Ключовите етапи от преговорите за Brexit

До 10 г. може да има споразумение между ЕС и Великобритания
Обновена: 29 мар 2017 21:16 | 29 мар 2017 21:08, Анисия Иванова
14
Ключовите етапи от преговорите за Brexit
Архив: Reuters

Периодът на интензивни двегодишни преговори за Брекзита започна днес, след като Великобритания обяви официално началото на процедурата за излизане от ЕС, но се очаква да минат няколко седмици преди преговорите между Лондон и Брюксел да започнат наистина, съобщава Франс прес. Ето кои са следващите ключови етапи:

"Насоките" на ЕС
В петък Доналд Туск, председател на Европейския съвет - институцията, която обединява лидерите на 28-те страни членки - ще предложи "насоките на преговорите", които ще очертаят в общи линии "червените линии" и курсът, който трябва да се държи според ЕС, за да се постигне споразумение за напускане.
По силата на чл. 50 от Лисабонския договор, който урежда преговорите, двете страни имат две години, за да стигнат до споразумение. След този период, ако не е постигнато споразумение, Великобритания ще напусне ЕС автоматично.

Резолюция на Европейския парламент
 Евродепутатите трябва да дадат зелена светлина на споразумението за излизане на Великобритания в самия край на процеса. На 5 април те ще приемат резолюция, за да изяснят очакванията си.

Среща на върха на 27-те
На 29 април лидерите на 27-те страни членки на ЕС, без Великобритания, ще се съберат в Брюксел за специална среща на високо равнище за Брекзита, за да одобрят "насоките" на преговорите.
От своя страна Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, ще публикува до 48 часа "препоръка за започване на преговорите".

"Директиви за преговорите"
През месец май министрите по европейските въпроси на 27-те страни ще се съберат, за да уточнят "директивите за преговорите", базирани на препоръките на Комисията, и които ще са по-подробни от приетите по-рано "насоки".
Препоръките ще трябва да включват трите ключови теми, които ЕС иска да уреди на първо място още тази година: "сметката", която Лондон ще трябва да плати при напускане на ЕС, правата на европейските граждани във Великобритания и сложния въпрос за границата между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Мандат на Мишел Барние
Европейските министри ще трябва официално да дадат мандат за започване на преговорите на Европейската комисия и на главния й преговарящ Мишел Барние. Тогава дискусиите между Лондон и Брюксел ще могат наистина да започнат, вероятно в края на май или в началото на юни.
Дискусиите между френския дипломат и британската страна ще се основават на два документа: "насоките за преговорите" на 27-те и подробните "директиви за преговорите".
Мишел Барние и Великобритания ще трябва да се договорят и за практически въпроси като езика, на който ще водят преговорите, както и за графика им.

2017-2018 г.: Бъдещи отношения?
ЕС уверява, че иска да започне да обсъжда "очертанията" на "новото си партньорство" с Великобритания и особено безпрецедентното търговско споразумение, което ще ги свързва, без да чака влизането в сила на развода. Но при условие, че преди това бъдат уредени основните въпроси, свързани с излизането от ЕС, започвайки от трите приоритетни въпроса за "сметката", правата на гражданите и британско-ирландската граница. Лондон от своя страна би искал да обсъжда още в началото пост-Брекзита.

Октомври 2018 г.: Сключено споразумение?
Мишел Барние е посочил октомври 2018 г. за краен срок за постигане на споразумение за напускане на Великобритания, което след това ще трябва да бъде одобрено от страните членки. След това Европейският парламент ще има последната дума с вот на пленарно заседание. Очаква се споразумението да бъде сключено преди следващите европейски избори, насрочени за юни 2019 година.

10 години търговски преговори?
Дори ако Великобритания успее да постигне споразумение за излизане от ЕС, постигането на всеобхватно споразумение за бъдещите отношения без съмнение ще отнеме години - до седем години, според Доналд Туск, или дори 10 години според бившия британски представител в ЕС. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
0
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
и не само в Германия са дошли, защото новите хора носят надежда навсакъде изевропа. Успокойсе германия е само 1 страна нищо повече.Ти по скоро гледай да не станеш курбан ако не протегнеш ръка на своите братя и сестри когато имат най много нужда. Ние сме рейнбоу общество и ако ти не искаш да си част от прогреса, тогава прогреса ще запечата твоя род, децата ти нямат място в рейнбоу обществото ни, ще минем и без тях, новите хора носят плодовитост
7
1
 
2
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Дали корабът(ЕС) не потъва,та плъховете го напускат?????
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В УК са най добрите адвокатски кантори от цял свят. Надали накрая ще ни платят нещо повече отколкото са взели от нас.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви етапи? Изритват ги за 2 месеца, дават им сметката да платят 60 милиарда евро. Ако не платят - санкции като на Северна Корея. Ние от ЕС си разделяме солидарно по 2 милиарда евро британски пари.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коооолко прости коментиращи тук
3
5
 
3
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Какво ли бъдеще готвят за ЕС Господарите,та се налага Великобритания да напусне?Не ще да е много розово....
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Я ИМА САМО НА ХАРТИЯ ВЕЧЕ!!!НЕСМЕЯТ ДА ПРОВЕДАТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА ШОТЛАНДИЯ ЩОТО ЗНАЯТ, ЧЕ ТОЗИ ПЪТ ЩЕ МИНЕ!!!КРАЛИЦАТА САМО ЗАЩОТО Е ЖИВА ОЩЕ СЕ КРЕПИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!!!!ЧУДЯТ СЕ КАК ДА ПРОТАКАТ С ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ЕС ЩОТО ПОЛУЧАВАТ 5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ЧЕ И ПОВЕЧЕ ОТ ЕС СПРЯМО СМЕШНИЯ ИМ ЧЛЕНСКИ ВНОС!!!!ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ПИЯВИЦА ЗА ЕС ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ГОЛЯМА И ОТ ОНЯ ЦИРЕЙ ГЪРЦИЯ ДЕТО ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е ИЗХВЪРЛЕН ОТ ЕС!!ДА СЕ МАХАТ ОТ ЕС ДО 1 ГОДИНА!!!!!!!!!
1
0
 
11
 
! Отговори
Ароматолог преди 7 години
Великобритания сенасра. Започна дасере още преди година, срасрасра без прекъсване и влезе в Гинес!Най-голямото изсранолаино в цялата човешка история! Толкова голямо, че стигна до бреговете на Русия и съссмрадта си изтрови цялото и население!