В Прага протест на проруска формация събра хиляди

Недоволството е от политиката на прозападното чешко правителство
17 сеп 2023 10:53, Елка Василева
89
В Прага протест на проруска формация събра хиляди
Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди поддръжници на проруска опозиционна формация се събраха вчера в Прага на протест срещу политиката на прозападното чешко правителство, предаде Ройтерс.

Демонстрантите изразиха недоволството си от икономическата политика на правителството и от даването на военна помощ на Украйна.

Протестът бе свикан от движението "Право, респект, експертиза", което не е представено в чешкия парламент и което се придържа към националистическа, проруска и антизападна линия.

Чешката новинарска агенция ЧТК съобщи, че в протестната проява са се включили около 10 хиляди души.

"Днес направихме още една стъпка към това да се избавим от правителството на (премиера Петър) Фиала", каза лидерът на опозиционното движение Индрих Райхъл на Вацлавския площад в чешката столица.

"Те са агенти на чужди сили, хора, които изпълняват заповеди, обикновени марионетки. А аз вече не искам марионетъчно правителство", изтъкна Райхъл.

Индрих Райхъл е привърженик на политиките на унгарския премиер Виктор Орбан и призовава за съюз на страните от Централна Европа, който да се противопостави на Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Освен това Райхъл изразява подкрепа за бившия премиер на Словакия Роберт Фицо, който възприе антизападна линия преди предсрочните парламентарни избори в Словакия на 30 септември.
(БТА, Божидар Захариев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
41
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мда, и от Прага безнадеждно са изтекли мозъците... Явно ги тресе носталгия по съветските танкове и съветския ботуш. Позор!
39
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
абе тия чехи са с проамериканско правителство и не издумват дума за приемането на еврото - що ли - ами щото тогово ще останат без проамериканско правителство както е в унгария де5то също не иска и да го помирише това евро към което ни бутат нашите краваршингтонски ла-йн-а
38
1
 
32
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
След две седмици ще има решаващи избори в Словакия.
37
4
 
31
 
! Отговори
opis преди 8 месеца
Щом на бившите соц държави им е мъчно за соца, значи не живеем по-добре от преди!!! Колкото и да странно в соца културата, образованието и здравеопазването имаха друга огромна стойност за хората!! Искам с Шкодата 100С на майка ми да отида на морето до вече несъществуващата почивна станция на агрономите в ММЦ и 10 дни безплатно да си отдъхна... Няма да карам Шкодата по магистралата хахахахах
36
0
 
4
 
! Отговори
до АнонимеН преди 8 месеца
Това ли сънува нощес? Хе хе хе хе хе.
35
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бившият премиер на Словакия Роберт Фицо бил възприел антизападна линия преди предсрочните парламентарни избори. Те и нашите ПростоПозорните преди изборите ни обещаваха да изчегъртат мутрите, а след изборите се прегърнаха в безсрамна сглобка. Много им се вързаха на гелосания акъл.
34
5
 
27
 
! Отговори
хе хе хе преди 8 месеца
Какъв ужасен ужас за тролейбуси на Посолство. Излиза, че не "всички хора" от "Свободния свят" са ***. И започват да се сбъдват прогнозите за състоянието на Съюза и неговото близко бъдеще. В смисъл, че западните "ръководители" или хора ще стават или колесника на самолета ще улавят:)
33
38
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
КРИМ , ДОНБАС И ЛУГАНСК ОБЯВИХА, ЧЕ СА НАСИЛСТВЕНО ОКУПИРАНИ ОТ ПУТИНИВИЯ РЕЖИМ И ПОМОЛИХА ЗА МЕЖДУНАРОДНА ПОМОЩ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ОКУПАЦИЯТА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНИСТИ.
32
2
 
24
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 8 месеца
ПРОТЕСТЪТ - ПЪРВО ПРАВО НА ДЕМОКРАЦИЯТА! Останалото е тоталитаризъм!
31
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво! А в България кога??? Дайте дата и излизаме!!!
30
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Европа се събужда. България още спи. Скоро всички страни в Европа ще подкрепят Русия.
29
38
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чехия стана богата след приемането им е ЕС,това не разбирам как тия протестират в подкрепа на Русия .Най вероятно са малък процент като цяло .
28
2
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
а колко доброволци от българия отидоха да се бият за украина само празниприказки бълг младеж е въздух под налягане
27
4
 
33
 
! Отговори
BG преди 8 месеца
Вижте Германия колко руски газ е внесла. А ние сме по големи от хляба
26
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За последните 7 месеца САЩ са внесли торове от Русия за почти един милиард $. Това е нарастване с 5%.
25
46
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вчера на калоферското сборище нито един русофил не е пожелал да се запише за доброволец във войната срещу Украйна и да умре за своята матушка! Пълен срам за българските русофили! Митрофанова си тръгнала отчаяна и казала, че в България русофолите са само полезни герои от едноименен роман на Ф. Достоевски! Изводът е, че русофилът у нас е готов на предателство, но не и на саможертва!
24
36
 
15
 
! Отговори
Пражка пролет преди 8 месеца
Чехите не са забравили пратката пролет. Тамошните копейки и бой може да ядат
23
12
 
42
 
! Отговори
Спеца преди 8 месеца
Европа се събужда , но България спи!
22
37
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
Цялата Източна Европа се управляваше от Москва до не много отдавна.И тогава ,ако някой протестираше отиваше директно в затвора.А сега разни копейковци ни пълнят главите с глупости,понеже е демокрация
21
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И преди 2 несеца имаше протести там по повод тояа, че украинските мнгранти се връщат на почивка в Украйна, Да !