Отплата: Помагал на американската армия не може да влезе в САЩ

Саиф Али е един от иракчаните, засегнати от заповедта на Тръмп
Обновена: 30 яну 2017 12:32 | 30 яну 2017 12:10,
100
Отплата: Помагал на американската армия не може да влезе в САЩ
Снимка: Facebook, WP

Саиф Али напуска работата си в Багдад и продава къщата и колата си, след като той и семейството му получават визите си за преселване в САЩ миналия месец. Tе е трябвало да летят днес.

Още по темата

35-годишният мъж е кандидатствал по програма за преселване със съпругата си и трите си деца през 2013 г. по специална имигрантска програма - за иракчани, които са рискували живота си, работейки в помощ на американските войски или правителство в Ирак.

Този уикенд той беше един от първите, които повдигнаха глас за това как животът им е объркан заради изпълнителната заповед на Тръмп относно забрана на достъпа до САЩ на бежанци и мигранти от основно мюсюлмански страни.

Преди два дни Али получава обаждане, с което му казват, че визата на семейството е вече невалидна. Те са ги получили след 3-годишно щателно проучване.

Али е бил нает като компютърен администратор от компания, която е работила по проекти на американската Агенция за международно развитие между 2010 и 2013 година. В годините след американската инвазия в Ирак през 2003 година, местните, които работят за американците са подложени на смъртни заплахи, отвличания и убийства.

"Бях толкова щастлив, мислехме за новия си живот в Америка", обяснява Али пред "Washington Post". "Представях си, че мога да живея мирен живот, да разширя амбициите си, че децата ми ще живеят в мир!"

Неговият брат живее в Аризона и наскоро наел имот за семейството. Али платил $8 000 депозит, брат му обзавел къщата.

Сега обаче иракчанинът няма дом - нито в САЩ, нито в Ирак. Отседнал е при приятели в Багдад и няма яснота за бъдещето на семейството му. От Международната организация по миграцията, която е помагала в уреждането на преместването на семейството към САЩ не му дават подробности.

Той е обаче категоричен в едно: след като САЩ са изиграли такава роля в дестабилизирането на Ирак, то те носят отговорност да помагат на иракчаните.

"Убиват ни от "Ислямска държава", казва той. "Преживели сме толкова много трагедии. Не можем да се върнем. Вие направихте, каквото направихте, но помогнете ни!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на война всякакви работи стават на пример 1 от 28 памфиловци дето трябжало уж да са загинали спирайки 1000000000000 танка се оказал жив и здрав полицай на немска служба ловяш болшевики
66
0
 
3
 
! Отговори
Жалко преди 7 години
Вижте, този е неправилно потърпещ - ако е муслим, то явно със светски разбирания. Не е типично за арабите да седят в ресторан с жените си и то незабулени. Че тя прилича 100% на хубава българка.
65
1
 
2
 
! Отговори
8 преди 7 години
Тоя сляп ли е би -Тръмп от месеци говори, че ще ограничава музлитата - да е отишъл по-рано
64
0
 
7
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Никъде и никой не обича предателите. Да му мислят Плевнелиев и РБ 2 и най-вече Москов!
63
0
 
8
 
! Отговори
goso преди 7 години
не че харесвам или не харесвам Тръмп и действията му, но все пак погледнете нещата така:той беше заявал какво ще прави предварително, избран е, прави гоОзначава има мандат да прави точно това
62
1
 
2
 
! Отговори
Сефте преди 7 години
На *** след 1989-та година никога не отказваха визи,но ако си бил против тях ,няма виза.Всеки както иска така да го тълкува.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четох у фейса точно за тоя случай, и една жена питаше за тоя мъж какво е станало, беше готова да му даде пари пак да иде в америка.Американците като цяло са доста алтруистичен народ, хвала им
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отплата: Помагал на американската армия...eeee, stom e pomagal na kravarskata armia...da go ...kato viatura...;))
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не,че безработицата е голма,няма желаещи да работят(цветът) на кожата е различен!Давай социални ,на някой пък го чакай да иска да работи!
58
0
 
