С тази криза Европа ще осъзнае, че може да се живее и без руски газ

Според експертите топлофикациите може да преминат на мазут
16 юли 2022 15:40, Елка Василева
176

Възможно ли е България да остане без газ на прага на зимата? Според експертите при такъв сценарий топлофикациите ще трябва да работят с мазут.

Още по темата
Въпреки че цената на азерския газ е по-ниска, през последните седмици стойността му се вдига. Причината е формулата, която включва курса на долара и борсовите цени на петрола. А втечненото синьо гориво, което договори Кирил Петков от Съединените щати, физически не достига България, обясни пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт Явор Куюмджиев.

"Това, което се случва, е, че правим т.нар. суапови сделки, взимаме си същия руски газ, който си взимахме преди, а гърците или турците взимат нашия втечнен газ. Физически природния газ от неруски произход може да влезе в България само при едно условие - когато по тръбата между България и Гърция, която е една-единствена, не тече газ от север на юг. Защото Гърция продължава весело да си купува газ по един-единствен път - тръбата между Кулата и Сидерокастро", обясни експертът.

На този фон енергийната криза може да катализира положителна промяна, смята бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

"Дългосрочно това, което ще спечели Европа от тази криза, е, осъзнаването на факта, че може да се живее и без руски газ. Когато дойде време да имаме пак търговски и икономически взаимоотношения, ще сме видели колко много възможности има и тогава ще намерим новия баланс, в който Европа ще стои много по-добре от преди войната", коментира той.

Не е невъзможно след време отново да внасяме руски газ, смята Трайчо Трайков. Ако няма доставки на достатъчно количества през зимата, топлофикациите ще преминат на друго гориво.

"Ако няма газ, ще се гори мазут, който ще цапа значително. В момента ножицата се е разтворила много в полза на петролните продукти в сравнение с природния газ", поясни бившият енергиен министър.

А цените на горивата по бензиностанциите ще са в ръцете на следващото правителство.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
5
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Единственият проблем на руснаците е, че нямат алчността и зверската целеустременост на западните племена. Това е и основната причина все още да съществуват пом..ти като САЩ.
137
14
 
2
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Трайчо Трайков е един умен човек и има потенциал в българската политика.
136
8
 
18
 
! Отговори
Хикса преди 1 година
И въпреки това РОБА трябва да е убеден,че комунизма и социализмът са най-голямото зло,щото дават власт на РОБА.На запад името СПАРТАК не се споменава.Няма улици,площади,спортни клубове.ЗАЩО????На какво е символ СПАРТАК???
135
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа може без руски газ, как да не може...вече започнаха да ги подготвят немците за новия живот без газ - в стаите максимум 17 градуса, и само по 1 отопляема стая в жилище, споделен душ, и то - максимум веднъж седмично, минаване на печки с *** и дърва (ще сме екологични, ама друг път). Това, що касае битовизмите. Гадничко, но то ще се стори хубав сън и няма да има никакво значение, когато почнат да затварят предприятия и да гърмят цели отрасли, оставяйки на улицата десетки и стотици хиляди.
134
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 154 В просия сделаха ли канализацията на Камсамольск на Амур, или още живеят като кроманьонците преди 50 хиляди години? :)))
133
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще осъзнае, че може да се живее и без руски газ - като кроманьонците преди 50 000 години!
132
5
 
24
 
! Отговори
Настрадин Ходжа преди 1 година
Тъкмо научил магарето че може и без сено - и то взело че умряло!
131
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 151 "Ще има и умрели от студ и глад" Да, в просия. Като всяка година, всъщност.
130
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има и умрели от студ и глад
129
10
 
39
 
! Отговори
Пръц фръц преди 1 година
Тая зима цяла Европа ще разбере,.че без Руски газ не може.
128
3
 
18
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Зимъска гражданята жа съ топлите у жените ба ! Кой си има некоя дебелана жа е добре ! А на кой женътъ е кощтрамба дъ спи ублечен. И повеке бобец та газ дъ има под юргана . Майтапа настрана,ама голем клинч ви чека! Ний на селу моем сякък! Язе иаам 9 кубика дръва и нафта съм си краднал за агрегата! Ракия иаам у мазътъ 120 кила,50 кила чръвено вино ,и 20 Бело вино. Ич не ми пука! Ама ич!
127
39
 
11
 
! Отговори
Карлово преди 1 година
Що ревете, бе?! Никога не сме имали нуждани от руски газ, ни от руски петрол, ни от нещоруско, ама българските комунисти ни гонахендриха така. Ми, щом ревете за русия, хак да ви е!
126
8
 
43
 
! Отговори
Да обобщим преди 1 година
Ще горим мазут, но иначе сме много загрижени за природата. Договорили сме Газ от САЩ, ама само на приказки. Ще се правим малко на големи, ще сринем икономиката и след като ни дойде дебелия ( а това със сигурност ще стане ) ще минем пак на руски газ! Това между другото се случва почти на всякъде в Европа.. Последиците ше бъдат епични..
125
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тази криза по-скоро Европа ще осъзнае, че не може без руски газ и че е абсолютна колония на САЩ. Дано наистина да се осъзнае!
124
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно е така , но на каква цена?Зимата ще разберем?
123
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 120:Абе,плюнчо,ние и банани можем да произвеждаме,ама ще ни излязат на цената на 10 кила месо!Важното е обаче да купуваме ФАшистов газ,ама цената няма никакво значение-и без това си дълбаем дъното,откакто ни набутаха за подколония на американската колония (ф)ЕС!
122
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българиге го осъзнаха вече...хохохо Диша се по леко без раша ***
121
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трайка направо си го кажи такива машаби на доставки никой не може да замести в българия сме икономически джудженца ако нямаше внос нямаше да усетим инфлацията толкова сме зле
120
33
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АлоУУ, който не го кефи ЕС да хваща влака за Ручландия!!! Да ви е'Вем в миризливите скапаняци
119
10
 
31
 
! Отговори
SS преди 1 година
С тая криза зимата ЕС ще колабира,дори може да се разпадне ! Слушайте бай ви SS той пие често вода от извора !