Започва празникът на мюсюлманите Рамазан байрам

Наричат го още Шекер байрам и ще продължи до 28 юни
25 юни 2017 09:37,
212
Започва празникът на мюсюлманите Рамазан байрам
Снимка: архив "Булфото"

Днес започва големият мюсюлмански празник Рамазан байрам, наричан още Шекер байрам. Той ще продължи до 28-ми юни.

Рамазан байрам е един от двата най-големи празника в исляма.Той се празнува тържествено в Турция и в повечето мюсюлмански страни. Празникът се отбелязва и от мюсюлманите в България.

Тази сутрин в южната ни съседка ще има празнични молитви намаз във всичките 86 хиляди джамии на страната, информира БНР.

Президентът Реджеп Ердоган публикува празнично послание, в което акцентира на единството на Турция и декларира, че срещу нея се били залагали множество капани, в които обаче тя няма да падне.

Ердоган уточнява, че капаните са игри в Ирак и Сирия, сценарии за кризи в региона, чиято цел е разпокъсването на Турция.

През четирите дни на Рамазан байрам преминаването по магистралите и мостовете в Турция ще бъде безплатно.
Градският транспорт в Истанбул също ще превозва без пари пътниците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
5
 
2
 
! Отговори
Историк преди 6 години
16 век, след насилствените помохамеданчвания на Родопите, Лудогорието и други райони, много хора са решили да приемат исляма в името на това да запазят живота си и този на семейството си - като безценен дар от Бога.Тези хора са запазили езика и нравите си до известна степен. Едва последните 25 години наблюдаваме засиленото изучаване на турски език от българските мохамедани и турчеенето. Младите българи изучават турски и дори обучават своите роднини, които не умеят да го говорят.Честит празни
100
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви приседне, дано!!!! Писна ми от варварски празници и съобразняване с религиозни фанатици, които все нещо им пречи, все друговерците са им виновни.
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май,не е подходящ за хора с диабет?
98
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам е само Имам Али .. и 12 имами.. имама е лидер..Турците са Ходжи.. ходжата е ***
97
2
 
4
 
! Отговори
diasen преди 6 години
още не съм чел коментари от типа на месаря за християнските празници,написани от български мюсюлмани-на злобата те отговарят със смирение...
96
5
 
9
 
! Отговори
случаен преди 6 години
До Стоян Месаря-цар Иван Шишман,като предаде България на турците какъв е бил,пий си фалшивата ракия и си яж тлъстите пържоли,но не намесвай помаците без да си живял сред тях...затова не върви футболът в България,защото повечето се пените от злоба,към хора от които не сте видели нищо лошо-засрами се бе ***...
95
4
 
4
 
! Отговори
Циклоп преди 6 години
До Стоян МесаряБати смешника
94
27
 
9
 
! Отговори
Стоян Месаря преди 6 години
Честит празник на всички потурнаци, турчеещи се роми и помаци - все хора, продали народа и вярата си за пари!Да им сервират по една свинска вратна пържола и да им налеят по една ракия - да се почувстват и те хора, пък било то и за един ден!
93
1
 
4
 
! Отговори
гяур от Румелия преди 6 години
ХА! ХАИРЛИЯ ДА Е.....
92
3
 
14
 
! Отговори
истина една преди 6 години
До АнонименВярно,че трябва взаимно да си честитяваме празниците.........
91
1
 
7
 
! Отговори
парите или живота преди 6 години
До АнонименИ Левски е казал на карловския чорбаджия 150 ЗЛАТНИ ЛИРИ АКО ТИ Е МИЛ ЖИВОТА.
90
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ме интересуват скапаните им празници. В турските вестници пишат ли за Богоявление или Гергьовден???? Сега са отрекли и теорията за еволюцията и в училище четат предимно знаете какво....
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Само Шиитите създават лидери и прогреес..Сунитите се намират още във феодалния строй - халифи , аги и други титли всичко е по наследсво..Докато шиитите имат ясна програма за лидерство и подчинение.."Личи си, че нищо не разбираш от Ислям.
88
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Шиитите създават лидери и прогреес..Сунитите се намират още във феодалния строй - халифи , аги и други титли всичко е по наследсво.. Докато шиитите имат ясна програма за лидерство и подчинение..
87
1
 
2
 
! Отговори
ХОХО преди 6 години
ПОДАЙ СЛАДКИТЕ И БОНБОНИТЕ ТАМ !
86
2
 
3
 
! Отговори
Всъщност е вярно преди 6 години
Ето, сами можете да повишите общата си култура, като дори видите картите на Пири Рейс. Просто ги потърсете сами в Интернет.Има ги даже отпечатани върху днешни пари. Просто напишете в Гуугъл "10 million turkish lira".
85
5
 
11
 
! Отговори
Всъщност е вярно преди 6 години
"Мани,глей майтап.Мюсюлманите открили Америка."Макар, че на много български фашисти им звучи смешно, всъщност има много над какво да се помисли. Потърсете в Интернет за "карти на Пири Рейс". Рейс на старотурски е титла означаваща нещо като Адмирал. В младините си е бил пират, също като чичо си. Картите му са на база на португалски карти (за път до истинската Индия), карти на чичо му (до Америка), карти от Александрийската библиотека (за Персийският залив, Арабско море) и др. чак до Япония има.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"вместо да рискува съществуването на Дунавска България е предпочел да рискува живота на част от населението, все пак, всеки е имал свободата да реши дали ще се покръсти или не."Дават ти да избираш само дали да си смениш религията или да умреш... Е*аси свободата, приятелче! Ти на това ако му казваш свобода... Да те заставят да направиш нещо, за теб е свобода ли? Значи утре ако дойде един въоръжен бандит и ти опре нож в гърлото и ти каже "парите или жовота", той те дарява със свобода ли????
83
3
 
21
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Да са живи и здрави и да пазят децата си от радикализиране
82
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само турците му казват Рамазан. Всички други страни Рамадан.