ООН: Конфликтът в Йемен води страната към разпадане!

Над 8000 души са убити от март 2015 г. досега
31 май 2017 10:00, Елка Василева
11
ООН: Конфликтът в Йемен води страната към разпадане!
Снимка: архив, Reuters

Йемен се насочва към "пълен социален, икономически и институционален разпад", предупреди шефът на хуманитарните операции на ООН Стивън О'Брайън, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

О'Брайън заяви на заседание на Съвета за сигурност, че над 17 милиона души в Йемен се нуждаят от храна, а близо 7 милиона от тях са "на крачка от гладната смърт" и са необходими спешни действия.

"Кризата не е предстояща, не е непосредствена, тя е тук днес пред очите ни и обикновените хора плащат цената й. Жителите на Йемен са подложени на лишения, болести и смърт пред погледите на цял свят", заяви той.

Съветът за сигурност на ООН не успява да сближи позициите на враждуващите страни, за да сложи край на гражданската война, която опустошава Йемен от две години.

Над 8000 души са убити от началото през март 2015 г. на военна кампания на водена от Саудитска Арабия коалиция от регионални страни срещу подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси, които държат столицата Сана.

Освен това избухнала в края на април епидемия от холера е взела 500 жертви, а други 55 206 души са заразени, една трета от тях деца. Възможно е в следващите шест месеца да се заразят още 150 000 души.

О'Брайън разкритикува водената от Саудитска Арабия военна коалиция, която заплашва да нападне държаното от бунтовниците пристанище Ходейда, което е жизненоважно за вноса на стоки в Йемен, както и твърде бавното издаване на разрешителни за кораби, което подкопава доверието на търговците.

"Предвид нарастването на разходите главните морски компании не само избягват пристанищата в Червено море, а и лишават йеменците от храната и горивото, от които те отчаяно се нуждаят", обясни той.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: конфликтЙемен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
И в Йемен има руснаци. Кой мислиш подкрепя хусите-Иран и Русия. А преди време и ние бяхме там, в тогавашната НДРЙ. Това последното е много близко до НДРК. Няма как, създателят им е един и същ!
5
0
 
10
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Я, религията на "мирът" прибира поредните невинни души. А чичко Тръмп току що снабди Саудитска Арабия с "играчки" за няколко милиарда долара. Някой да вижда несправедливост? Умират деца? ОК, со сори, Иванка ще туитне, ще събере малко помощи, ще се снима с някое умиращо детенце, и след това козите бради от Риад ще пратят изтребители за милиарди които ще изсипат бомби за милиони. Цинично и мръсно. Като алчността на свръхдържавата, градяща благополучие върху човешки останки.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1-2 хубави бомби върху нехората в Саудитска Арабия ще решат почти всички световни проблеми
3
9
 
7
 
! Отговори
. преди 6 години
Забележете, че войни в момента се водят само там, където има мюсюлмани. Украйна е друга бира, но там пък има руснаци.
2
0
 
11
 
! Отговори
оон преди 6 години
Тумба дебели охранени бюрократи. За закриване
1
3
 
20
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Я, ООН се сети, че там от толкова време се води война и хиляди цивилни са избити от Саудитска Арабия и САЩ.