Пробив! Разрешиха на жените в Саудитска Арабия да шофират

Прилагат указа на крал Салман до юни догодина
27 сеп 2017 08:11,
38
Пробив! Разрешиха на жените в Саудитска Арабия да шофират
Снимка: Reuters, архив

Саудитският крал Салман днес издаде указ, позволяващ на жените да шофират коли, слагайки край на статута на консервативното ислямско кралство като единствената страна, в която това е забранено, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция СПА.

Кралският указ разпорежда сформирането на министерски орган, който да даде препоръки в срок от 30 дни и после да приложи заповедта до юни 2018 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства издадения в Саудитска Арабия указ, позволяващ на жените да шофират, предаде Асошиейтед прес.

Кралството е единствената страна в света, където жените нямат право да карат кола. Промяната бе огласена с кралски указ, за който снощи съобщиха местните държавни медии. Мярката влиза в сила от юни догодина.

В съобщение на пресслужбата на Белия дом се посочва, че Тръмп смята промяната за "положителна стъпка в посока гарантиране правата и възможностите за жените в Саудитска Арабия".  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СА официално влезе в 7 век. Остават й само 13 века да навакса...
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро може даже и да им разрешат да излизат от къщи...
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тамън им разрешиха и ще направят автономни автомобили
32
2
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Еееее голям пробив, няма що!А знаете ли кое е най-ироничното?В Саудитска Арабия отдавна вече разрешиха жени да стават пилоти на самолети, в това число на бойни изтребители, обаче да карат коли още нямат право.Е това ако не е куриоз, здраве му кажи!!!Още през 2014 година Мариам Ал Мансури става първата жена пилот на самолет F-16 Fighting Falcon и участва в бойна мисия срещу Ислямска Държава!Сега видите ли, още се чудят да дадат ли на жената право да кара МПС...
31
0
 
7
 
! Отговори
ВЕРА преди 6 години
Представям си ако жена катастрофира...сигурно ще я довършат дори да не е виновна.
30
1
 
5
 
! Отговори
Живеещ в Сауди преди 6 години
Все още не е потвърдено . Правителството има време от 1 месец да подготви и представи план пред кралското семейство . Ако е одобрен от тях , новият закон ще влезе в сила от Септември догодина . Съдейки какви са мъжете на пътя тук , не искам да знам какво ще стане когато жените застанат зад волана .
29
1
 
8
 
! Отговори
Do 19 преди 6 години
Много моля да правим разлика между различните шофьори, както правим такава между различните хора.Личното ми мнение/ с което не ангажирам никого/е ,че има доста хора- и мъже и жени, които просто не стават за шофьори и не мисля,че в този случай полът има общо.Не стават и толкова!И това е видно за всички около тях.Не слагам под общ знаменател мъже и жени и такова деление е обидно.Ако някой си мисли,че само защото принадлежи към определен пол и това го/я прави майстор е наистина смехотворно.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще шофира само ако е придружена от мъжа си.
27
0
 
6
 
! Отговори
* преди 6 години
Сега само шофирането, а по-късно и паркирането.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дотук добре,само не ми е ясно ако жената участва или предизвика катастрофа с мъж,той има ли право да раздаде правосъдие на място, както са свикнали да правят с жените или трябва първо да пита мъжа и
25
0
 
9
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Сериозно, това е държавата чиито ценности сащ защитава, дъжава която финансира джамии и центрове в България. Терористи по цял свят, но няма санкции. Докато им разрешат дамахнат чаршафите извънземните ще дойдат
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това става в 21-ви век дами и господа, аплодисменти!
23
6
 
2
 
! Отговори
n преди 6 години
До варненецA BE DRAGI MI GLUPAKO VARNENSKI GAGAUZIN;NA TEB LI PADNA PRAVOTO DA KAZVASH KAKVO PISHE V KORANA-TUPA CHAYKA ;BOKLUKVARNENSKI
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе уж проното забранено на правоверните, *** се оказа, че са много добре запознати с творчеството на Миа Халифа. И в статистиките на проно-сайтовете все СА, Пакистан, Иран и прочие чупят броячите за посещения.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те кво виждат през тия воали?по-скоро това е проблема пред шофирането
20
1
 
9
 
! Отговори
Степ бай степ..... преди 6 години
Те още през 2010 караха коли, ама явно е било голяма смелост да нарушаваш закона. Те още запечатват оцета, тъй като бил продукт на виното. Най -лошо е да те хванат с пор но или дро га-директно в зандана. Чужденците ги препитва и т.наречената "Морална полиция"....абе готина държава
19
0
 
9
 
! Отговори
do жената и шофьор преди 6 години
Сещам се един път отиваме с жена ми и една нейна приятелка до някъде. Жена ми кара, приятелката до нея казва на къде, а аз на задната седалка се возя безмълвен.На едно кръстовище приятелката вика - сега на ляво, жена ми дава ляв мигач и завива НА ДЯСНО! След завоя, 2-те се поглеждат кимат си одобрително и пътя продължава... а аз отзаде си седя и размишлявам относно смисъла на "Бог ми е навиатор"
18
6
 
9
 
! Отговори
Жена и шофьор преди 6 години
Като жена шофьор със стаж от 1991г/само с два инцидента оттогава/ и неслизаща от колата всеки божи ден- предлагам на всеки 3г да се въведе проверочен изпит с теория и кормуване.Имам големи подозрения,че след 3 години на улицата шофьорите ще са в пъти по-малко-мъжете включително.И като чета написаното от някои от Вас-мъже, срам за Вас!Ние сме дали живот на всеки от Вас/образно казано/ и получаваме в отговор пренебрежение,снизхождение и подигравки.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като гледам какво става у нас, няма да е зле и тук да се забрани на жените да шофират, както и на всички кeлeши до 30 годишна възраст
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе както и да го погледнеш, най-добре е от Риад да бъде "организиран" един голям равен паркинг по бързата процедура. От липсата на саудитците човечеството може само да спечели.