са убити при залавянето, както повечето им съучастници. След нападението на казармата Монкада Фидел Кастро е осъден на 15 години затвор Пред съда Кастро произнася защитна реч, станала известна под името "Историята ще ме оправдае“.

Той започва да излежава присъдата си в затвор за политически активисти на остров Пиньос, но през май 1955 г. е освободен при обща амнистия и заминава за Мексико.

На 2 декември 1956 г. се връща нелегално в Куба заедно с осемдесет свои последователи, сред които е и Че Гевара.

Осемнадесет месеца Кастро води партизанската съпротива от базата в планината Сиера Маестра. През март 1958 г. публикува манифест, с който призовава кубинците на всенародна борба срещу Батиста. Избухналото въстание е толкова успешно, че той триумфално влиза в Хавана на 8 януари 1959 г. и след един месец става министър-председател на Куба.

Кастро превръща Куба в социалистическа държава, извършва големи промени в държавата от социално и икономическо естество. Създава програми, които изцяло повишават грамотността на нацията и повишават качеството на здравните грижи за почти всички кубинци. На 17 май 1959 г. се извършва национализация на промишлеността, банките и външната търговия. Започва се и аграрната реформа, която въвежда кооперативите като форма за владеене и обработка на земята. Забранява се едрата поземлена собственост и владеенето на земя от чужденци.

През 1960-те години Кастро се сближава все повече със СССР. Той подкрепя и революциите за национално освобождение в Латинска Америка, Африка и Азия и става лидер на държавните глави на нациите, които скоро са се освободили от колониалните сили. Кастро става силна опозиция на САЩ, които преди това са били метрополия на Куба. Много американски политици виждат в социалистическата политика на Кастро (а по-рано – и в съюза му със СССР) заплаха за сигурността на САЩ.

През 1961 г. САЩ влошават дипломатическите си отношения с Куба. Американският президент Дуайт Айзенхауер обвинява Кастро, че тласка Куба в ръцете на СССР и на Никита Хрушчов.

От 17 до 19 април 1961 г. американското правителство провежда военна операция срещу Куба – САЩ формират наемническа армия от кубински изгнаници, която нахлува в острова с цел да свали от власт управлението на Кастро. В Залива на прасетата кубинската армия убива голяма част от нашествениците и пленява останалите около хиляда души.

В периода 22 – 28 октомври 1962 г. възниква Карибската криза.

Американски разузнавателни самолети U-2 откриват кораби на СССР, пренасящи към Куба ракети с атомни бойни глави. Заснети са и ракетни площадки на територията на Куба с насочени ракети към САЩ. Светът е изправен пред ядрена война.

Съветският лидер Никита Хрушчов, притиснат от американския президент Джон Кенеди, отстъпва, предлагайки тайно изтегляне на американско въоръжение от Турция, което предложение се приема от САЩ. В замяна на това Съветите изтеглят своите ракети от Куба.

След Карибската криза ЦРУ счита Кастро за един от най-големите си врагове и прави много опити за покушение срещу него (според кубински министър 637 на брой). Опитвани са различни отрови (вкл. соли на талий, от които опада брадата), взрив (вкл. в пура и в раковина под водата), снайперски разстрел, заразяване с туберкулоза и др., но без успех за ЦРУ.

След Карибската криза СССР значително подпомагат износа на кубинската захарна тръстика и продуктите от нея, както и изкупуват за нуждите на СССР голямо количество тръстика, произведена в Куба. Това е от жизненоважно значение за снабдяването на острова, както със стоки от първостепенна необходимост така и с други стоки, тъй като голяма част от населението на страната гладува, а САЩ са наложили на Куба блокада, поради недоволството си от политиката на Кастро.

На 15 октомври 1967 г. Фидел Кастро съобщава, че Ернесто Че Гевара е загинал в Боливия по време сражения на партизански отряд с правителствени боливийски войски. През 1975 г. Фидел Кастро изпраща кубински бойни части в подкрепление на партизаните, борещи се за независимост на Ангола.

Фидел Кастро посещава България два пъти – през 1972 и 1976 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кастро с група други участници успява да избяга в планините Сиера Маестра, но малко по-късно и те са заловени. Не е напълно изяснено защо Фидел и Раул Кастро не са убити при залавянето, както повечето им съучастници.-----------------------------------------------------------------------------------------------Ми защото Батиста не е маниакален убиец - за разлика от Кастро и Че Гевара.
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям и силен човек. Като всеки диктатор започва битка след победата с чистка.Пръв пада един от най-популярните гери на борбата Камило Сиенфуегос.В Сиера Маестра той е практическия командващ.Има най-високия чин- команданте.Кастро имашедвама силно конкуриращи го по популярност революционери.Че Гевара и Камило.След вземането на власта Сиенфуегос загива в малък самолет Чесна.Прдполага се че е свален от личния пилот на Кастро.Че Гевара разбира че е въпрос на време да бъде ударен и заминава в Боливи
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има едно документално филмче на Майкъл Муур - Sicko, там става дума за американското здравеопазване и в един момент отидоха до Куба, потърсете го в нета, американци се пишат канадци и ползват канадско здравеопазване, даже от Куба си купиха лекарства дето в америка им излизаха дебело. След като на хората им писне да ги експлоатират едрите капиталисти идват хора като Кастро и Че
151
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Девет дена ли ще я прехвърляме тази новина. Кубинците се отърваха, да му мислят руснаците.
150
2
 
