Си обеща обединяване с Тайван в новогодишното обръщение

Икономиката на Китай вече била по-устойчива и по-динамична
31 дек 2023 16:19, Елка Василева
30
Си обеща обединяване с Тайван в новогодишното обръщение
Снимка: БГНЕС

Китай "със сигурност ще бъде обединен", заяви днес президентът Си Цзинпин в новогодишното си обръщение, предаде Франс прес.

"Всички китайци от двете страни на Тайванския проток трябва да бъдат свързани от обща цел и да споделят великото обновление на китайската нация", заяви президентът в реч, излъчена по Китайската централна телевизия.

Китай смята Тайван за своя провинция, която все още не е успял да обедини с останалата част от територията си след края на гражданската война през 1949 година.  Пекин, който не се е отказал да завладее острова със сила, оказва силен военен и икономически натиск върху Тайван от идването на власт през 2016 г. на президентката Цай Ингвен, която според Китай упорито се бори за независимост, отбелязва АФП.

В речта си Си каза още, че икономиката на страната е по-устойчива и по-динамична от преди. През 2023 година нашата икономика овладя бурята, изтъкна китайският лидер в излъчваното по държавната телевизия обръщение.

Китайската икономика, която бе засегната неблагоприятно от борбата с ковид, продължи да изпитва трудности през 2023 година, отбелязва АФП. Сред младите хора безработицата е рекордно висока, у потребителите има недоверие, а ключовият сектор на недвижимите имоти е белязан от продължаваща дългова криза. Всички тези фактори се отразяват негативно на икономическия растеж.

Производствената дейност в Китай е продължила да се съкращава през декември, сочат официални данни, публикувани днес.

През последните месеци Пекин обяви серия от мерки за справяне с предизвикателствата в икономиката. Освен това бяха емитирани суверенни облигации за стимулиране на инфраструктурни разходи и на икономическата активност.

Въпреки че има някои положителни индикации, като например растежът от 4,9% на китайския брутен вътрешен продукт през третото тримесечие, Пекин вероятно ще има трудности да постигне целта си за годишен растеж от около 5%.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китай в момента има по-малко танкове отколкото България по "бай-тошово време". Истината е, че световната военна суперсила е... Русия. Факт.
26
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Eеее ,много иска този ! Оставихме му да клеца Баба Меца безплатно и пак е недоволен .
25
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да ритаме колите на всички корейчета, япончета.... дръпнати роби! в България! Видите ли неевропейска кола - ритайте я!
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Си Си се обръща към Тайван: Сийке, седни на моя! Сийке, седни на моя! А Сийка от Тайван: Си, Си твоят е много малък беее ...и да седна и да не седна ... сее ми е тая Си, Си!
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички са обезумели. Третата световна идва. Часовникът тиктака. Въпрос на време е.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То това бе ясно и само въпрос на време. Но по ми е интерсно дали краварите ще се отварят на Китай както на разни безобини пирати с "гумени" лодки. Или ще джафкат само отстрани, понеже Терминатора и Рамбо ги държи само ботокса.
21
8
 
1
 
! Отговори
Дон Кикот преди 3 месеца
Иска му се на Сиси-то ама няма...
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички джаджи някога се произвеждаха в Тайван. Жълтите компютри, с които Майкрософт разби Епъл, доминацията на Уиндоус платформата, всимко се дължи на Тайван. Сега всичко се прави в Китай, но все още Тайван има много добри изделия.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако това е такъв проблем, нека USA, България и другите държави да признаят държавата Тайван. Но на никой не му стиска. USA, UK, Русия и т.н. са признали преди 70 години че Тайван е част от Китай.
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Големия абсурд е, че режима който ФАЩ поддържа изкуствено в Тайван има наглостта да се смята за легалното и законно правителство на ЦЯЛ Китай...
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тайван е в НАТО само дето Китайците не са "бели" в другата посока - по-"бели" са от нас, от към интелект не само че са на първо ниво, ами и със стабилна преднина пред другите - също азиатски страни. В миналото Китай е бил много слаб военно, сега разполага с една от най-мощните конвенционални армии в света.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво е това неистово желание у американците да слагат ред във всички точки на света. Ако преди време можеха да го правят с 1-2 военни конфликта, вече тези времена отминаха. Да си стоят в америка и да се оправят с бездомниците и наркоманите си.
15
14
 
3
 
! Отговори
Тайван е в НАТО преди 3 месеца
А Тайван в НАТО иска ли Си? Си да не забравя, че Китай не е Русия и да си спомня какво се случва когато Китай се сбие с белия човек. Ходеше се по стъкло в Китай когато те атакуваха СССР в спора за ония острови. А преди това бяха под британско робство. Русия може да воюва с НАТО защото също са бели, но Китай ще бъде смазан за месец, ако тръгне срещу белия човек.
14
5
 
8
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 месеца
Редакцията, недейте пуска такива новини точно по Нова година, бе! Оставете горките троляци на Козак малко на спокойствие. То не стига, че са на смяна по празниците, ами ще трябва и да работят яко, имитирайки масова вяра в САЩ и в Светлото бъдеще. Не сте хора от тази редакция, ей:))
13
4
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Е нали у Сибир трябваше тия китайци да ходят ,какъв Тайван сега Тук из форумите все на към Сибир ги бутат ,те джинките му проклети разни щатски протекторати им се прищяли
12
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ТАЙВАН Е ЧАСТ ОТ КИТАЙ И АКО ИСКА ОТДЕЛЯНЕ ША ТРЯБВА ДА СЕ БИЕ! САМО, ЧЕ АЗ ГАРАНТИРАМ, ЧЕ КИТАЙ ЩЕ ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНО АКО СТАНЕ ВОЙНА ТАЙВАН СРЕКУ КИТАЙ! КИТАЙ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ РАДИКАЛЕН ФАНАТИЗЪМ ДО УЛТРА СТЕПЕН И ИЗОБЩО НЯМА ДА СЕ ПОКОЛЕБАЕ ДА ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ!
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 12: Каква бяла раса бе, в САЩ белите до няколко години ще са малцинство. Тези, които управляват САЩ искат да унищожат бялата раса.
10
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А дали САЩ ще бъдат съгласни Си, бялата раса не си поплюва :)))
9
12
 
19
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Всички лидери по света се възползват от демеенцията на Бай Даню. И завземат нови територии. Само ние се слагаме на Бай Даню.
8
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Си ще изяде боя заради Тайван, както Путин изяде боя заради Украйна. Тия диктаторчета много си повярваха и е нужно да им бъде посочено къде им е мястото. Обединение ще има един ден, но не на Тайван към Китай, а на Китай към Тайван където е законното китайско правителство прогонено от комунистите с помощта на Сталин в Тайван през 1949.