Нови щамове, ваксини: Как се развива пандемията COVID-19 по света?

На места мерките се разхлабват, на други - случаите растат
9 май 2021 07:45, Петя Славова
30
Нови щамове, ваксини: Как се развива пандемията COVID-19 по света?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Последни акценти, нови мерки и изводи от развитието на пандемията COVID-19 в целия свят обобщава АФП, позовавайки се на официални източници.

- Италия се надява да премахне карантината за пътуващи от ЕС, Израел и Великобритания в средата на май, предава БГНЕС.

Италия се надява да успее да премахне карантината, която налага на посетителите от други страни от ЕС, Обединеното кралство и Израел заради пандемията COVID-19, съобщи италианският външен министър Луиджи Ди Майо в събота.

Още по темата

Настоящите ограничения за пристигащите от останалата част от ЕС изтичат на 15 май.

- Ваксини: призиви за разрешаване на износа

Френският президент Еманюел Макрон призова Съединените щати да премахнат всички ограничения за износ на ваксини и компоненти за ваксини срещу COVID-19, които според него ограничават производството в Европа.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел отново изрази своето противопоставяне на отпадането на патенти върху ваксините и също така призова САЩ да отворят "пазара", за да разрешат износа на ваксини и техните компоненти.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел от своя страна заяви, че е готов да обсъди отмяна на патенти, ако "бъдат представени конкретни предложения".

- Индия: записа 4000 смъртни случая на ден

За първи път от началото на епидемията Индия регистрира над 4000 смъртни случая (4 197) за един ден. Общият брой на починалите е 238 270.

Според специалистите най-лошото тепърва предстои, като през следващите седмици се очаква пик на епидемията.

- Гватемала: демонстрация с искане за оставка на президента поради недостига на ваксини

Десетки хора демонстрираха в Гватемала в събота, за да поискат оставката на президента Алехандро Джамати, обвинен, че е отговорен за недостига на ваксини.

- Положението в Индия тревожи африканските лидери

Рекордното разрастване на пандемията от коронавирус в Индия тревожи африканските страни, които освен от регистрирането на индийския вариант на континента са обезпокоени, че това ще ограничи трайно доставките на ваксини, досега осигурявани от азиатския гигант.

- Африканският съюз очаква доставки на ваксини през третото тримесечие на 2021 г.

Центърът за контрол и превенция на болестите на Африканския съюз (Африка CDC) се надява на "отваряне" за доставките на ваксини срещу COVID на континента в началото на третото тримесечие, се казва в доклад на директора Джон Нкенгасонг.

- Четири случая на индийски вариант, съобщени в Южна Африка

Четири случая на т. н. индийски вариант на коронавирус са установени в ЮАР. Всички са наскоро пристигнали от Индия, съобщи здравното министерство в събота.

- Частично премахване на ограниченията в Испания

Испания отмени от нощта на събота срещу неделя извънредното положение в областта на здравеопазването, което е в сила от октомври, разрешавайки на жителите да напуснат региона си, за да сменят въздуха или да се срещнат с роднини, които не са виждали от месеци.

- Франция: лекарите осъждат разхлабването на мерките като по-скоро "политическо" решение, отколкото "медицинско"

Около двадесет лекари и изследователи изразиха съжаление във форум, че постепенното премахване на ограниченията, планирано от правителството пред лицето на COVID-19, се "ръководи повече от политически замисъл, отколкото от целите на здравеопазването".

- Пфайзер/Бионтех: ЕС поръчва 1,8 милиарда дози

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви нов договор за закупуване на до 1,8 милиарда дози ваксини от Пфайзер/Бионтех.

Тези нови доставки, планирани за тази година и до 2023 г., ще дадат възможност за адаптиране към новите варианти на коронавирус, но също така и за ваксиниране на деца и юноши.

- Близо 3,3 милиона смъртни случая

Пандемията е погубила не по-малко от 3 272 332 души по света от края на декември 2019 г., според доклад на АФП въз основа на официални източници.

След Съединените щати (581 504 починали), най-засегнатите страни са Бразилия (421 316), Индия (238 270), Мексико (218 657) и Великобритания (127 598).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшдемията ще продължава дотогава, докато цялото Човечество ще бъде отровено с отровна ваксина срещу не съществуващ ковид 19, който е само предтекст да се внедри този сценарий от сорос, рокфелер, роштилд, бил гея за тотален контрол.Тотален бойкот на мерките, маските, ваксините..
17
0
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЗА ИНДИЯ МЕ СЪМНЯВА-САМО 240 000 СМЪРТНИ СЛУЧАЯ.-ТА ОТ 18 ДО 24 АПРИЛ ДАДОХА ОКОЛО 20 000-Я ПРОВЕРЕТЕ ПАК И ТОГАВА ПИШЕТЕ СТАТИИ.-ПЪЛНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ ИМАМЕ ОТ ИНДИЯ.
16
1
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Най новият виц.Иванчо - абитуриент. Баща му го пита:- Какъв искаш да станеш?- Ще кандидатствам медицина, тате.- Иванчо, ти имаш слаб успех. Медицината е сложна наука, не е за тебе.- Никак не е сложна, тате. Вече остана само една болест, няма други!
15
0
 
