Отвлякоха една от опозиционерките на Лукашенко в Беларус

Други членове на опозицията също изчезнаха
7 сеп 2020 15:53, Нели Христова
85
Отвлякоха една от опозиционерките на Лукашенко в Беларус
Снимка: БГНЕС

Мария Колесникова, една от водещите фигури на опозицията в Беларус, е била отвлечена. Тя е една от трите жени, които се изправиха срещу лидера Александър Лукашенко на изборите през август и е последната от тях, която остана в Беларус. Светлана Тихановская и Вероника Цепкало се наложи да напуснат страната.

"Аз съм единствената, която остана тук. За да разбереш какво се случва наистина, трябва да си на мястото на събитието", казва преди няколко седмици в интервю за BBC Колесникова.

Очевидци са видели как неидентифицирани маскирани мъже са изтръгнали телефона на Колесникова от ръката й, а след това са я натикали в минибус пред Националния художествен музей в Минск. Според изданието Tut.by полицията вече проверява сигнала за отвличане.  Друг член на ръководството на опозицията, Максим Знак, заяви, че не може да се свърже с Колесникова по телефона.

В неизвестност са и други двама души от Координационния съвет на опозицията - Иван Кравцов и Антон Родненков.

Адвокати са започнали процедура по издирването на тримата и в най-скоро време ще се свържат с беларуските служби за сигурност и с полицията.

На 1 септември Мария Колесникова обяви създаването на нова партия - "Вместе" ("Заедно"), която ще се бори за политически, социални и икономически реформи в страната. Арестът на й идва само ден след масовия протест в Минск вчера, на който близо 100 хил. души излязоха на улицата за да искат оставката на Лукашенко. Близо 633 души бяха арестувани в цялата страна. 363 от тях са изпратени в наказателни лагери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.