Съпруги, майки... Ролята на жените за разпространението на крайния ислям

Те защитават често ислямистките идеи незабелязано, но твърди ефективно
2 апр 2017 19:15, Василия Пейчева
89
Съпруги, майки... Ролята на жените за разпространението на крайния ислям
Снимка: Архив, Reuters

Югоизточна Азия дълго време се славеше с религиозната си толерантност, напоследък обаче радикалноислямистките групи стават все по-силни. В тях има и много жени, които разпространяват и защитават ислямистките идеи – често пъти незабелязано, но твърде ефективно, пише "Дойче веле".

През 2008 г. в Индонезия влезе в сила закон срещу порнографията – той забранява всички публични прояви, които биха могли да предизвикат сексуална възбуда. Към наказуемите прояви се числят носенето на къси поли, както и някои традиционни танци с прекалено предизвикателни движения на таза.

Приемането на закона беше още една победа на все по-засилващите се радокалноислямистки течения в Индонезия и Югоизточна Азия. "В защита на закона имаше огромни демонстрации на изцяло забулени жени", спомня си етноложката Сузане Шрьотер, която изследва ислямските общества в Югоизточна Азия. "Жените играят много важна роля за разпространението на салафизма в Югоизточна Азия", посочва тя и пояснява: "Това са жени, които са горди, че забулват лицето и тялото си и се смятат за бойци на салафитското течение в исляма".

Неговите привърженици почитат исляма от 7 век, т.е. от времето, когато пророк Мохамед обикалял земята и въплъщавал истинския, "чист" ислям. Тогава, според салафитите, в света царял ред, докато днес се ширели само разврат и хаос. Салафитската идеология се опитва да спре моралната разруха и пропагандира стриктно разделяне на половете. За жените има дълъг списък от правила какво бива и какво не бива да правят. Забулването на тялото и пространственото разделяне от мъжете са две от основните правила. Мястото на жените е само при жените.

Каква роля им е отредена в рамките на една тъй репресивна идеология като салафизма? Изследване на Института за политически анализи на конфликти (IPAC) посочва, че екстремистката групировка "Дарул ислям" е описал ролята на жената за радикалноислямската идеология като централна – и то още през 80-те години на миналия век.

Ислямските закони се налагат в семейството

Ислямските закони могат да се наложат в една страна, само ако бъдат наложени и в семейството. Само така идеологията може да се разпространи в обществото и да се превърне в крайна сметка в политическа система. Жените са тези, които създават предпоставките за успеха на салафизма: именно те отговарят за възпитанието на децата, а с това и на следващото поколение потенциални джихадисти.

Жените имат голямо значение за разпространението на крайния ислям не само като майки, а и като съпруги. Брачните съюзи в рамките на ислямистките организации гарантират стабилност и увеличават ислямистката мрежа. Въоръжената индонезийската групировка "Джемаа Исламия”(JI) например използва създаването на брачни съюзи, за да засили  присъствието си в области, в които е слабо разпространена.

През 1990-те години радикалната групировка започва да превзема друга ислямистка организация, "Моro Islamic Liberation Front" (MILF), като стимулира браковете между своите бойци и дъщерите на чуждите водачи.

Още преди десетилетия жени започват да се организират в свои групировки, посочва изследването. "Дори в консервативните ислямистки среди на жените се дава това право", потвърждава етноложката Шрьотер. В тези групировки се четат текстове от Корана, заветите на пророците или избрани писания на салафитски лидери - най-често под ръководството на по-възрастните и по-опитни салафитки. В Индонезия се предлагат освен това уроци по писане, в които правоверните мюсюлманки се научават да записват наученото и да го разпространяват сред другите си сестри по убеждение.

"Жените имат огромен потенциал да набират нови привърженици на салафизма", обяснява Шрьотер. Не само чрез срещи по домовете, но и чрез присъствие във виртуалните пространства на социалните мрежи. Фейсбук и сие са станали междувременно незаменимо средство за достигане до жените и спечелването им за салафитската кауза, посочва експертката.

Без да искат, жените укрепват неравенството между половете

Жените в радикалноислямистките организации вършат незаменима работа. И точно изпълва много от тях с гордост. Етноложката Шрьотер разказва за свой научен проект в Южен Тайланд. Южната част на страната се състои от четири провинции, в три от които живеят предимно мюсюлмани. Там салафизмът вече е изместил умерения ислям - именно с помощта на правоверните мюсюлманки, които защитават правото на мъжете на многоженство и проповядват пълното женско забулване, вкл. носенето на ръкавици в тропическите ширини на Тайланд.

"Самите жени разбират салафитската пропаганда като еманципационен проект", установява изследователката в многобройните си разговори с жените. Това е така, защото те играят активна и важна роля. И им е все едно, че покрай това защитават неравенството между половете. Защото вярват, че Аллах желае именно това.

Женски проект ли е радикализирането на Югоизточна Азия? Не, защото нормите, които спазват жените, всъщност са измислени от мъже. "Наръчник по женственост" е най-важното салафитско издание за жени в Индонезия - то се препоръчва изрично от групировката "Джемаа Исламия".

Забулени от главата до петите, жените имат право да се грижат за домакинството - това е техният радиус на действие, според предписанията за ислямска женственост. Мъжете съчиняват посланията, жените ги разпространяват. Не са ли в такъв случай жените главно марионетки? Марионетки са, смята Сузане Шрьотер. Фатално ще е обаче, ако в тази им роля ги подценяваме.


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
19
 
2
 
! Отговори
SURAY преди 4 години
ISKAMI SHURIAT ZA BULGARISTAN ILI PUNE ZA RUDOPITI
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Исляма беше религия, но вече е идеология и средство за война тая идеология трябва да се забрани.
5
3
 
27
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Нека си практикуват про.стотиите,но ИЗВЪН Европа!Тука място за ислям НЯМА,пък бил той и миролюбив(видяхме колко е миролюбив)!Ама сигурно трябва да загинат милиони БЕЛИ хора,та политиците да разберат това....
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ПАРИЖ ИМА БУНТОВЕ С КИТАЙЦИ И ПОЛИЦАИ...ИМА ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ, КОИТО ПРОТЕСТИРАТ ЗА УБИТИЯ КИТАЕЦ ОТ ПОЛИЦАЙ!!! В ЛОНДОН СЪЩО ИМА ПРОТЕСТИ...СВОБОДНИТЕ МЕДИИ НЕЩО СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ЗА ТОВА...АЙДЕ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, СНН, ФОКС КЪДЕ СТЕ...
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Огнехвъргачката и наред, ислямът е никому ненужна зараза !
2
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия кавари разпространяват ислям, а реват срещу някакви измислени руски хакери.Сноудън и той е руски хакер, ЦРУ са руски хакери. Нека направим краварника отново велик с помоща на Алах е лозунга на Тръмп.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да чрез сурат тефтера се разпростанява Майк Зукърбърг е терорист и член на ИД основните сайтове са все на краварите. Случаенос, не мисля.