САЩ се изправят пред риск от мащабна война с Китай

Това ще стане последва ли Тръмп съвета на бъдещия си държавен секретар
Обновена: 13 яну 2017 11:39 | 13 яну 2017 11:22, Елка Василева
95
САЩ се изправят пред риск от мащабна война с Китай
Рекс Тилърсън. Снимка: Reuters

Има риск от мащабна война с Китай, ако САЩ опитат да попречат на достъпа на Пекин до изградените от него изкуствени острови в Южнокитайско море, както препоръча Рекс Тилърсън, номиниран от Доналд Тръмп за държавен секретар на САЩ, пише британският в. "Гардиън".

Тилърсън не уточни как точно Вашингтон ще попречи на китайския достъп до островите, но според експерти, към които британското издание се е обърнало, това може да се постигне само с голяма демонстрация на военна сила.

Китай обаче смята островите за част от територията си, отбелязва в. "Гардиън", цитирайки редакционна статия на контролирания от Китайската комунистическа партия в. "Глобал таймс", в която се отбелязва, че Китай е ядрена сила, която няма да се оттегли от своите територии и единственият начин да се ограничи достъпа му до островите е чрез мащабна война в Южнокитайско море.

Ако политиката на Вашингтон следва изявлението на Тилърсън след встъпването на Доналд Тръмп в длъжност на 20 януари, това ще бъде рязка промяна в американското отношение към строежа на острови в Южнокитайско море, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Действията на Пекин означават, че до 2030 г. районът ще се превърне "практически в китайско езеро" въпреки претенциите на страни като Виетнам и Филипините, допълва изданието, цитирайки становището на вашингтонски център за анализи.

Преминаването на бойни кораби на САЩ покрай китайските изкуствени острови, разпоредено от администрацията на Барак Обама, не спря строителната дейност, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", припомняйки, че някои от островите разполагат с пристанища, летища и военни обекти като радари.

Не е ясно доколко твърдата позиция на Тилърсън се дължи на опита му в региона като изпълнителен директор на компанията "Ексън мобил", която беше въвлечена в споровете за огромните газови и нефтени ресурси под океанското дъно. Под ръководството на Тилърсън компанията е установила близки връзки с виетнамското правителство, подписвайки споразумение с държавната компания "ПетроВиетнам" за извършване на сондажи за нефт и газ в Южнокитайско море, противоречащи на териториалните претенции на Китай, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАмериканците ще се ***
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много ми е интересно какво ще стане ако китайците бухнат някое ръждясало краварско корито
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този век ще бъде век на териториално разгръщане на Китай. Докторантите във всеки американски технологичен университет са 1-2 българчета, 4-5 индийчета, 10-15 еврейчета и всичко останало американски и китайски китайци. Още това поколение китайците ще изместят евреите във фундаменталните науки и иновациите.
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хе-хе, китайците не са либийци, ще хвърчи американска перушина.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ ИМА 35 МИЛИОНА КИТАЙЦИ. ИСТИНСКА ПЕТА КОЛОНА, АКО ПОЧНЕ ВОЙНА.
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕ ОТДАВНА СПРЯХА ДА КУПУВАТ АМЕРИКАНСКИ ДЪЛГ.А С ОБЛИГАЦИИТЕ КУПУВАТ АКТИВИ В ЕВРОПА - ПРИСТАНИЩЕТО В ПИРЕЯ ГО КУПИХА С ДОЛАРИС ДОЛАРИ КУПУВАХА И ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА ЗЛАТО, ЩОТО ЦЕНАТА МУ БЕШЕ НИСКА.Бързат да се отърват от хартийките.
57
0
 
4
 
! Отговори
Hintertux преди 7 години
Не купуваха ли основно китайците американски дълг? Ами ако спрат.....
56
0
 
10
 
! Отговори
Китайска пословица преди 7 години
Ако настъпиш дракона по опашката, най-вероятно е да ти отхапе главата!
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай в момента с най-голамата армия в света. Разполагат с ядрено уръжие и са най-богата държава в момента. И да САЩ са с 130% външен дълг който на практика се държи от Китай, така че за америка идват тежки дни. В момента в който спрат да ги кредитират с долара е свършено и САЩ ще трябва да започнат война. Неизбежно е!!!
54
1
 
7
 
! Отговори
Вaсил преди 7 години
Истината драги мои *** е че китай е една от малкото държави с достатъчно ядрено оръжие да заличат цялата планета така че стойте здраво стъпили на земятаби се надявайте че може би дано не им се наложи да го използват . Защото ако това стане повярвайте ми колкото и милиарди да хвърлят сащ за армия нищо не може да ги спаси ако им пратят 50 ракети едновременно все 5 10 ще ги ударят и какво ще стане Китай ще изчезнат но колониите отвъд океана също ще бъдат заличени
53
1
 
17
 
! Отговори
До anonim преди 7 години
Китай вече веднъж се пробва да присвои руска територия. Прочети за конфликта на руско-китайската граница през 1969 г.P.SПреминалите границата китайски войски, повече не се върнаха ! Земята на това място е като разтопено стъкло !
52
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 63 В момента тези територии в Сибир са пълни с китайски семеиства и търговци. Администрацията е руска 1 към 1000 за Китай
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Азия достатъчно е яла попарата на кравария, за да решат да я ползват да им решава териториалните спорове. Не вярвам която и да е страна да се върже на това. Китай не са Йемен.Краварците не посмяха да бомбят Чайна по време на Корейската война, когато Макартър е поискал използване на ядрено оръжие там.А сега? Ако направят нещо сериозно, дали ще им се размине?
50
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай не са ли най големия кредитор на САЩ. Ами ако китайчетата решат да работят с друга валута , вместо с долари , кво ли ще стане.
49
3
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Южнокитайско море затова се нарича така - защото почти цялото е китайско. Тук нещата са малко както беше с България след Освобождението. Тогава великите сили решиха, че България не трябва да бъде силна държава и отрязоха доста от територията на България. Същото е станало с Китай и Южнокитайско море заради политиката на САЩ за сдържане на Китай. Представете си, че сега Турция започне да претендира за по-голямата част от гръцките острови, защото са по-близо да Турция, отколкото до Гърция.
48
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Над 20 трильона долара няма как да се стопят без война само че няма кой да им се върже вече ще трябва да воюват на собствена територия , но до тогава все ще опитват да я разпалят някъде по сирокият свят.
47
0
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 7 години
А, 'щото тоя някой много ги спазва?
46
4
 
18
 
! Отговори
Гадорян преди 7 години
Република Кравария вече прекали! Как не са подпукали ескимосите се чудя.
45
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 56Нищо общо нямат. Някой се противопоставя на незаконното заграбване и нарушаване на всички международни норми. Панимайш?
44
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май не вдявате опасността от прекалено силен Китай?Добре, че ги има САЩ, чугунени глави...