След 20 г. Венецуела за първи път вдига цената на бензина

Страната с най-големите петролни залежи в света
1 юни 2020 08:20, Елка Василева
14
След 20 г. Венецуела за първи път вдига цената на бензина
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че от днес се вдига цената на бензина, след като две десетилетия беше замразена. Шофьорите все пак ще имат право на определено количество гориво месечно на субсидирани цени, а над този лимит ще плащат много по-скъпо.

Президентът на Венецуела - страната с най-големите петролни залежи в света, заяви в обръщение по телевизията, че цената на горивата се вдига. Страната трябва да премине към модел, който да позволи всички продажби в бъдеще да са на международни цени, каза Николас Мадуро.

"На 200 бензиностанции горивото ще се продава свободно на международни цени в чуждестранна валута при цена от 50 цента за литър," обяви първата стъпка той.

Бензинът ще продължи да бъде изцяло субсидиран за обществения транспорт и камионите, както и продажбите на дизел, добави Мадуро.

Въпреки увеличението целият резервоар на едно превозно средство ще може да се пълни за около 1 долар благодарение на субсидиите. Цената от 5000 боливара - 2 и половина цента, е с лимит 120 литра месечно за колите. Над лимита обаче цените ще скачат рязко.

Венецуела, която е член на ОПЕК, е ударена от най-сериозния недостиг на бензин в съвременната си история заради колапс на рафинериите си в условия на американски санкции, припомня БНР.
 
"Горивото за новите бензиностанции ще бъде внасяно от частни предприемачи", каза още президентът на Венецуела. Николас Мадуро остава начело на страната, въпреки дълбоката криза и опитите на опозицията, подкрепяни от Вашингтон, да бъде свален от власт.


 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хубаво де щатите нека да не купуват от тях,защо забраняват и на другите страни да търгуват с венецуела,това не е справедливо,другите страни нямат проблеми с тях и не искат да им вземат залежите,просто искат да купуват,не като сащ да им заграбят ресурсите
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да живее комунизма!
11
1
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Ситуацията там много ми напомня вица за комунзма, Сахара и дефицита на пясък.
10
12
 
12
 
! Отговори
Pf преди 1 месец
Ако не играеш по свирката на "демократичните" американци ,то тогава те ти налагат санкции и те фалират. Дори това да доведе до обричането на глад на милиони граждани на тази страна. Важното е да живее демокрацията по начина по който я виждат краварите
9
9
 
13
 
! Отговори
изключения няма преди 1 месец
приятелството с русия води до мизерия - изключения от правилото няма.
8
6
 
12
 
! Отговори
Жалко за хората преди 1 месец
До къде води некадърното управление .........
7
3
 
15
 
! Отговори
Държ.бензиностанции преди 1 месец
Във Венецуела поне има петрол (и банани), а в някои подобни държави - само тикви.
6
2
 
8
 
! Отговори
Ебльо на 3 морета преди 1 месец
То като при нас значи, Бойко и Мадуро да не са рода? Цените международни, а заплатите народни
5
2
 
16
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 месец
А можеха да са едни от най богатите ако не бяха политиците
4
6
 
16
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Когато комунизЪма победи, примерно в Либия, само след няколко години ще се наложи да се внася пясък за баланс на пустинята. По дефиниция, основната черта на държавите, където комунизЪма е победил вовеки веков, е дефицита. И мизерията, разбира се.
3
0
 
6
 
! Отговори
Ленин преди 1 месец
Хахахахахахахахахаха.......
2
1
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Е това безплатното излиза най - скъпо.
1
15
 
7
 
! Отговори
сигурно преди 1 месец
Едно към едно сме с Венецуела ,само ,че ние нямаме нефт !!