Българите от Тараклия с депутат в молдовския парламент

Йотова настоя за запазване правата за изучаване на български език
5 окт 2017 11:12, Елка Василева
2
Българите от Тараклия с депутат в молдовския парламент
Юрие Лянка и Илияна Йотова. Снимка: БТА

За първи път българската общност в Република Молдова ще има народен представител. Това потвърдиха по време на разговорите с вицепрезидента Илияна Йотова министър-председателят на Молдова Павел Филип и Юрие Лянка – заместник-председател на молдовския парламент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Област Тараклия ще бъде като отделен избирателен район в предстоящите избори през 2018 година. Районът е известен като най-големия, в който има компактно население с български произход. Законовата промяна ще даде възможност на парламентарните избори в Молдова район Тараклия да излъчи собствен представител в парламента.
 
Илияна Йотова подчерта, че на всяка цена трябва да бъдат запазени всички права за изучаване на български език във всички молдовски училища от 1-ви до 12-ти клас. “За нас е от огромна важност да се гарантира съществуването на училищата, дори и в малките населени места, защото това е гаранция за запазването на българската общност, заяви Илияна Йотова. “В България затварянето на училища доведе до обезлюдяване на цели региони и българите в Тараклия трябва да бъдат спокойни, че няма да се случи това”.
 
Министър-председателят и представителите на парламента потвърдиха гаранциите, дадени от президента Игор Додон за българската общност и изучаването на българския език. От своя страна те поискаха подкрепа от България в продължаването на процеса си на интегриране към Европейския съюз.

С вицепрезидента на Република България бяха обсъдени и перспективите пред Молдова в рамките на Източното партньорство в контекста на предстоящото Българско председателство на Европейския съюз.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво!