Расте пристрастеността към интернет хазарта сред младите

Експерти подчертават, че броят на сайтовете за залагания се е увеличил
4 яну 2023 11:08, Петя Славова
54
Расте пристрастеността към интернет хазарта сред младите
Снимка: БГНЕС

Експерти предупреждават за увеличаване на интернет хазарта сред младежите в Турция и по света, като се има предвид широкото използване на мобилни устройства, което се е увеличило значително през последните няколко години, предава "Дейли Сабах".

Подчертавайки, че броят на сайтовете за залагания във виртуална среда се е увеличил, д-р Дженгиз Сойлу, който е психиатър, посочи, че честотата на използване на тези сайтове от младежите се е покачила рязко.

"Увеличаването на пристрастяването към виртуалните хазартни игри предизвика сериозни социално-икономически и психически проблеми в Турция и по света. То се превърна във важен проблем на общественото здраве, особено сред младите хора", подчерта той.

Наричайки 21-ви век "век на пристрастяването", здравният специалист обясни, че "виртуалните хазартни зависимости", които са доста разпространени сред младежите поради лесния достъп до интернет, сега са станали по-лесни със съществуването на "незаконни и виртуални казина".

По-нататък той добави, че игрите за спортни залагания, които са лесно достъпни по интернет, са тези, които привличат все повече младите хора. "Фактът, че тези залози могат да се правят, проследяват, внасят и теглят лесно по интернет, също увеличава риска от пристрастяване", отбеляза Сойлу, цитиран от БГНЕС.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) разпространението на хазартните игри сред възрастните възлиза средно на 3%. Сойлу обаче посочи, че макар този проблем да е по-разпространен сред мъжете на възраст между 40 и 50 години, средната възраст на пристрастените напоследък намалява.

"Изследване, проведено от Британската комисия по хазарта през 2021 г., разкри, че децата и младите хора са изложени на значителен риск от хазартни разстройства", каза той и добави, че според същото изследване приблизително 350 милиона души по света проявяват някакъв вид проблемно хазартно поведение всяка година. Едва 10% от тях обмислят възможността да се подложат на терапия, а още по-малко продължават лечението си.

По отношение на причините, които подтикват хората към хазарт, Сойлу подчерта, че сред основните причини са търсенето на тръпка и желанието да се избяга от нежелани емоции и мисли. Социализацията е друга причина младите хора да се отдават на такива дейности.

По отношение на патологичната хазартна зависимост като психично заболяване, Сойлу заяви, че хората се потапят изцяло в хазарта и не могат да се спрат въпреки негативните последици.

Той каза, че хазартът често нарушава ежедневните дейности и често се превръща в основен приоритет на човека, като по този начин го въвлича в порочен кръг, от който няма изход.

''Този порочен кръг води до много негативни последици, като например сериозни финансови загуби, проблеми в семейството, насилие и разводи, както и до много други негативни психологически последици като депресия, нарушения на съня и дори самоубийство'', обясни Сойлу, като подчерта, че хората, които изпитват такива симптоми, трябва незабавно да потърсят медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: младихазартСЗО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Расте пристрастеността към цигари, алкохол, хазарт и чалга при младите.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От чалгатрони какво да се очаква? Всеки който слуша чашка е ***.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масово мои познати на по 20 и дори родителите им играят на ротативки в нета. Един като спечели едни 1000 лева и около него всички лапват въдицата и накрая 1000та лева дето ги е спечелил ги връща докато играе, че и се набутва допълнително. Загубеното време е друга тема.
36
1
 
2
 
! Отговори
Ицо уинбета преди 1 година
Еййй добре, че беше селския *** Ицо бонуса да прослави българия с ритане на топка и псуване на майка. Добре, че е и той да прослави хазарта сред *** и нашите деца. Браво, Ице. Какъв бонус само!
35
1
 
2
 
! Отговори
Бонус след бонус преди 1 година
Бонус след бонус от алфауин бонусБонус след бонус от алфауин бонусБонус след бонус от алфауин бонусБонус след бонус от алфауин бонусБонус след бонус от алфауин бонусБонус след бонус от алфауин бонус
34
2
 
0
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
Не съм написал долния коментар, но 5-6к евро заплата за сектора вече е често срещана откъм заплата. Ако работиш хем на заплата, хем като фрийланс, вече нещата са в друго измерение- по толкова на седмица изкарваш. Справка- влизаш в ББС и гледаш в подземните паркинги колите на ИТ спецовете. Не че по колата се съди кой колко взима, но е едно добро мерило.
33
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Е как няма да расте. Аз не знам как може да се позволяват тези постоянни рекрами на сайтове за залагания. Оня клоун Рачков, и другия клоун К/Дриско не спряха да рекламират сайтове за интернет хазарт. Само не знам защо Стоичков се излага, дали парите, които получава да рекламира хазарт сред младите си заслужават. И Горан Брегович също! Според мен тези реклами трябва веднага да бъдат забранени. Както и рекламите на бързи кредити! Който иска такива нещо ще си ги намери.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 33 ти сигурно си от ония форумни ит спецове които вземат по 5-6 хил. евра на месец?
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не умее да изкара пари с акъл и кариера (всички бачкатори, например), прибягва до хазарт. Долу някакъв аутсайдер говори за бързи кредити- та аутсайдерите взимат бързи кредити с 50% лихва, вместо такъв от банка с 4%, защото са със заплати в плик и няма коя банка да им даде. Надяват се да забогатеят от хазарт. Ама ц- не става, защото програмистите, които пишем този софтуер и взимаме по 20к минимум, ако сме на заплата (иначе в пъти повече) го пишем така, че 1/100000 печели. Мерси.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прираста на фирмите/релкамите за залагания както и бързи кредити е много точен барометър на това до какво ново дъно ни докараха Радев и ПП.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,днес започват мачовете и в италия,ще има още залози
28
1
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Еми нон стоп тече реклама по ТВ на тези фирми ...а на свветовното по футбол узнаха,че е имало и у нас още 4-5 фирми за залагания.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко взе хазарта от Божков и го даде на неговите хора от ЕфБет. Вместо да го забрани.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Модерни български ценности.
25
1
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Видими резултати - ГЕРБ.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко?Не!
23
0
 
5
 
! Отговори
Е те така преди 1 година
махнаха Божков от телевизора и той се премести в интернета. 7777 стана 8888 и така до края на света.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък си изкарвам добър допълнителен доход от залози а който неможе да печели от хазарт си е негов проблем
21
2
 
8
 
! Отговори
от Плевен преди 1 година
За миналата 2022 г. съм платил към различни бързи кредите над 24520 лева поради факта, че моят син е вземал кредити от всички възможни места, но нищо не е връщал. Човека нито работи, нито има доходи, но е вземал кредити! Не плаща на време и след отва идват заплашителните писма от кредитните институции. Всичко изплатихме, но изгонихме синковеца от в къщи, а той и дефакто нищо няма като собственост. Иначе ходим на море, живеем с приятелката, нов телефон, дрехи от Молове, всяка седмица на бръснар.
20
0
 
3
 
! Отговори
723773 преди 1 година
До Анонименвече е така, рекламите са само бързи кредити и хазарт, превърнаха България в клоака