9
 
! Отговори
генерал Гоцев педала преди 7 години
Кастро как ги е наебал финансово хамериканците никой друг не ги е цакал така
149
12
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Колкото някой помни Уго Чавес, толкова ще помнят и Кастро.Че Гевеара отдавна е герой само на най-изгустираните антисоциални типове.За 99% от хората той е само популярен силует от Ти-шърт.
148
11
 
9
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Ереста Че Гевара Фидел Кастро не са само леви революционери марксисти те са хора от следваща епоха след която човечеството ще намери своето спасение от ада наречен капитализъм.
147
2
 
8
 
! Отговори
другарят преди 7 години
До фактиПърво Труман никога не е бил президент на САЩ през 1959 а в годините 1945 до 50 те г. Второ президент тогава към началото на Революцията в Куба е Дуайт Айзенхауер но другарят Фидел Кастро никога не е подкрепял американците той още от революцията през 1954-1959г изрично обявява социалистическият характер на кубинската революция и към него е изпратен малък щаб от съветски военни съветници които го съветват и в престоя му в Мексико и на др.места. За разлика от теб професията ми е дипломат
146
2
 
4
 
! Отговори
до u4en преди 7 години
Ракетите разположени в Куба са на СССР-инсталирани са там по заповед на Хрушчов и всички работели с тях са били руснаци.След краят на кризата е постигнато споразумение ракетите на СССР да се изтеглят от Куба,а ракетите на САЩ от Турция.САЩ е подписала и споразумение никога да не напада Куба.Интересното е,че самолетите U2 са заснели само една ракета,а руснаците наскоро признаха,че са 162 ракети инсталирани и готови за старт!
145
4
 
5
 
! Отговори
още факти преди 7 години
По време на Карибската криза СССР с кораби прекарват и инсталират ракети с ядрени бойни глави в Куба.Самолет U-2 заснима само една готова да излети.Но наскоро руснаците признаха,че са били 162!Мирният изход от кризата го дължим най вече на президента Кенеди,който е постъпил много разумно - с блокада на Куба и преговори със СССР.Май втори такъв като него САЩ не са имали.Хрушчов е бил нвъздържан и избухлив.Така,че всички трябва да сме благодарни на Кенеди.
144
2
 
5
 
! Отговори
факти преди 7 години
Фидел Кастро не е бил комунист.След преврата от 1959-та първо отива в САЩ където президента Труман с е цотнася с него високомерно и това му отношение отблъсква Кастро.Иначе той произхожда от богата фамилия и притежава адвокатска кантора на центъра на Хавана.След посещението си в САЩ Кастро е отвратен от високомерието на Труман и решава,че съюзник ще му бъде СССР.Парадоксално е но заслугата е на Труман.
143
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много ми е забавно хора, които не могат да посочат Куба на картата, камо ли пък да са стъпвали там, да обясняват, че кубинците били нещастни и живеели мизерно. Да живеят бедно, но аз по-щастливи и удовлетворени хора не съм виждала! Парите не са всичко, като опрете до нашето здравеопазване ще го разберете. За Кастро само възхищение мога да изпитвам затова, че отказва да е американска ***, за разлика от нашите убавци!
142
3
 
32
 
! Отговори
есхач преди 7 години
Фидел е последната легенда на ХХ век. ВЕЧНА МУ ПАМЕТ. Човекът създал независима държава в задният двор на САЩ заслужава само уважение. Мразен от богатите боготворен от бедните - просто EL Comandante. Los heroes no se mueran.
141
11
 
8
 
! Отговори
Няма проблем преди 7 години
Добре че е умрял .Сега има за какво да се джонгаме два дни по форумите. Иначе скука , скука ,няма новини.Ето сега Кастро измести Путин от новините и сме си О.К.
140
10
 
20
 
! Отговори
министър Ал.Иванов преди 7 години
Фидел Кастро е онази велика личност в кубинската и латиноамериканската история която преобрази Куба и светът. От земя ограбвана от латифундистите на САЩ Куба стана райска градина за народа и.Незабравими ще останат посещенията на Фидел Кастро особенно 1976 , посещенията на др. Тодор Живков в Куба 1978 и 1981г ,посещението на др. Петър Танчев - Секертар на БЗНС и посещенията на др. Алекси Иванов 1984 като Секретар на ПП на БЗНС и 1988 като министър на земеделието и горите
139
9
 
40
 
! Отговори
Киро преди 7 години
Велик лидер! Отстоял атаките толкова години на най-големия терорист на света -САЩ ! Поклон !
138
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
163 е обобщил най-точно - още приживе този човек беше легенда.
137
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Редакцията трябваше да подбере и снимки от времето на партизанския му период в Сиера Маестра, а също и от началните години на управлението му.
136
2
 
19
 
! Отговори
Беше харизматичен преди 7 години
Беше изключително харизматичен, това личи особено в архивните филмови кадри от времето на младостта му.Доколко правилни са били възгледите и действията му, доколко те са били самостоятелни или повлияни, това ще реши историята. Все още сме много близо до времето на Фидел - втората половина на 20-и век.
135
3
 
34
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Хора като Фидел не умират. За него ще се говори и след 1000 години. Така е с всички които са доблестни, принципни, смели, посветили живота си за доброто на другите (фидел е от много богато семейство, но изоствавя всичко и хваща гората) и т.н . Просто тези неща са непреходни и не умират.