Полша забрани абортите дори и при увреждане на плода

Решението е на Конституционния съд в католическата страна
38
Полша забрани абортите дори и при увреждане на плода
Снимка: Pixabay

Конституционният съд на Полша постанови днес, че абортът по причина увреждане на плода противоречи на конституцията, предадоха информационните агенции, цитирани от БНР.

Така отпада едно от малкото основания, при които е разрешено прекъсване на бременността в тази предимно католическа страна, отбелязва Ройтерс.

След като решението на висшите магистрати влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Конституционният трибунал бе сезиран от група депутати от управляващата националистическа и консервативна партия "Право и справедливост", които твърдят, че прекратяването на бременността заради увреждания на зародиша нарушава изискването на конституцията за защита на живота на всяка личност.

Групи, отстояващи правото на аборт, и международни правозащитни организации се обявиха срещу по-нататъшното ограничаване на абортите в Полша, която и без това има едно от най-строгите в Европа законодателства в тази област.

Това е "тъжен ден за правата на жените", написа в "Туитър" комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович по повод решението на полските конституционни съдии.

"Отстраняването на основанията за почти всички законни аборти в Полша е равносилно на забрана и нарушаване на човешките права", добавя тя.

 


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Еманюел Макрон преди 1 месец
Ето какво се случва когато дадеш властта на разни фашистчета и религиозни фундаменталистчета, било то християни или мюсюлмани. Отнемат ти дори контрола над собственото ти тяло. А какво ще се случва реално, полякините ще ходят в Чехия да им правят аборти. Слава Богу, че такива закони ала ранно средновековие са немислими във Франция - люлката на цивилизацията.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако я принудят да роди увредено дете, тя може би няма да може да си позволи да роди друго, защото грижите по отглеждане на дете с тежка инвалидност изискват почти цялото време и усилия на майката.
И освен това, защо увреден ембрион се приравнява с понятието личност?
30
1
 
7
 
! Отговори
О хо хо преди 1 месец
Ислямът и католицизмът приравняват жената с женско животно за разплод. За сметка на това папата като свят божи човек разреши хомосексуализма и гей браковете. Католицизмът не признава жената за човек и отнема свободната й воля. Това е нов вид робство - по полови критерии.
29
1
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
А къде отиде концепцията за свободната воля? Това е религиозен фашизъм. Много близо до крайния ислям. Направо да се сливат и да направят от жените машини за раждане. Не им трябват други, тия пък дето могат да мислят - направо на ешафода. Тия жени, дето си позволяват да имат свободна воля!! Леле, ужасно за всяка религия, особено - мъжка.
28
2
 
11
 
! Отговори
До 28 преди 1 месец
Ти си извратен човек. Ами ако плодът НЕ Е ЖЕЛАН??? НИТО ОТ МАЙКАТА, НИТО ОТ БАЩАТА? ДА ГО ОТГЛЕЖДА С ОМРАЗА - Е МНОГО ПО- ГОЛЯМО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. ЗАЩОТО ЩЕ ОТГЛЕДА ТОЧНО ТАКЪВ ИЗВРАТЕН ЧОВЕК КАТО ТЕБ. ТИ МРАЗИШ ЖЕНИТЕ. И НЕ САМО.
27
0
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 1 месец
Да, абортът по медицински причини трябва да е поне препоръчителен. Другото е жестокост и извращение
26
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

"Е, не! Това е безумие... Да знаеш, че ще родиш увредено дете"

Изобщо не е безумие. Под предтекста че детето е увредено убиват здрави деца. Трябва затвор и кастрация за жени и за лекари които правят това.
25
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

"И сега очаквайте масово осакатяване на млади жени правили криминални аборти."

