Почина Леонид Кравчук, първият президент на независима Украйна

С Елцин и Шушкевич той подписа Беловежките споразумения
11 май 2022 08:25, Елка Василева
16
Почина Леонид Кравчук, първият президент на независима Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

На 88-годишна възраст почина Леонид Кравчук, бивш комунист, който помогна да се подпише смъртната присъда на Съветския съюз, а след това стана първият президент на независима Украйна, съобщи Ройтерс.

„Това е тъжна новина и голяма загуба", каза Андрий Ермак, началник на кабинета на президента Володимир Зеленски.

"Той беше мъдър патриот на Украйна, истинска историческа личност в извоюването на нашата независимост", написа той в онлайн  съобщение.

Кравчук става известен като "хитрата лисица" заради издигането си в редиците на украинската комунистическа партия, като поема поста на ръководител на парламент в тогавашната съветска република през 1990 г.

Но той напуска партията скоро след опита за преврат срещу съветският лидер Михаил Горбачов през август 1991 г. Украинският парламентът приема същия месец декларация за независимост.

След като временно получава президентски правомощия, Кравчук беше избран за президент на 1 декември 1991 г., в същия ден, в който украинските избиратели подкрепиха отделянето от Съветския съюз.

Дни по-късно той подписва Беловежките споразумения с руския лидер Борис Елцин и беларуският лидер Станислав Шушкевич, което на практика доведе до разпадането на Съветския съюз.

"Разбрах, че Украйна никога няма да бъде наистина независима, ако СССР все още съществуваше", казва Кравчук. "Дойдох, познавайки стремежа на украинците да бъдат независими. Аз бях изпълнител на тяхната воля."
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
10
 
2
 
! Отговори
Валерiй Береза преди 1 година
Поклон! Един от гробокопачите на СеСеСЕРЕ...за което болшевишките ийероди не могат да му простят...
9
2
 
14
 
! Отговори
Vlady преди 1 година
Почина още един брат на Елцин по идея и чашка - старий алкаш Кравчук.
8
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кравчук беше велик човек, само една грешка е направил - през 1994 г пуска руски войски да окупират част от Молдова и да създадат Приднестровската молдовска република. Вероятно не е имал избор, затова е предпочел на онзи етап да не влиза в конфликт с руснаците. Светла му памет!
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този беше голям г
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Територията на Украйна до 1991 е изкуствено трупана не от Украйна, а от тези, които са притежавали тези земи или части от тях. Неоспорим факт. Няма исторически пример подобно формирование някога да е оцеляло. Равнозначно е на приказката за безплатния обяд.
5
5
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
На изчезване сте,както и да се пънете ,ще ,,победите" както победи социализЪма-недоносче!С лозунги ,оръжия и саботажи никой не е просперирал! Насила хубост не става ,животът и историята го показват неумолимо!
4
5
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Украйна е самостоятелен член на ООН от 1945 година!А след Беловежките споразумения през 1991 е официално съвсем отделно от разпадналият се СССР
3
10
 
14
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
Скоро и Зеленият ще се спомине.
2
8
 
14
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
Е, все е късмет няма да види как държавата му изчезва от картата.
1
8
 
15
 
! Отговори
Сарс от Марс преди 1 година
Аре , приятно прекарване в казана:))))