14
 
! Отговори
До питащия по истори преди 7 години
Заразявали са ги с шарка. Подарявали са им одеяла, които обаче преди това са служили на заразени с шарка пациенти. За белите вече не е била смъртоносна, но за индианците си е било истинска чума, не са имали никакъв имунитет. Мрели са с милиони. Това е било прилагано от испанските конкистадори в Южна Америка, не съм чувала да е прилагано спрямо североамериканските индиански племена, но не е невъзможно.
57
2
 
2
 
! Отговори
ganja balkanski преди 7 години
Angli4anite sa imali Kolonii v Arabija i eksploatirali sa mestnoto naselenie. Sega tova naselenie iska da schivee i ranoti v Amerika - Gospodarja Ne rasreschava...Nikakvo uvaschenie ot Amerika!
56
1
 
9
 
! Отговори
до Историк преди 7 години
Алоооо - историка - няма американски колонизатори в Америка. Това са европейци - испанци, португалци, англичани, французи...... Та тези европейци са отказали да бъдат колониални европейци и са се нарекли американци !
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябваше забраната да не важи за тези в заварено положение, защото се създава допълнително напрежение по този начин. От тази гледна точка може би нещата не са изпипани както трябва. Иначе никой няма право да критикува и оспорва решението на държавен глава да осигури елементарна сигурност за страната си! Това което правят в момента е грубо оскверняване на президентската институция и нейните органи и с приемането на един *** закон, може да стане и наказуемо!
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре бе, разбрахме те че мразиш американците! Аз пък харесвам Тръмп! И се радвам че най-после се появи човек, който има тoпки за да бъде достоен президент. Хайде, продължавай да си драскаш историческите факти за лошите американци.
53
2
 
8
 
! Отговори
Историк преди 7 години
Вероятно малко хора знаят, но една от бървите биолотични атаки в историята с цел масово поразяване е създадено от американските колонизатори-фашисти. За да избият повече индианци за максимален кратък период от време са им подарявали заразени одеала. Индианците са ги занасяли в общонстите си и всички са измирали до две седмици. След като американските колониалисти-фашисти избиват всички индиавци, неколцината оцелели и болни са натъпкани в резервати, като добичетата, като КРАЙНО РЕШЕНИЕ.
52
4
 
17
 
! Отговори
Историк преди 7 години
Всъщност, едни от първите истински фашисти са американските колониалисти, които избиват много повече индианци, отколкото Хитлер - евреи. Американските колониалисти избиват ЦЯЛ КОНТИНЕНТ етнически индианци. После решават да си внесат африкански РОБИ, да ги експлоатират в нечовешки условия, бият, убиват и изнасилват 400 години (до 60-те години на 20в.) Американците са откърмени с фашизъм и омраза към други етноси. Напълно нормално е точно там да се ВЪЗРОДИ фашизма.
51
2
 
14
 
! Отговори
:D преди 7 години
Проблема на Тръмпи е, че той произхожда от германско село и дори има роднини там. ЦЯЛАТА Америка е сбирщина от емигранти. Онези, кореняците, са там някъде... в РЕЗЕРВАТИТЕ. Всички останали трябва да бъдат депортирани.
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Далеч не само арабите мразят фашистките Щати..почти всички в Европа са на това мнение, едва ли без причина
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ние правим всичко, което разпоредят американците, пък ни държат на визов режим. От американция благодарност не чакай.
48
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците са зверове без морал. Палят, избиват, а после - не ме търсете. Русия затвори ли си границите за украинците?? Не. Защото не са фашисти. Какъв лидер е Америка и какъв пример дава на света? Тръмп да си депортира словашката ш..врантия съпругата му като е толкова ербап! На всичкото отгоре американците са клоуни защото дори не могат да се сравнят с Германия от 30-те. Тръмп е wannabe-фашист-лигльо