Нека им е. Жена която умишлено убива децата си трябва най-малкото да бъде кастрирана.
24
2
 
12
 
! Отговори
Майна преди 1 месец
А бе какво е това задължително раждане? Когато един човек се появява на белия свят - той ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЖЕЛАН ОТ ПОНЕ ДВАМА ДУШИ. НЕЖЕЛАНИЯ ЧОВЕК Е ОТГЛЕЖДАН БЕЗ ЛЮБОВ, А ТОВА Е НАЙ- ВАЖНОТО УСЛОВИЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОРМАЛНА ЛИЧНОСТ. Без пари може. Без любов - никога. Истинската религия и Истинският Бог е Л Ю Б О В КЪМ ЧОВЕКА.
23
1
 
8
 
! Отговори
До 25 преди 1 месец
Така е. Най- жистокото наказание за родителите, както и за новородения човек, е да живее в най- големи страдания. УЖ АС НО. ТОВА ЛИ Е РЕЛИГИЯТА??? ТОВА ЛИ БИ ИСКАЛ БОГ? ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ НЕ. Просто материята проявява дефекти. А ТЕЗИ, КОИТО ПРОПОВЯДВАТ ТАКАВА ИЗВРАТЕНА РЕЛИГИЯ СА ЗА СЪД. Кой е питал плода какво желае???Абортът по медицински показания с тежки увреди би трябвало не да е разрешен, а да е задължителен. Кои са тези, които тълкуват Бог? Извратени хора.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако на религиозните перковци наистина им пукаше за достойнството на неродените бебета с доказани малформации, щяха да разрешат не само абортите, но и педиатричната евтаназия при доказана диагноза. Да накараш някого да живее с тежки увреждания и с всички болки,страдания, унижения и дискриминация, свързани с тях, е възможно най-жестокото нещо. НИКОЙ НЕ БИ СЕ СЪГЛАСИЛ ДА ЖИВЕЕ В ТАКАВА ФОРМА, ако имаше как да избира дали да се роди.
21
1
 
9
 
! Отговори
Всъщност преди 1 месец
...така се нарушават и правата на плода. Защото НИКОЙ НЕ БИ ЖЕЛАЛ ДА " ЖИВЕЕ" С ТЕЖКО УВРЕЖДАНЕ. Но никой адвокат не се е сетил за това за да ги обори. Какво значи" да защитаваш живота на плода" , когато и самият той не би искал да живее така, ако можеше да бъде попитан. А някъде в ЕС разрешиха дори евтаназията на деца със сериозни здравословни проблеми.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те и сега ходят да ги правят в съседни страни. Тъпотия католическа. Ще знаеш че детето ти ще е с нелечимо увреждане и ще го раждаш. Идиотщината няма край.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен19
Познай защо при нас са най-младите майки. Бонус:Столипиново, Филипов и и т. н.
18
4
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
в 21 век това е позор ще идват в българия за манипулацията
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние пък в бг-то сме на първо място по аборти и ранна бременност в света... Факт
16
8
 
4
 
! Отговори
мечти преди 1 месец
Поредни изцепки на пшеките, мечтаещи за империя също като южния ни съсед Пердоган. То не бяха цветни революции в съседите , дръкане на оръжие , изнасилване на ЕС и открита злобна кампания срещу всички в региона. Който рие гроб някому, сам пада в него.
15
8
 
1
 
! Отговори
мечти преди 1 месец
Поредни изцепки на пшеките, мечтаещи за империя също като южния ни съсед Пердоган. То не бяха цветни революции в съседите , дръкане на оръжие , изнасилване на ЕС и открита злобна кампания срещу всички в региона. Който рие гроб някому, сам пада в него.
14
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много правилни! Браво на поляците! Абортът е убийство! Изключително брутално и жестоко посегателство срещу една невинна душичка!
13
6
 
15
 
! Отговори
Религии в 21 век? преди 1 месец
Религиозни откачалки. Колкото религиозни хора и в БГ познавам, все им хлопат дъските и все го играят моралисти, а си крадват спокойно каквото могат от касата на шефа или от държавната службица, до която с нокти и зъби са се докопали. Отделно си копират книги на служебната копирна машина за да не ги плащали в книжарницата, скъпи били. Гащническа работа