Над 1200 цивилни загинали в Афганистан тази година

ООН: Главни виновници са талибаните и "Ислямска държава"
27 юли 2020 12:33, Елка Василева
6
Над 1200 цивилни загинали в Афганистан тази година
Снимка: архив, БГНЕС

В Афганистан от януари до юни са загинали 1282 цивилни, включително 340 деца, а 2176 са били ранени, включително 727 деца, показва публикуван днес доклад на мисията на ООН в страната, предаде ДПА.

"В момент, когато правителството на Афганистан и талибаните имат историческа възможност да се съберат заедно на масата за мирни преговори, трагичната реалност е, че боевете продължават, нанасяйки всеки ден ужасни вреди на цивилните", каза специалният представител на генералния секретар на ООН за Афганистан Дебра Лайънс.

Като главни виновници за жертвите докладът посочва антиправителствените сили като талибаните и "Ислямска държава", които са причинили 58 процента от смъртните случаи и раняванията сред цивилните. Проправителствените сили са отговорни за 23 процента от жертвите.

Данните обаче свидетелстват за намаляване с 13 процента на броя на загиналите и ранените в сравнение със същия период на миналата година. Според доклада този спад се дължи на отслабването на боевете с участието на международните въоръжени сили и "Ислямска държава". Но броят на жертвите, причинени от афганистанските сили за сигурност и талибаните, се е запазил почти непроменен. Цивилните жертви при въздушни удари на афганистанската армия са станали три пъти повече в сравнение с първата половина на 2019 г.

Докладът излиза в момент, когато усилията за постигане на мир са блокирани заради разногласия по програма за освобождаване на затворници, която трябва да бъде договорена между афганистанското правителство и талибаните.
/БТА/
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А от 243мата (оставащите и вероятно) убити от натовските наемни убийци, колко са на нашата сметка?
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сметката показва че за 19 % са отговорни САЩ и международните сили ?
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям праз. Грипа убива 10 пъти повече всяка година.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те се плодят по 30-40 човека в малките семейства.Нормално е като са толкова много хора и да умират в някакъв момент-безкрайно ли да живеят?Е тия на снимката имат по 7-8 деца всеки един от тях.Като се почнат на 13-14 год и докато мърдат всяка година по едно ново
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Над 1200 цивилни загинали в Афганистан тази годинаООН: Главни виновници са талибаните и "Ислямска държава""Е нали ФАЩ са окупирали територията, как така Ал Кайда и ИД са в разцвета си там? :D