Заподозрян за смъртта на Ким Чен Нам - експерт по химия

Властите в Малайзия продължават разследването на мистерията
19 фев 2017 09:30, Красимир Ангелов
10
Заподозрян за смъртта на Ким Чен Нам - експерт по химия
Снимка: БТА

Задържаният в петък заподозрян във връзка със смъртта на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун - Ким Чен Нам, вероятно е експерт в областта на химията, съобщава ТАСС, като се позовава на в. "Стар".

Става дума за севернокорейския гражданин Ли Чен Чхол, на 47 години. Смята се, че през 2000 г. той е завършил университет в Северна Корея, където е изучавал и медицина. В продължение на 10 години, до 2011 г., е участвал в изследвания в Калкута. След като се завърнал в Пхенян, получил предложение за работа в малайзийска компания, работеща в областта на информационните технологии.

Още по темата
Изданието посочва, че следствието не бърза с изводите, че задържаният може да е участвал в създаването на отровата, с която се предполага, че е бил убит завареният брат на севернокорейския лидер. В момента задържаният се разпитва с цел изясняване на местонахождението на още трима мъже, които според медиите са възможните организатори на покушението.

Малайзийските власти потвърдиха на 14 февруари смъртта на Ким Чен Нам, който се почувства зле на летището в Куала Лумпур и почина на път за болницата. Преди това той поискал помощ от сътрудници на летищните власти, като се оплакал от силен световъртеж и казал, че някой му плиснал в лицето някаква течност.

Според друга версия бил напръскан със спрей с неизвестен химикал, според трета към лицето му била поднесена напоена с неизвестна течност кърпа. Медиите писаха също, че е бил отровен със спринцовка. Официално потвърждение на тези версии обаче засега няма.

По случая са задържани четирима души, сред които гражданки на Виетнам и Индонезия, смятани за извършителките на престъпния план. Задържан е също приятелят на едната от тях, както и Ли Чен Чхол, когото малайзийските медии посочват като един от предполагаемите организатори на убийството.

Ким Чен-нам е по-големият син на покойния севернокорейски лидер Ким Чен Ир от връзката му с известната севернокорейска актриса Сон Хе Рим. Известно време Ким Чен Нам бе смятан за наследник на властта в Северна Корея, но изпадна в немилост, след като през май 2001 г. се опита да замине за Токио с фалшив паспорт. От тогава той живееше в изгнание в Макао, Сингапур или Китай, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Ким Чен НамКНДР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВИЖТЕ СНИМКИ НА КИМ ЧЕН УД ДО 2013-ТА ГОДИНА И СНИМКИ ОТ 2015 ГОДИНА НАТАМ!ТОТАЛНО 2-*** РАЗЛИЧНИ ХОРА СА!!!!КИМ ЧЕН УН УМРЯ ПРЕЗ 2014-ТА ГОДИНА!!! ОТ 2015-ТА ГОДИНА ЕДИН МЛАД ДЕБЕЛАК ПРИЛИЧАШ НА НЕГО Е НА МЯСТОТО МУ!
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Тая информация в съновидение ли я получи или на спиритически сеанс след среща с духът на Ленин?
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УЧУДВАЩО Е, ЧЕ Е ОСТАНАЛ ЖИВ ТОЛКОВА ДЪЛГО ВРЕМЕ :DНО РЕАЛНО КИМ ЧЕН УН УМРЯ ПРЕЗ 2014-ТА ГОДИНА МАЛКО СЛЕД КАТО НАКУЦВАШЕ НА СЦЕНАТА И ИЗЧЕЗНА ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА И ПОСЛЕ СЕ ПОЯВИ ЕДИН МНОГО ПО-МЛАД И САМО ЛЕКО ПРИЛИЧАЩ НА НЕГО!!!КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ДАВА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ ПОД ФОРМАТА НА ЗАВОД ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ПЛУТОНИЙ ДА СИ ПРАВЯТ ЯДРЕНИ БОМБИ!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ани Хоанг го уби, защото не е харесал новата и песен и клип.
2
3
 
11
 
! Отговори
Унуфри преди 7 години
Напразно ще очакват севернокорееца да им каже нещо. Ще мълчи като комунист на разстрел. Понеже ако е искал да избяга, досега щеше да го е направил.
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
stiga s tia koreizi. te brat mu triabvashe da .....