Учени откриха седем различни форми на коронавируса

От грипоподобно заболяване, през болки в мускулите и ставите, до пълна загуба на обоняние и вкус
49
Учени откриха седем различни форми на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Втората вълна от коронавирусната пандемия продължава да удря все по-силно Европа. От грипоподобно заболяване, през болки в мускулите и ставите, до пълна загуба на обоняние и вкус: COVID-19 може да се прояви по различен начин при отделните хора.

Учени подредиха симптомите на заболяването в 7 групи, пише DW.

Учени от Медицинския университет във Виена са открили, че определени симптоми на заболяването обикновено се проявяват едновременно, което позволява формите на протичане на Ковид-19 да се систематизират в общо седем групи.

Авторите на проучването са изследвали антителата в организма на хора десет седмици след като те са надвили Ковид-19 и са анкетирали 109 души за симптомите, които са били наблюдавани при тях. Контролната група е била съставена от 98 здрави хора. Резултатите от изследването са публикувани в European Journal of Allergy and Immunology.

"Можахме съвсем ясно да разграничим системните прояви на болестта от специфичните за всеки организъм", казва Винфрид Пикл, един от авторите на изследването пред NTV.

Седем проявления на болестта

Първият вариант на Ковид-19, според учените от Виена, се отличава със симптоми, характерни за сезонния грип – повишена температура, обща отпадналост, кашлица. Втората форма се отличава с това, че се проявяват предимно симптоми като хрема, кихане, запушен нос или неприятно усещане за пресъхнало гърло.

Третият вариант на Ковид се изразява само или предимно чрез болки в мускулите и ставите, а четвъртият вариант – чрез ясно изразени възпаления на очите или на лигавиците. В петия комплекс от симптоми са групирани проблеми, засягащи белите дробове – например възпаление на белия дроб или остър задух.

Шестата форма на заболяването води предимно до проблеми в стомашно-чревния тракт - разстройство, усещане за тежест в коремната област, които понякога са придружени и от главоболие. Седмата форма на проявление на Ковид се характеризира със загубата на обоняние и вкус. По отношение на седмата група учените установили и това, че от тези симптоми страдат предимно хора с относително "млада имунна система".

Последиците за имунната система

Установено било също, че има и множество общи белези, характеризиращи дългосрочните последици от Ковид-19 за имунната система на човека. Учените казват, че вирусът Sars-CoV-2 оставя своего рода отпечатък в кръвта и имунната система на възстановяващия се от болестта. Така например броят на белите кръвни телца, които са специализирани за борба срещу патогенните бактерии, е значително по-нисък от обичайния у хора, които са преболедували Ковид-19. Затова пък у тях остават силно активни клетките, които пазят информацията за прекараното заболяване, както и онези, чиято задача е да унищожават зоните, нападнати от вируси.

Колкото по-висока е е била температурата на болния от Ковид-19, толкова по-голям брой антитела създава организмът му срещу вируса. "Това показва, че много седмици след първоначалната инфекция имунната система продължава да преработва информацията за болестта", казва Пикл. Тези имунологични промени навярно биха могли да помогнат за изясняването на късните последици от Ковид-19. Защото дори седмици след като оздравеят, много пациенти продължават да страдат от отпадналост, да имат неврологични или сърдечно-съдови оплаквания. Дори диабет тип 1 и паркинсонизъм могат да бъдат провокирани от прекаран Ковид-19, или най-малкото да бъдат облагодетелствани от него.

Учените подчертават, че техните нови резултати биха помогнали да се разберат по-добре механизмите на заболяването, а евентуално и да допринесат за разработването на потенциални ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Документирано е за първи път коронавирус по пилета през 1930 година! По хора - 1960 година! Намерили са само 7 форми - това сериозно ли?! Кaтo дoбaвим и грипоподбното ОВИ/ОРЗ c тeмпeрaтурa, пoвръщaнe и дриcкaнe кaртинкaтa cтaвa кaтo риcувaнa oт нaчинaeщ худoжник-eкcпрecиoниcт!C eднa думa : УЖACТ!Oбaчe CЗO oбърнa пaлaчинкaтa и кaзa, чe нe прeпoръчвa ПЪЛНО ЗАТВАРЯНЕ КАТО НАПРОЛЕТ! Исега какво
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Седем различни форми та да има всеки ден различна за да се не повтарят през седмицата,иначе става много банално и скучно.не знам само за различните форми дали ще има различна инжекция? Щот ако има става много сложно защото ако си удариш сутринта в Петък съботната инжекция,можеш се гътна кат прасе по Коледа.
33
1
 
7
 
! Отговори
Позор преди 3 години
Оказа се, че Министерство на здравеопазването е оставило здравето на нашите деца да се определя от МОН.МОН бездействат престъпно като не затварят училищата.Искат да уморят българските деца и техните родители.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Koвид хрема нема и разстройство също.За другите симптоми съм съгласен.Аз получих диабет от ковид.
31
4
 
5
 
! Отговори
Бай ой преди 3 години
Факт е, че вече има над милион жертви по света! Нищо чудно до половин година да станат 5 млн., което си е сериозна работа! България пак е тръгнала да стане първа в света! Примерно 20000 болни в 85 милиона Германия и 10000 в 6.5 милионна Бугария. Да живее Боко и ордата на Тиквите
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като убият в тъмното арабин, не.г.ър или китаец, хем РАЗЧИСТВАТ всякакви вируси ( които арабите пренасят), хем ВЗИМАТ пари, хем СПАСЯВАТ България.
29
2
 
6
 
! Отговори
Бай Х преди 3 години
Пийте ракия всяка вечер, щото няма доктори, които да ви лекуват, а частните болници, направо остай братчед.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Така пише в статията, безрезевно вярвам на Днес че са го установили учени, просто казвам че съм ги минал всичките симптоми :)))
27
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си абсолютно необразован за да вярваш в страшилището ковид..
26
1
 
5
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Неслучайно Ковид е най-голямато зло. Мисля, че оттам идват преданията за седемглавата ламя
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подвеждащо заглавие. Форми не значи симптоми. Никой не го е открил, изолирал и изследвал.
24
5
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Мангъров от десети ноември насам нищо не е писал на научна тематика
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките варианти съм ги минал, но тогава не беше на мода короната :)) Ще взема и аз да стана един учен, хем ще философствам, хем ще взимам някакви парички, лесна работа :))
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако наш бъдещ Нобел лауреат Мангъров потвърди написаното ще го повярвам, иначе са просто писаници
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости. Сега вече всяка болест се нарича ковид. Даже и разстройството.
20
1
 
1
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Баце, спри някоя магистрала и насочи средствата да разбереме кой прави този вирус. Ще останат левчета за командировка на агитка на ЦСКА и Левски. После няма да има вирус, поне 1000г. А и мераци нема да има.
19
5
 
9
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
На всеки му стана ясно че, вируса се до обработва. Нали ни пазеше БЦЖ, какво стана сега. Колко щама има общо? Кой и как пуска този вирус отново? Нали, не си мислите че си мутира сам.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.е., квото и да ти има, пишем те Ковид.
17
3
 
5
 
! Отговори
Инелектът преди 3 години
Между другото Днес са ценни, не ги нападайте. Десетки глупости пускат на ден за Короната и нажвсеки рано или късно ще му стане ясно, че нещо не е наред. Т.е. не подценявайте списвачите ;)
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16, повечто от нас са го минавали това дето си описал, при това неведнъж