Спипаха бомбаджия със списък с набелязани обекти

Испанската полиция го подозира за връзки с ИД
3
Спипаха бомбаджия със списък с набелязани обекти
Снимка: Reuters

Испанската полиция е арестувала 23-годишен мъж по подозрение, че е член на терористичната организация "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Полицията заяви, че при претърсване на дома на заподозрения са намерени химикали за приготвяне на експлозив и списък с потенциални мишени.

Заподозреният, който е испански гражданин, бе арестуван в град Парла, близо до Мадрид. Случаят се разследва от испанското правосъдие.

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за нападенията през 2017 г. в Барселона и Камбрилс, при които бяха убити 14 души, припомня Ройтерс.

В дома на арестувания са открити химикали за приготвянето на мощния, но нестабилен самоделен експлозив триацетонов трипероксид, който бе използван при няколко нападения в Западна Европа през последните години. Намерена е била също така бронирана жилетка и подробни бележки за приготвянето на експлозива и за потенциални мишени на нападения.

Испанският вестник "Паис" пише, че заподозреният е заплашил да атакува служител на правосъдието. Според полицията той стои зад испаноезичната версия на платформата Мунтасир медия, която рекламира "Ислямска държава" и действа по целия свят с цел подтикване на последователите на организацията да извършват атаки.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Българка преди 4 години
Испанският гражданин няма ли си име,или е арабско,че не го пишат?Преди няколко дни писахте за финландски гражданин,и той без име.Какво стана с разследването?Толкова много станаха тези граждани,че не заслужават повече от ден внимание.