4
 
! Отговори
цветко преди 2 години
До от ЕСв Португалия използват по-мекия вариант на стратегията НУЛЕВ КОВИД от Китай и това доведе до откриване на почти всички заразени, което с добрия граничен контрол ги изстреля на едно от първите места в Европа по успешна борба със заразата.
14
10
 
13
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Овчето стадо със Стокхолмски синдром си заслужава всичко,жалко за мислещите и будните.Така направиха,че *** сами да изприпкат да участват в най- чудовищния медицински, социален и др. експеримент да му боцнат екксперименталната ваксина със синтетично рнк-за пръв път се използва такъв метод,тествана едва 2-3 месеца,за разлика от всички останали- 5 години...Хем са ги боцналирхем пак ги карат да са с маски,хем пак треперят,а на всичкото отгоре са благодарни за това.
13
5
 
18
 
! Отговори
пЛандемията преди 2 години
се развива по ПЛАН.Нови и нови щамПове (защото ги изработват на конвеир) и нови и нови ваксини.И такаааа, до края на светаааа.... Докато останем без естествени защитни сили, без имунна система. Докато дойде времето, когато без хапче или ваксина няма да можем да дишаме. За радост на тези, които сътвориха това гоМно.Не се лекуват други болести, за-такована профилактика.Хората си *** и всичко се приписва на Ковид-а.
12
5
 
12
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Света се управлява от псиxопати-Сатанисти контролиращи медии и политици. Главната им цел е намаляване населението на Земята и спасяването на планетата. Сега тровят населението с инджекции.
11
1
 
8
 
! Отговори
от ЕС преди 2 години
Най-ме кефи Португалия,изкараха един локдаун, бяха затворили летищата за страни, където има епидемия и сега сега без особенно да наблягат на ваксинирането,отчитата само по 1 смъртен случай на денонощие. Не знам защо не се споменава изобщо.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това време от началото на пандемията от Ковид-19 щом са починали и заразили толкоз много хора в световен мащаб,които са повече от последната световна война и за времето от локдауните на пандемията починалите с заразените са повече от локалните криминални,политически сблъсъци,стълкновения,граждански войни след ВСВ трябва да има Нюрнбергски съдебен процес за престъпления от извършителите на геноцит над хората,които доведоха като на война да ходят с некролог под ръка,а печалбите в отчет растящи.
9
5
 
10
 
! Отговори
Мълчанието говори преди 2 години
Две трети от материалите в медиите са за ковид-пандемията, а никоя тукашна медия не поставя въпроса каква е причината за появата на Ковид-19. При общата чувствителност към темата, прави впечатление на единодушното подминаване с мълчание на мнението на председателя на руската Държавна дума Володин. Толкова страшно ли е, ако хората научат, че според него, мълчанието на Запада по този въпрос се дължи на това, че появата на Ковид-19 е свързано с изтичане на материал от американска биолаборатория.
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Председателят на Европейската комисия обяви нов договор за закупуване на до 1,8 милиарда дози ваксини"За колко, 600 милиона европееца? Ако броим и децата и бебетата? Колко смятате че ще искат да ви боцкат с ефективните ефикасни безполезни неработещи експериментални псевдоваксини? Всяка година по два пъти? Както ви предупреждава всеки нормално интелигентен човек от половин година?
7
2
 
14
 
! Отговори
Парадокс преди 2 години
0,72% e била смъртността на населението на Индия между 2008-2018г. Тези 250,000 смъртни случая преписани на Ковид са по малко от 0,01% смъртност. На практика броят на смъртните случаи не са се променили в сравнение с 2008-2018г. Нищо ново.
6
1
 
24
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Индия е в топлия сезон. 40С но нещо нещата не им се получават.
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пландемията се развива правилно печалбите на фармацевтичните компании са гарантирани.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се развива една пандемия - аме като пандемия, ще се развива, развива пък ще и мине като на всички пандемии до сега.А с Индия не прекалявайте, че да не стане като с ковчезите в Италия - с една дува не преигравайте
3
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гаден е вирусът, но и тези политики на страните е още по-гаден. Например, ако си ваксиниран отиваш в Гърция спокойно, но ако си го изкарал до 6 месеца - не можеш без пср. Е, тук логика няма, освен, че парите са най-важните.
2
4
 
20
 
! Отговори
Кукловодител преди 2 години
Управляваме я добре, както един наш шут казваше
1
5
 
34
 
! Отговори
Защо са ни нови, преди 2 години
нали досегашните действаха на всички щамове!? Май лъжите им взеха да се показват.